…
…
24 Eylül 2020, Perşembe Ankara, TÜRKİYE

Huzurevleri Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri Müdürleri ile Pandemi Mücadelesi Değerlendirildi


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün gerçekleştirdiği online toplantılarda; Resmi ve Özel Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri Müdürleri ile Covid-19 Tedbirleri  görüşüldü.

22 Eylül 2020 Salı günü Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü iki ayrı online toplantı düzenledi.   Öğleden önce yapılan çevrimiçi toplantıların ilkinde Resmi Huzurevi Yaşlı Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezleri Müdürleri, öğleden sonraki ikinci toplantıda ise Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri Müdürleri ile Covid-19 Tedbirleri kapsamında pandemi süreci genel ana hatları ile masaya yatırıldı.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un başkanlık ettiği çevrimiçi toplantılara, Türkiye genelinde faaliyet gösteren resmi ve özel Huzurevleri Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri Müdürleri katılım sağladı.

Toplantılarda Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ kurum müdürlerine alınan tedbirlerin uygulanması konusunda hatırlatmalarda bulunarak onların bu süreçte yaşadığı sorunları dinledi. Yaşanacak sıkıntılarda Genel Müdürlüğümüze ve İl Müdürlüğündeki yetkililere anında ulaşılarak bilgi verilmesini, İl Müdürlükleriyle istişare halinde alınan tedbirlere uyarak bize emanet edilen yaşlılarımıza dünyaya örnek olacak şekilde bakım hizmetinin sağlanmasının ve kurumlarda covid vakalarının minimumda tutulması için azami çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ yapmış olduğu konuşmada; “Pandemi döneminde çok ciddi bir mücadele verdik, büyük bir başarı kazandık, sizler bu mücadelenin gizli kahramanlarısınız. Önemli olan virüse karşı önceden alınan tedbirlerdir, alınan tedbirlerin uygulanması ve sıkı denetlenmesi de bir o kadar değerlidir. Bu mücadelede ön bulgulara dikkat etmek lazım. Herkese test yapılmalı, teması olan, şüpheli durumda olanlar, semptom görülen vakalar asla ihmal edilmemelidir. Kuruluşlara virüsün girmemesi için bu tedbirler hayati öneme sahiptir.

Vardiya sistemine geçmemiz çok mühim bir adımdı. Bu büyük fedakârlıklarla yürüyen bir sistem. Sizler buna gönüllü olarak katıldınız. Başka türlü risk grubunda olan yaşlılarımızı virüsten koruyamazdık. Vardiya öncesinde test uygulanması oturdu. Tabi vardiya sistemi yorucu bir süreç. Bilim kurulu en az 10 gün olmasını öneriyor vardiyanın. Mücbir sebeplerden uzayabilir de. Testler yapılırken de sosyal mesafeye, izolasyona çok dikkat etmek lazım. Mümkünse açık havada yapılmasını sağlayalım. Sonuçların aynı gün için alınması çok iyi olurdu. Ama bu pek mümkün olamadı. En azından test olduktan sonra vardiyaya girene kadar geçen sürede izolasyonda kalınmalı.

Bütün bu tedbir ve dikkate rağmen virüs kuruluşa girmişse o zaman yayılmaması, kontrol altında tutulması için azami gayret göstermemiz gereklidir. Semptom görülen yaşlı veya engellinin hastaneye sevki çok önemlidir. Zira yüksek risk grubunda bulunan yaşlılarımızın mutlak surette bir sağlık kuruluşuna sevk edilmesi ve tedavisinin hastanede ortamın da yapılması elzemdir.

Kuruluşunuzda mutlaka izolasyon katı olmalıdır. Ama bu öyle derme çatma bir yer olamaz. İzolasyonun tek kişilik odada olması eğer imkân dâhilinde değilse, iki kişilik odada ama yatakların arası en az 2 metre olacak şekilde düzenlenmelidir. Kuruluşta vefat olması arzu edilen bir durum değildir. Bunu minimuma indirmek idarecilerin öncelikli görevidir. Bunun için vicdanen yapılabilecek her şeyin en üst düzeyde yapıldığından emin olmanız lazım.

Görülen her vakanın vakit kaybetmeden sağlık müdürlüğüne ve bizim il müdürlüğümüze bildirilmesini önemle rica ediyorum. Görülen vakanın saklanmasının kimseye bir faydası yok. Mümkünse bütün kuruluşun düzenli olarak testten geçirilmesi, personellerin, sakinlerimizin hepsinin teste tabi tutulması ve bu testlerin 7 günde bir tekrarlanması gerekir. Hepimiz test yaptırıyoruz negatif çıkıyor ama kuruluş içerisinde sanki pozitifmiş gibi hareket etmek zorundayız.

Sıkıntılarımız var biliyorum, özellikle personel eksikliği ile ilgili ciddi çalışmalarımız var. Ek ödeme talebimizden vaz geçmiş değiliz. Yapılan hizmetin, fedakârlığın maddi karşılığı hiçbir şeyle ölçülemez ama biz talebimizi dile getirmeye devam edeceğiz.  İzin konusu ile ilgili de Çalışma Genel Müdürlüğü nezdinde temasımız sürüyor.

Kuruluşlarda yaşlıların beslenmeleri, hareket etmeleri, düzenli olarak açık havaya çıkarılması önem arz etmektedir. Sahada yapılan çalışmaların, tecrübelerin dokümante edilmesini ve bunları bizimle paylaşmanızı bekliyoruz. Sırada bekleyen yaşlılarımız için tekrar bir sosyal inceleme yapılması, diğer sosyal hizmet modellerinin önerilmesi lazım. Vefa sosyal destek ekiplerimizin çalışmaları ve onların gözlemlerinin önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Toplantı sonunda kuruluş müdürleri teker teker söz alarak sürece desteklerini ve taleplerini ilettiler. Sahada karşılaştıkları sorunları aktardılar.