…
04 Nisan 2019, Perşembe Ankara, TÜRKİYE

İsviçre’de Fiziksel Engellilerin Toplumla Tam Entegrasyonunun Sağlanması İçin Faaliyet Gösteren Rehabilitasyon Merkezi Ziyaret Edildi


Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi ile Türk Heyeti arasındaki ülkemizin “Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’ye Dair Ulusal Raporu Yapıcı Müzakere Toplantısı”na katılan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ ve beraberindeki heyet, 11 Mart 2019’da Cenevre’de “Fondation Foyer- Handicap” vakfına bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Ziyaret amaçlarının; yapıcı müzakere toplantısı programı kapsamında İsviçre’de engelli bireylerin toplumsal yaşama bağımsız bir şekilde katılımlarını teşvik etmek üzere hizmet veren bir iyi uygulama örneğinin yerinde incelenmesi olduğunu belirten Uzm. Dr. KOÇ, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü işbirliğinde oldukça yararlı bir çalışma ziyaretinde bulunduklarını söyledi.

 Fiziksel engellilerin toplumla tam entegrasyonunun sağlanması için bireysel yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunan vakfın,  faaliyetlerinde engelli bireylerin ihtiyaçlarının karşılanmasını öncelediğini ifade eden Uzm. Dr. KOÇ, vakfın faaliyet programına katılan engelli bireylerin bireysel ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeye geldiğini gözlemlediklerini kaydetti. 

Bu kapsamda 11 Mart 2019 tarihinde Cenevre’de “Fondation Foyer- Handicap” vakfını ziyaret sırasında engelli bireylere yönelik hizmet veren profesyonellerle görüşmeler gerçekleştirildi. Vakıf ziyaretine heyet üyeleri; Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Ayhan OKURER, Cevdet CEYLAN, Mehmet ARSLAN, Hulusi ARMAĞAN, Tayyar KUZ, Mustafa Sencer KİREMİTÇİ ve İbrahim Kürşat ERGUT katıldı. 

Engelli bireyler için yaşam alanları oluşturmak amacıyla 1983 yılında “Foyer Handicap Rehabilitasyon Merkezi” adıyla kurulan vakıfta, ev ve atölyeler şeklinde tasarlanan merkezde fiziksel engelli bireylerin günlük yaşamını kolaylaştıran, her birinin özel durumuna yönelik çözümler sunan uygulamalar yer alıyor. Atölyeler arasında yemek pişirme, el işleri, yaratıcılık, iletişim vs. faaliyetlere yönelik çalışmalar yürütülüyor ve bunlara ek olarak engelli bireylere yönelik araç, ulaşım bilgilendirme konularında destek sağlanıyor.