…
…
…
15 Ekim 2021, Cuma Ankara, TÜRKİYE

EYHGM Uzm. Dr. Orhan KOÇ: Kanser Hastalığı Tedavi Dönemi ve Takip Eden Dönemler ile Çocukluk Çağı Hastalıklarının Oluşturduğu Fonksiyon Kayıpları Engelliliğe Yol Açan Hastalık Grubunda Yer Alıyor


XI Lösema Kanser Hasta Kongresi, 14.10.2021 tarihinde Hilton Garden Inn’de Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un açılış konuşması ile başladı.

 Lösemili Hastalar Derneği tarafından düzenlenen XI. Lösema Kanser Hasta Kongresi, Prof. Dr. Fevzi ALTUNTAŞ başkanlığında 14.10.2021 tarihinde Hilton Garden Inn’de gerçekleştirildi. XI. Lösema Kanser Hasta Kongresi,  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un açılış konuşması ile başladı.

11.LÖSEMA Kanser Hasta Kongresinde emeği geçenlere teşekkür ederek söze başlayan Uzm. Dr. Orhan KOÇ;  “Genel Müdürlüğümüz engellilerin toplumsal yaşamın tüm alanlarında ayrımcılığa uğramaksızın tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden eşit şekilde yararlanabilmelerini teşvik ve temin etmek ve insanlık onurlarına saygıyı güçlendirme üzerine inşa ettiği politikaları, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon içinde hayata geçirmeyi hedeflemektedir. Söz konusu amaca ulaşmak için engellilerin sorunlarını ve çözüm yollarını araştırarak, engellilere yönelik hak ve hizmet sunumlarında, uygulamanın geliştirilmesine yönelik öneri ve programlar hazırlamak ve uygulamak, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeleri takip ederek süreçlere katkı sağlamaktadır.” dedi.

Kanser hastalığının hem akut hem remisyon dönemlerinde önemli engele yol açan hastalıklar içinde yer aldığını belirten Uzm. Dr.  Orhan KOÇ;  “Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın (IARC)  185 ülkede 36 kanser türü üzerinde yaptığı inceleme çalışmasında, söz konusu ülkeler için 2012'te yıllık yeni kanser vakası sayısını 14.1 milyon, yıllık kanser bağlı ölüm sayısını 8.2 milyon; 2018 yılında yeni kanser vaka sayısını 18,1 milyon  ve yıllık kansere bağlı ölüm sayısını 9,6 milyon, 2020'de ise  yeni kanser vaka sayısını 19,3 milyon ve yıllık kansere bağlı ölüm sayısını 10,0 milyon kişi olarak tespit etmiştir. Ajans, söz konusu  çalışmadan hareketle  küresel kanser yükünün arttığını,  Dünyada her 5 kişiden birinin yaşamı boyunca kansere yakalandığını, kanser geçiren  8 erkekten 1'inin  ve 11 kadından 1'inin  kanser nedeniyle yaşamını kaybettiğini değerlendirmektedir.  Sağlık Bakanlığı 2020 Kanser istatistikleri verilerine göre, 2020 yılı içerisinde 233.834 yeni kanser vakası tespit edilmiş ve 126.335 kişi kanser nedeni ile yaşamını kaybetmiştir.  Kanser geçirerek 5 yıldır hayatta kalan hasta  sayısı ise 531.636’dır.”  bilgisini verdi.

Kanser  Hastalığı Tedavi Dönemi ve Takip Eden  Dönemler ile  Çocukluk Çağı Hastalıklarının Oluşturduğu Fonksiyon Kayıpları Engelliliğe Yol Açan Hastalık Grubunda Yer Alıyor

