…
17 Mayıs 2014, Cumartesi

İzmir 7. İleri Yaş Sempozyumu Bu Yıl “Palyatif Bakım” Temasıyla Yapıldı


 


Ege Geriatri Derneği tarafından düzenlenen “Palyatif Bakım” temalı İzmir 7. İleri Yaş Sempozyumu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin katılımlarıyla Balçova Termal Otel’de yapıldı.
 
Sempozyuma İzmir Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zafer Yıldırım, Ege Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ile çok sayıda davetli katıldı.
 “İşbirliği Çok Önemli”
 
Sempozyumun açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, yaptığı konuşmasında “Doğurganlığın azalması ve daha iyi yaşam şartlarının oluşması ile birlikte yetişkin nüfus yaşlanmakta ve yaşlanan bir ülke konumuna gelmekteyiz. Bu yüzden ileri yaşla ilgili doğru politikaları oluşturma konusunda çalışılması bizler açısından çok önemli” dedi.  Ülkemizde bakım hizmetlerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uhdesinde düzenlendiğini belirten Çiftçi, “Bizler engellilerin ve yaşlıların desteğe ihtiyaç duyduklarında çaresiz kalmadıkları, gereken standartlarda ve ihtiyaç duyduğu yerde hizmet alabildiği ve desteklendiği bir ülke hayal ediyoruz. Elbette ki Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar, sorunların çözümü ve engelliler ve yaşlıların toplumda hak ettikleri yeri almalarında tek başına yeterli olur diyemeyiz. Bu yüzden bu sempozyum üniversiteler, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimi ortak bir çalışmayla aynı platforma getirmesi açısından çok önemli” dedi. İzmir’in palyatif bakım ve ileri yaş konusunda öncü olduğunu ifade eden Çiftçi, “Palyatif bakım multidisipliner, çok farklı uzmanlıkları ilgilendiren bir alan. Bu yüzden bu alandaki tüm ilgililerin İzmir gibi bu konuda öncü bir yerde buluşmaları bu alandaki sorunların çözümü için bizlere de büyük fırsatlar sunacak” dedi.
Yaşlı Dostu Kent İzmir
 
Başkanlığını Prof. Dr. Reyhan Uçku’nun yaptığı sempozyumun açılışında konuşan İzmir Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, sempozyumun yaşlı bakımı ve palyatif bakım alanında yürütülen çalışmalara katkı sağlayacağını ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ ise yaşlı bakımının ülkemizde uzun süre yerel yönetimlerin ilgi alanı dışında gibi algılandığını söyleyerek, İzmir’in bu algının aksine yaptığı çalışmalarla yaşlı dostu kent ödülüne layık görüldüğünü vurguladı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, ileri yaş hastalıklarıyla baş etme yollarını hep birlikte araştırdıklarını kaydetti. Canda, özellikle yaşlı bakımının sözkonusu olduğu durumlarda şefkat, bilgi, sabır ve maddi desteğin çok önemli olduğunu vurguladı. Ege Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ise, sempozyumun palyatif bakım konusunda yeni fikirlere öncülük edeceğini belirtti.
İzmir 7. İleri Yaş Sempozyumu’nda palyatif bakımın Türkiye ve dünyadaki uygulamaları, ülkemizde palyatif bakım mevzuatı, ileri yaşta yaşam sonu bakım, palyatif bakımın yasal, etik, sosyo-ekonomik ve manevi yönleri, bakım alanların yanısıra bakım verenler nasıl desteklenmeli, İzmir’deki uygulama örneklerini gercekleştiren kişi ve kurumlar, palyatif bakımda tamamlayıcı tıp uygulamaları ile İzmir’de yaşlı sağlığı alanındaki projeler gibi konular masaya yatırıldı.Palyatif Bakım nedir?
 
Palyatif bakım, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemlerle karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesinin arttırılması; başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerinin erken tespiti ve etkili değerlendirmelerle önlenmesi veya giderilmesi yollarına dayanan bir yaklaşımdır. 1989 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk kez tanımlanan palyatif bakım kavramıyla, günümüzün sağlık sisteminde “hastanız için yapabileceğimiz bir şey yok, evinize götürün” anlayışı yok oluyor. Palyatif bakımla, kesin tedavinin imkansız olduğu kabul edilen söz konusu hasta grubunun yaşam kalitesini yükseltmek hedefleniyor.

$(document).ready(function() { $("a[rel=546dd720369dc513189a825c]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });