…
…
…
…
…
02 Mayıs 2024, Perşembe Ankara, TÜRKİYE

Genel Müdürlüğümüzün "Web Erişilebilirlik Standartları Eğitimleri" Devam Ediyor


Dijital alanda internet siteleri ve uygulamaları üzerinden metinler, videolar, haberler, afişler aracılığıyla sunulan bilginin engelli ve yaşlılar dâhil olmak üzere tüm kullanıcılar tarafından edinilebilmesi ve anlaşılabilmesi için bunların erişilebilir formatta olması gerekmektedir. Bu kapsamda en önemli bilgi kaynaklarından olan web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilirlik standartlarına uygunluğu sağlanmalıdır.

Söz konusu standartların bilinirliğinin artırılması, bilgi ve iletişim teknolojilerinin ulaşılabilirliğinin ve kullanılabilirliğinin bu standartlara uygun şekilde sağlanması, özellikle dijital alanda sunulan hizmetlerin farklı özelliklere sahip kullanıcılar tarafından anlaşılabilir formatta yani erişilebilir olması hedefi çerçevesinde, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce “Erişilebilirlik Atölyeleri: Web Erişilebilirlik Standartları Eğitimleri” düzenleniyor.

2020 yılında başlanan ve 2021 yılındaki on atölye ile devam edilen eğitimlerde, web erişilebilirliği konusunda farkındalık sağlanması amaçlanmıştı. Çevrimiçi olarak yürütülen bu eğitimlere 850’den fazla kurumdan 3.342 kişi katıldı.

Temel düzeydeki bu eğitimlerden sonra 2022 ve 2023 yıllarında teknik olarak ileri düzeyde “WCAG 2.1” ve “KAMIS Erişilebilirlik İlkeleri” standartlarına yönelik eğitimler düzenlendi ve bu eğitimlere Cumhurbaşkanlığı, Düzenleyici Denetleyici Kurumlar, Yüksek Yargı Organları ve bakanlıklardan katılım sağlandı. Eğitim ile erişilebilir kamu web sitelerinin hayata geçmesi için önemli bir adım atılmış oldu.

2024 yılında ise gelen yoğun talep üzerine eğitimlere devam ediliyor. Bu kapsamda, üniversitelere yönelik üç farklı grup için eğitim planlandı. Üniversitelerin bilgi teknolojileri konusunda görev yapan personel ve yöneticileri için web içeriği erişilebilirliği ileri düzeyde “WCAG 2.2” ve “KAMIS Erişilebilirlik İlkeleri” standartlarına yönelik "Erişilebilirlik Atölyeleri: Web Erişilebilirlik Standartları Eğitimi"ne 26 Nisan 2024'te başlandı.