…
…
10 Eylül 2019, Salı

Gönül Komşusu Ziyaretleri Devam Ediyor


Türkiye Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği’nin; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ortak yürüttüğü ve Bakanlığın 3. 100 Günlük Eylem Planı’nda yer alan ‘Gönül Komşusu’ projesi kapsamında Etimesgut’ta engelli ve yaşlılara yönelik ev ziyaretleri devam ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm.Dr. Orhan KOÇ, Etimesgut Belediye Başkanı Enver DEMİREL, Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Op. Dr. Osman ACAR, EVSAD Derneği ve Evde Sağlık Ekibi ve Sosyal Hizmet Uzmanları, ihtiyaç sahibi Gönül Komşularını ziyaret ederek sorunları yerinde değerlendirdi.

Gönül Komşusu uygulaması kapsamında Etimesgut İlçesinde baba ve iki çocuktan oluşan aile ziyaret edildi. Çocuklardan küçük olanın otizmli olduğu tespit edildi. İki yıldır Gönül Komşuları tarafından izlenen ve zaman zaman görüşülen aileye yönelik, yaşamlarını iyileştirme çerçevesinde Kızılay Aşevinden yemek temin edildiği öğrenildi. Engelli çocuğu olan aile gönül komşularının katkısı ile daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için başka bir eve taşındı.

Gönül Komşuluğu kapsamında ailenin engelli çocuğu Etimesgut Belediyesi Engelli Rehabilitasyon Merkezine kayıt ettirilerek yüzme eğitimi aldırıldı ve sosyalleşmesi sağlandı.  Evde sağlık hizmetlerinden faydalanan aile için bakım maaşı almadığı tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldı.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ ile Etimesgut Belediye Başkanı Enver DEMİREL ve diğer yetkililerden oluşan heyet daha sonra Etimesgut Toplum Ruh Sağlığı Merkezini ziyaret ederek ilgililerden bilgi aldı.

Gönül Komşusu Projesi Nedir?

Komşuluk ilişkileri üzerine inşa edilen projeyle, evde sağlık ve bakım hizmeti alan ihtiyaç sahiplerinin sosyal yaşama daha aktif katılım göstermeleri hedefleniyor. Evde bakıma muhtaç vatandaşlar tespit edildikten sonra yakın komşularına başvurularak, onlardan "gönül komşusu" olmaları isteniliyor. Bu sayede bir araya getirilen komşular, birbirlerinin yardımına koşuyor.

Türkiye Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği Ankara Şubesi Açıldı

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm.Dr. Orhan KOÇ; ‘Gönül Komşusu’ ziyaretleri öncesinde Türkiye Evde Sağlık Ve Sosyal Hizmetler Derneği’nin; Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ortak yürüttüğü ‘GÖNÜL KOMŞUSU’ projesinin Ankara irtibat şubesinin Etimesgut Belediyesi Kent Konseyinde açılışına katıldı.

Açılışta; Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm.Dr. Orhan KOÇ ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortaları Genel Müdürü Mustafa ÖZDERYOL, Etimesgut Belediye Başkanı Enver DEMİREL, Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi  Başhekimi Op. Dr. Osman ACAR, ÇAYKUR Rizespor Yönetim Kurulu Başkanı Hasan KARTAL, Türkiye Evde Sağlık Ve Sosyal Hizmetler Derneği Yönetim Kurulu Orhan KARAGÖZ, EVSAD Ankara Şube Başkanı Zeynep Küçük ACAROĞLU, Etimesgut Belediyesi Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve gönüllüler bulundu.

Açılışta konuşan EVSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karagöz; “Amaçlarının çaresiz kimse kalmayana kadar çalışmak olduğunu,  Gönül komşularının hiçbir siyasi ayrım gözetmeksizin toplumun her kesimine ulaştıklarını ve ulaşmaya devam edeceklerini” ifade etti.

Etimesgut Belediye Başkanı Enver DEMİREL’de konuşmasında;  “Gönül Komşusu projesine destek vermek amacı ile gönlümüzü EVSAD derneğine ve gönüllülerine açarak faaliyetlerine destek oluyoruz. Bu güzel hareketin kadınların omuzlarında yükselmesi ayrı bir güzel” diyerek katılımcılara teşekkür etti.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm.Dr. Orhan KOÇ: İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm.Dr. Orhan KOÇ; Etimesgut Devlet Hastanesi Başhekimi iken başlatılan Gönül Komşuluğu projesinin “evinde yalnız yaşayan, yatağa bağımlı hastası olan hasta yakınlarını komşuluk hukukuna göre ziyaret edip hali ile hâlleşmek” olduğunu belirterek “yapılan iyilikler hiçbir zaman karşılıksız kalmaz” dedi.

“Komsusu aç iken tok yatan bizden değildir.” Hadis-i Şerifiyle işaret edilenin sadece maddi açlık değil manevi ihtiyaçları da kapsadığını belirterek komsu hakkının önemine değindi.

Uzm.Dr. Orhan KOÇ, sivil toplum kuruluşlarının amaçlarından birinin de toplumda ihtiyaç sahiplerini tespit ederek devletimizin şefkat elini yansıtmak olduğunu vurguladı. Devlet olarak mağduriyetlerin giderilmesine çalışırken bu imkânlardan habersiz olan ailelere devlet ve sivil toplum kuruluşları aracılığı ile ulaşıldığını ve durumu haberdar edilen ailelere sosyal hizmet uzmanlarının gerekli yasal incelemeleri yaptıktan sonra ihtiyaç sahiplerine gerekli yardımların yapıldığını söyledi.

KOÇ; “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın mantığı ile hareket ederek ecdadımızdan aldığımız güzel mirasları gelecek nesillere taşımanın gayretindeyiz. Sivil toplum kuruluşları ecdadımızdan bizlere kalan vakıf medeniyeti mirasıdır. 

Hiç bir karşılık beklemeden düşküne, yaşlıya, fakire engelliye el uzatan sivil toplum kuruluşlarının bizlerde yanındayız. Yeter ki suistimal edilmesin.” dedi.