…
…
…
…
30 Nisan 2019, Salı Malatya, TÜRKİYE

Malatya İnönü Üniversitesinde Uluslararası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu Düzenlendi


Malatya İnönü Üniversitesinde Uluslararası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu Düzenlendi

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un, Düzenleme Kurulu Başkanlarından olduğu “Uluslararası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu”, yerli ve yabancı bilim insanların katılımıyla 30 Nisan 2019’da Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyum; Dünyada ve Türkiye’de demografik dönüşüm sürecinde yaşlı nüfusun artması ile aktif ve sağlıklı yaşlanma konusuna dikkat çekmek amacıyla düzenlendi.


Sempozyuma katılan bilim insanları 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren birçok ülkede, doğumdan sonra beklenen yaşam süresinin uzaması ve toplam doğurganlık hızındaki azalmaya paralel olarak nüfus artış hızının düştüğünü, bu durumun demografik yaşlanma olarak tanımlanan toplam nüfus içindeki çocuk ve genç nüfus oranının azalmasına, yaşlı nüfus oranının ise göreceli olarak artmasına neden olduğunu gündeme getirdiler.


Ayrıca Türkiye’nin, dünyada demografik yaşlanma sürecinin en hızlı yaşandığı ülkelerden biri olduğu, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre son beş yılda yaşlı nüfus oranının yüzde 17 arttığı belirtildi.
Nüfus projeksiyonlarına göre 2017 yılında yüzde 8,5 olan 65 yaş ve üzeri nüfus oranının 2023’te yüzde 10,2, 2060’ta yüzde 22,6 olacağı öngörüldüğü ayrıca ifade edildi.


Doğumdan sonra beklenen yaşam süresinin uzamasının sonucu olarak toplum içinde yaşlı nüfus oranının artmasıyla gündeme gelen esas konunun yaşlanmadan çok, sağlıklı yaş alma, diğer bir ifadeyle yaşlanmanın niteliği olduğu vurgulandı.


Uluslararası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu’nda konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Dünyadaki ve Türkiye’deki yaşlanmaya dikkat çekerek, bir stratejimizin olması gerektiğini, Afrika’nın yakın gelecekte dünyanın en geç nüfusuna sahip kıta olacağını, birçok Avrupa ülkesinin yaşlısına bakacak genç nüfus bulmakta zorlandığını ve bu nedenle yaşlıların kendi kendilerine bakacakları projeler geliştirdiklerini söyledi. Yaşlı bakımla ilgili mevzuatın yeniden düzenlendiğini ifade eden Uzm. Dr. KOÇ; yaşlı bakım hizmetlerinde yerel yönetimlerin mutlaka bu sürece dahil edilmelerinin öneminden söz etti.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ ayrıca yaşlılarımızın normal tedavilerinin yanı sıra ağız ve diş tedavilerinin de artık evlerinde yapılabildiğini, bu hizmetlerin aksamadan yapılması için ellerinden geleni yaptıklarına vurgu yaparak 444 EV DE - 444 38 33 numaralı hattın herkes tarafından bilinmesi için gereken tanıtım çalışmasını yapacaklarını belirtti.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaşlı Bakım Hizmetleri Daire Başkanı Coşkun GÜRBOĞA’da aynı sempozyumda,” Türkiye’de Yaşlılara Yönelik Politikalar ve Yaşlı Bakım Hizmetlerinde Güncel Konular” a değindi ve sunum gerçekleştirdi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı il müdürlüklerine ve ilgili kurumlara ziyaretler gerçekleştirdi. Malatya’da Bakanlık Müdürleri ile bir araya geldi. Bakanlığa bağlı kurumların Malatya il genelinde gerçekleştirdiği hizmet faaliyetleri değerlendirildi. Çalışma alanlarında karşılaşılan sorunların ivedilikle çözümleri hususunda fikir alışverişinde bulunuldu.