…
23 Mart 2014, Pazar

İstanbul Bilim Üniversitesi Down Sendromu Araştırma ve Uygulama Merkezi Açıldı


 

İstanbul Bilim Üniversitesi Grup Florence Nightingale Hastaneleri ve Down Sendromu Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen, Ortadoğu ve Balkanlar'daki ilk down sendromlular merkezinin açılış töreni, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Gazi Alataş ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin katılımlarıyla hastanenin konferans salonunda yapıldı.
 “Bilimsel Araştırmalar Bakanlığımızın Çalışmalarına Yön Veriyor”
 
Açılış töreninde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Gazi Alataş, down sendromlular için uygulama ve araştırma merkezi açılmasının hizmet kalitesini artıracağını belirterek, zamanın bilgi zamanı olduğunu söyledi.
 
Ülkedeki bilim adamlarının hem hizmet hem bilim üretmeleri gerektiğini ifade eden Alataş, “21 Mart, Birleşmiş Milletler'in 10 Kasım 2011 kararıyla Dünya Down Sendromu Günü olarak kabul edilir. Bu nedenle de 21 Mart, tüm dünyada Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık yaratmak, Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve ön yargıya maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkati çekmek ve çalışma imkanı ve iş sahalarının artırılması amaçlanır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak Down sendromlu çocuklar için birçok hizmet üretiyoruz. ‘Bu hizmeti daha iyi nasıl üretiriz?' sorusunun cevabını, daha çok bilim insanlarımız veriyor. Down sendromlu çocuklar için bilim adamlarımızın bu uygulama merkezinde yapacağı araştırmalarla, Bakanlık olarak bizim danışacağımız ve her zaman desteğini isteyeceğimiz bir merkez olacak. Merkezin sadece Down Sendromlulara değil, tüm topluma büyük bir hizmet üreteceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
 
Kurdeleyi Down Sendromlu Gençler Kesti
 
Törende konuşan İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi de şunları kaydetti: “Down Sendromlu bireylerin beden ve ruh sağlıklarına yönelik yaşam kalitelerini yükseltmek amaçlı her türlü tetkik, tedavi ve psikososyal rehabilitasyon yapılması esasıyla İstanbul Bilim Üniversitesi senatosu önerisi ve Yükseköğretim Genel Kurulu'nun kararıyla 2 Mart 2014 tarihinde İstanbul Bilim Üniversitesi Down Sendromu Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Bu merkezde Down Sendromlu birey ve ailelerin toplumla birleşen bir yaşam kurabilmeleri için bireysel takip ve tedavilerin yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel araştırma ve uygulamaya yönelik, teknolojik açıdan donanımlı AR-GE projeleri yapılarak toplumla paylaşılacak.”
 
Konuşmaların ardından, Müsteşar Yardımcısı Dr. Gazi Alataş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çiftçi, Down Sendromlu çocuklarla beraber kurdele keserek, merkezin açılışını gerçekleştirdi.
 
İstanbul Bilim Üniversitesi Down Sendromu Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
İstanbul Bilim Üniversitesi-Grup Florence Nightingale Hastaneleri ve Down-Türkiye Down-sendromu derneği işbirliği ile açılan İstanbul Bilim Üniversitesi Down Sendromu Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin öncelikli hedefi, Down sendromluların beden ve ruh sağlığına yönelik yaşam kalitelerini yükseltmek ve her türlü sağlık hizmeti ile tıbbi tetkik, tedavi ve psikososyal rehabilitasyon sağlanması.
 
İstanbul Bilim Üniversitesi Down Sendromu Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Faaliyetleri:
Sağlıklı yaşam ve sağlık hizmeti konusunda uygulama, araştırma ve incelemelerde bulunmak,
Klinik dalları ve diğer disiplinlerle toplum sağlığına yönelik araştırmalar konusunda işbirliğini sağlamak,
Amacı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak projelerin geliştirilmesine imkan sağlamak,
Toplumun sağlıklı yaşam konusundaki bilgi, davranış ve eksikliklerini tespit ederek bunların giderilmesine yönelik projeler geliştirmek,
Üniversite öğrencilerinin; sağlıklı yaşam bilinci kazanmalarını ve Merkez projelerinde etkin görev almalarını sağlamak,
Sağlıklı bir toplumun geliştirilmesi için gerektiğinde kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yaparak ülke düzeyinde bilim ve toplum arasında bütünleşme görevini üstlenmek,
Ulusal ve uluslar arası kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına Merkezin amaçları doğrultusunda projeler hazırlamak, eğitim programları düzenlemek ve bilimsel işbirliğinde bulunmak
 
 
Down Sendromu Nedir ?
 
Down Sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendrom'lu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır.
 
Down Sendromu tedavi edilebilen bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.

$(document).ready(function() { $("a[rel=546dd2d2369dc513189a8237]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });