…
04 Mayıs 2014, Pazar

II. Uluslararası Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Kongresi Batman’da Yapıldı


 

Batman Üniversitesi'nce düzenlenen "II. Uluslararası Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Kongresi" Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ve Batman Valisi Yılmaz Arslan’ın katılımlarıyla Batman Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Batman Valiliği, Batman Belediyesi ve Batman Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği kongreye çok sayıda uzman ve akademisyen katıldı.
 “Sporla Rehabilitasyon Bir Şehrin Hayatını Değiştirebilir”
 
Kongrenin açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi sporla rehabilitasyon konusunu işleyen kongrenin Batman’da yapılması önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Çiftçi, “Şu anda gördüğümüz manzara engelli arkadaşlarımız okula gidebiliyorlar, eğitim alıyorlar, kaynaştırma eğitimi alıyorlar, normal okullara gitmeye çalışıyorlar okulla gittiklerinde genellikle Beden eğitimi öğretmeleri engelli sporları konusunda yeterli eğitimi almıyorlar. Ama yakın zamanda YÖK başkanımızla yapılan görüşmeler sonrasında bu derslerin içine engellilerle ilgili bölümde eklendi. Ve şuan bu bölümlerden mezun olan değerli hocalarımız bu konuyu bilerek mezun oluyor. Yaptığımız işin bu sporun rehabilitasyonun neye mal olduğunu bir hayatı değil bir aileyi değil bir şehrin hayatını ne kadar değiştirebildiğini lütfen hiç küçümsemeyin bu çok çok önemlidir" şeklinde konuştu. Sporla rehabilitasyon konusunun önemli olduğunu anlatan Çiftçi, kongrenin üniversitede yapılmasının sevindirici olduğunu aktardı.
 “Erişilebilirlik Spora Katılım İçin de Önemli”
 
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, kendileri için erişilebilirliğin önemli olduğunu, bunun sağlanmaması durumunda ne spora ne istihdama ne de sosyal hayata katılımın mümkün olamayacağını söyledi. Bu kapsamda Bakanlıklarının erişilebilirlik çalışmalarından bahseden Çiftçi; “Biz Bakanlık olarak erişilebilirlik konusundaki çalışmalarımızı sıkılaştırdık. Erişilebilirlik düzenlemelerinin yerine getirilmesi için bugün standartların uygulanmasının izlenmesi ve denetimini gerçekleştirecek altyapı kuruldu. Türkiye’deki tüm illerde “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları” izleme ve denetim raporlarını takip ederek erişilebilir olmayan uygulamalar için ceza uygulamasına başlıyorlar. Raporların takibi için kurduğumuz “Ulusal Erişilebilirlik İzleme Sistemi” ile ülkedeki tüm yapılarda erişilebilirlik uygulanmasının takipçisi olacağız” dedi.
 “Engellileri Evlere Hapsetme Dönemi Bitti”
 
Batman Valisi Yılmaz Arslan, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, engellileri evlere hapsetme döneminin artık geride kaldığını söyledi. “Engellilerimizi evlere hapsetme dönemleri artık geride kalmış durumda. Şuanda konuştuğumuz konu engellilerin nasıl spor yapabileceğidir. Batman'da engellilerimiz çeşitli aktivitelere katılıyor” diyen Arslan, kentte 118 lisanslı engellinin bulunduğunu, Batman Bedensel Engelliler Basketbol Kulübü'nün yenilgi almayarak şampiyon olduğunu dile getirdi.
 “Bölgeyi Tanıdıkça, Engellileri Tanıdıkça Önyargılar Kalkıyor”
 
Batman Valisi Yılmaz Arslan, Türkiye’de 2. kez düzenlenen Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Kongresi'nin Batman’da gerçekleştirilmesinin kendileri açısından ayrı bir anlamı ve önemi olduğunu söyledi. Batman ile ilgili batıda yaşayan insanların zihinlerinde bir ön yargı olduğunu dile getiren Arslan, şöyle konuştu: “Kongrenin ilimiz açısından bir diğer önemi ise son çeyrek asırdır bir takım sıkıntılar yaşanmış, başka sıkıntılarla anılmış, güvenlik sorunlarıyla, terörle ve benzeri konularla anılmış bir yerdir burası. Ancak özellikle son 1 yılı aşkın süredir sayın Başbakanımızın aldığı ciddi bir inisiyatif ile bu bölgenin mevcut sorunlarının diyalogla, istişareyle, konuşarak, tartışarak çözme yönündeki eğiliminin çok ciddi faydalarını görüyoruz. Son 1 yıllık süreçte biz dünyadan ve Türkiye'den çok sayıda misafir ağırladık. İnsanlar buraları gelip görmedikleri için, sadece televizyonlardan, basından takip ettikleri için bu bölgeyle ilgili olumsuz kanaatlerini bir türlü üzerlerinden atamıyor.” Ülkenin batı kesiminde yaşayanlara çağrıda bulunan Arslan, Diyarbakır, Batman ve Mardin'i görmelerini istedi.
 
Vali Arslan, Bulgaristan, Sırbistan, Slovenya, Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye'nin farklı illerinden akademisyenlerin kongre amacıyla kente gelmesinin önemli olduğunu belirtti. Vali Arslan, "Bulgaristan, Sırbistan, Slovenya, Suudi arabistan ve Mısır’ın yanı sıra ülkemizden de çok değerli akademisyenler bu kongre vesilesiyle bir sunumları olacak ve bu güzel çalışmaya katkı sunacaklar" dedi.
 “Batman Hızla Büyüyen ve Gelişen Bir Şehir”
 
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam ise engellilere daha rahat yaşayabilecekleri sosyal ve fiziksel alanların oluşturulması gerektiğini kaydetti. Uluçam, “Engellileri toplumun her yerinde görmeye çalışalım. İşte o zaman tüm engeller aşılır. Yeter ki gönüller ve vicdanımız engelli olmasın. Bu duygu ve düşüncelere sahip olduğumuz için kongreye Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin hızla büyüyen ve gelişen şehri Batman'da ev sahipliği yapmayı arzu ettik" ifadelerini kullandı.
 "Böylesi Bir Etkinlikle Anılmak Bizlere Gurur Veriyor”
 
Batman Engelliler Derneği Başkanı Abdullah Gezici, Batman’ın geçmiş yıllarda terörle anıldığını bugün ise uluslararası bir etkinlikle anılıyor olmasını kendilerini gururlandırdığını söyledi. Gezici, "Geçmiş yıllarda ilimiz genellikle terörle anılırken bu gün önemli bir konu ile Uluslararası bir etkinlikle anılmaktadır. Bu bizlere sevinç ve gurur vermektedir. Özelikle engeliler söz konusu olması bizleri sevindirmiş ve mutlu etmiştir" diye konuştu.
 
Kongrede daha sonra Batman Engelsiz Yürekler Kültür ve Sanat Merkezi'nden işitme engelli 14 sporcu teakvando gösterisi yaptı. Programın ardından Batman Valisi Yılmaz katılımcılara birer plaket verdi.

$(document).ready(function() { $("a[rel=546c67dc369dc54fc0b73edc]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });