…
14 Mayıs 2014, Çarşamba

Karayolu Toplu Taşıma Hizmetlerinde Engelliler İçin Erişilebilirliğin Sağlanması Çalıştayı


 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü işbirliğinde “Karayolu Toplu Taşıma Hizmetlerinde Engelliler İçin Erişilebilirliğin Sağlanması Çalıştayı” 14-15 Mayıs 2014 tarihinde Ankara’da düzenlendi.
 
"Karayolu Toplu Taşıma Hizmetlerinde Engelliler için Erişilebilirliğin Sağlanması Çalıştayı"nda, şehir içi otobüs, minibüs, servis hizmetleri, turizm taşımacılığı ve şehirlerarası otobüslerde erişilebilirliğin sağlanması konuları tartışıldı.
 
Çalıştaya, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, İstanbul, Ankara, İzmir Büyükşehir Belediyeleri ile Afyon, Bolu, Erzincan ve Sivas Belediyelerinin ulaşım birimleri, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB), Türkiye Otobüsçüler Federasyonu, Turizm Taşımacıları Derneği, İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği, Tüm Otobüsçüler Federasyonu, Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) gibi toplu taşıma hizmet sunucuları birlikleri, araç üreticileri, ithalatçıları ile bunların birlikleri, araç tadilatçıları ve ikinci aşama imalatçıları, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Engelliler Konfederasyonu temsilcileri katıldı.
 
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, engellilerin toplumsal yaşama katılabilmesi için yardıma ihtiyaç duymadan ve güvenle kullanabilecekleri toplu taşıma araçları ve hizmetlerinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Bu sebeple 2014 yılı başında yapılan yasal düzenleme ile Engelliler Kanununda yer almayan şehirlerarası ulaşım araçlarının 2018’e kadar erişilebilir hale getirilmesi zorunluluğunun getirildiğini belirten Çiftçi, Kanunda ayrıca karayolu ile şehirlerarası yolcu ve turizm taşımacılığı yapanlara engelli bireyin erişilebilir toplu taşıma talebini yetmiş iki saat içinde karşılama yükümlülüğü getirildiğini vurguladı.
 
Düzenleme kapsamında ayrıca engelli personel veya öğrencilerin erişilebilir servis talebinin hemen karşılanması hükmünün yer aldığını ifade eden Çifçti,  Kanunun yürürlük tarihinden altı ay sonra üretilecek ve şehir içi veya şehirlerarası ulaşımda kullanılacak toplu taşıma araçlarının erişilebilir olmaması durumunda, ilgili kurumlarca gerekli belge, izin ve ruhsat verilmeyeceğinin altını çizdi.  
 
Erişilebilirliğin sağlanması için her ilde erişilebilirlikle ilgili izleme komisyonları olduğunu hatırlatan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, yeni düzenlemeyle birlikte toplu taşımada veri girişlerine yeni başlandığını belirtti. 2014 yılında erişilebilirlik düzenlemesine ilişkin önceliklerini okul ve hastaneler olarak belirlediklerini ifade eden Çiftçi, toplu taşımada erişilebilirlik altyapısının hazırlanmadı için çok çalışma yapılması gerektiğini belirtti.  
 
Toplu taşımanın şehir içi, minibüsler ve şehirlerarası toplu taşıma olarak üç aşaması bulunduğunu ifade eden Çiftçi, şehir içi toplu taşımada erişilebilirlik konusunda çözülmeyi bekleyen çok sorun kalmadığını dile getirdi. Otobüs üretimlerinin erişilebilir hale gelerek çoğaldığını belirten Dr. Aylin Çiftçi, Türkiye’de üretilen minibüslerin ancak bir kısmının erişilebilir olduğunun altını çizdi. Minibüslerin büyük bir kısmının erişilebilir üretilmediğini aktaran Çiftçi, ömrünü tamamlayan minibüslerin erişilebilir olanlarla değiştirileceğini ve 2018 yılına kadar bu dönüşümün yapılacağını vurguladı. Çiftçi, “Şehirlerarası toplu taşıma konusuyla ilgili kanunda 2018 yılına kadar zaman tanındı. Şehirlerarası otobüslerde, engellinin araç ihtiyacını 72 saat öncesine kadar bildirmesi halinde servis sağlayıcı ve hizmet sağlayıcı bunu temin etmekle yükümlüdür. Telefon açıp 'Tekerlekli sandalyeliyim, Ankara'dan İstanbul'a gitmek istiyorum' dediysem, bunu üç gün öncesinden bildirdiysem, firma bugün bunu temin etmek durumunda, şu andaki kanunumuza göre. Bunu ister özel taksi tutularak, ister o otobüse engelli kişiyi almanın yolunu bularak, ister otobüsü yenileyerek yaparsınız, hiç fark etmiyor. Mühim olan ulaşımın sağlanması” şeklinde konuştu.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü işbirliğinde 14-15 Mayıs 2014 tarihinde Ankara’da Niza Park Otel’de düzenlenen “Karayolu Toplu Taşıma Hizmetlerinde Engelliler İçin Erişilebilirliğin Sağlanması Çalıştayı”nda şehiriçi otobüs, minibüs, servis hizmetleri, turizm taşımacılığı ve şehirlerarası otobüslerde erişilebilirliğin sağlanması başlıkları altında değerlendirmeler yapıldı.

$(document).ready(function() { $("a[rel=546c5b2b369dc54fc0b73e37]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });