…
10 Haziran 2020, Çarşamba Ankara, TÜRKİYE

Kamu İstişare Toplantısında COVID-19 Sürecinde Engelli Bireylere Yönelik Alınan Tedbirler ve Yapılan Çalışmalar Ele Alındı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ  başkanlığında Kamu İstişare Toplantısı-1 gerçekleştirildi. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, COVID-19 sürecinde engellilere yönelik alınan tedbirleri ve sunulan hizmetleri kamunun tüm taraflarının katılımıyla istişare etti.

Online toplantıya kamu kurumlarının engelli hakları konusundaki odak yönetici ve uzmanları ile Bakanlık birim temsilcileri katıldı.

Bu toplantıda hem COVID-19 döneminde yapılanlar, bulaş sürecinde, normalleşme kapsamında yapılanlar ile gelecek dönemde yapılacaklara ilişkin karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu. Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (EHİS) odağında gerçekleştirilen ve 57 kişinin katılım sağladığı toplantı online olarak düzenlendi.

Toplantı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü  Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un açılış konuşmaları ile başladı. Pandemi döneminde engelli ve yaşlıların, tedbirlere ve uyarılara ilişkin bilgilendirmelere erişilebilir formatlarda ulaşmalarının sağlanması amacı ile yapılan çalışmaları aktaran Uzm. Dr. KOÇ, ayrıca kurumsal bakım hizmeti sunulan engelli ve yaşlılara yönelik alınan tedbirler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.  

Bilgiye erişim bu dönemde daha da önem kazandı farklı engel durumlarına sahip bireylere yönelik olarak erişilebilir biçimlerde oluşturulan rehberler hazırlandı.

COVID-19 sürecinde ülke olarak önemli başarılar kaydettiğimizi belirterek konuşmasına başlayan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, COVID-19 salgınının herkesi etkilemesinin yanı sıra engelli bireyler açısından ek riskler ve sonuçlar yaratması sebebiyle öncelikli tedbirlerin alınmasının elzem olduğunu belirtti. Bu öncelikten hareketle Bakanlığımızca engelli bireylere yönelik alınan tedbirler ve yapılan çalışmalardan bahseden Uzm. Dr. KOÇ, bu çalışmaların engellilerin ihtiyaçları doğrultusunda yapıldığını vurguladı.

Bilgiye erişimin bu dönemde daha da önem kazandığına dikkat çekerek farklı engel durumlarına sahip bireylere yönelik olarak erişilebilir biçimlerde oluşturulan rehberler hazırlandığını aktaran Uzm. Dr. KOÇ, bunlara ek olarak engelli ve yaşlı bakımevlerinde alınan tedbirlerden söz etti. Bu tedbirler sayesinde ülkemizdeki bakımevlerinde COVID-19 bulaş oranının dünyadaki ve özellikle de Avrupa’daki bakımevlerindeki bulaş oranına göre daha düşük seviyelerde seyrettiğini belirtti.

Uzm. Dr. KOÇ’un ardından söz alan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanı Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ, 2020 yılının Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Erişilebilirlik Yılı olarak ilan edilmesinin ardından erişilebilirlik çalışmalarının daha kapsamlı ve bütüncül şekilde sürdürüldüğünü belirtti. COVID-19 sürecinde de Genel Müdürlük olarak kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan hizmetlerin ve yapılan bilgilendirmelerin engelli bireylere yönelik erişilebilir biçimlerde olması için çalışmalar yapıldığını aktaran Sn, Dr. ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ, bu düzenlemelerle ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapmaya hazır olduklarını da ifade etti.  Toplantı, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin kurumlarının görev alanları kapsamındaki politika ve hizmetlerden engellilerin yararlanabilmesi için aldıkları önlemler ile normalleşme sürecine geçişte alınabilecek önlemlere ilişkin bilgilendirmeleri ile devam etti. Adalet Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, İŞKUR, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, SGK, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, ÖSYM, YÖK, Jandarma Genel Komutanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcileri tarafından kendi görev alanları çerçevesinde COVID-19 sürecinde engelliler açısından alınan tedbirlere dair bilgiler paylaşılmıştır. Ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, TOKİ, YSK, BTK, TUİK, BDDK, TİHEK ve RTÜK temsilcileri tarafından kurumlarının engellilere yönelik politika ve hizmetlerine dair bilgiler aktarılmıştır.

Katılımcıların değerlendirmelerinden sonra Uzm. Dr. Orhan KOÇ kapanış konuşmasını yaptı. Uzm. Dr. KOÇ toplantının tüm taraflar için verimli olduğunu kaydederek önümüzdeki dönemde de EHİS odağında bilgi paylaşımları ve değerlendirmeler yapmak üzere Kamu İstişare Toplantılarının gerçekleştirilmeye devam edeceğini ve bu sayede kamu kurum ve kuruluşları ile periyodik olarak bir araya gelmeyi planladıklarını belirterek toplantıyı kapattı.