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr Orhan KOÇ konuşmasının devamında; Kanser hastalığı tedavi dönemi ve takip eden dönemlerde hastalığın oluşturduğu etkiler nedeni ile fonksiyon kayıplarına dolayısı ile engelliliğe yol açan hastalık grubunda yer aldığını ifade ederek; “Genel Müdürlüğümüzce, çocukluk çağı hastalıklarının oluşturduğu fonksiyon kayıplarının yaşam boyu etkilerinin sürdüğü noktasından hareketle bu dönemin önemle ele alınması gerektiği değerlendirilmektedir. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde bir dizi çalışma gerçekleştirmiş ve çocukluk çağı engelliliğinin değerlendirilmesinde, yetişkinlik  döneminden  farklı biçimde  ölçüm sağlayan “Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” 20.02.2019 tarihli ve 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanser Hastası Çocuklarında Değerlendirildiği, ÇÖZGER de Etiketlemeden Uzak Bir Yaklaşımla “Engelli”,  “Özürlü” “Sakat” Gibi İfadeler Kullanılmamıştır. 

Kanser hastası çocuklarında da değerlendirildiği, ÇÖZGER de etiketlemeden uzak bir yaklaşımla “engelli”,  “özürlü” “sakat” gibi ifadeler kullanılmamıştır.  Çocukların engellilik değerlendirmesi “özel gereksinim” düzeyleri belirlenerek yapılmaktadır. Hafif Düzeyde ÖGV (%40-49), Özel Gereksinimi Vardır ÖGV (%20-39) Orta Düzeyde ÖGV (%50-59) İleri Düzeyde ÖGV( %60-69) Çok İleri Düzeyde ÖGV( %70-79) Belirgin Özel Gereksinimi Vardır (%80-89), Özel Koşul Gereksinimi Vardır (%90-99) ifadeleri engellilik yerine kullanılmıştır.

Çocukların özel gereksinim raporu alma sürecinde kendi hekimleri ya da bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilerek özel gereksinim düzeyinin belirlenmesi sağlanmıştır. Çocukluk döneminde engellilik değerlendirme alanı  genişletilerek  23 alt alan hastalık tanı ve değerlendirme kriterleri belirlenmiş ve bu alanda değerlendirmeler  hızlandırılmıştır. Bir önceki yönetmelikte Onkoloji alt başlığında sadece kanser evrelerine göre  sınıflanan ve buna göre  haklardan yararlanan kanser hastası olan çocuklar ve aileleri  ÇÖZGER Yönetmeliği ile  daha ayrıntılı biçimde değerlendirilir hale gelmiştir.

ÇÖZGER Yönetmeliği ile  0-3 yaş arasında yaşanan    fonksiyon kaybı oluşturan kanser türleri engellilik olarak değerlendirilmekte, bu çocuklar ve aileleri sosyo-ekonomik olarak desteklenebilmektedir. Hafif Düzeyde ÖGV belirlenen çocukların ailelerine 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli aylığı bağlanmaktadır.  2020  yılı verilerine  göre   Engelli Yakını Aylığı (18 Yaş Altı) ödeme yapılan kişi sayısı 95.540 olup  yapılan ödeme miktarı  548 milyon TL’dir . 18 yaş üzerinde %70 ve üzeri engeli bulunan 277.553 kişiye 2.516 milyon TL; 18 yaş üzerinde %40-%69 aralığında engel oranı bulunan 346.752 kişiye 2.104 milyon TL ödeme yapılmıştır.” dedi.  

Evde Bakıma Destek Hizmeti - Özel Bakım Merkezleri Aracılığı İle  Bakım Hizmeti Sunumu

Engelli bireylerin yaşamlarının devam ettirmeleri için gereken bakım desteğinin engelli bireyin ailesi tarafından karşılanması durumunda Bakanlığımız, engelliye bakım sağlayan kişiye bir aylık asgari ücret tutarında ödeme yapmaktadır bilgisini aktaran Uzm. Dr. Orhan KOÇ;  0-18 yaş aralığında 164053 kişi, 18 yaş üzerinde ise 352412 kişinin bu  hizmetten yararlandığını, bakıma ihtiyacı olan engelli bireylere, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından denetlenen özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti sunulduğunu,  bu hizmet için özel bakım merkezlerine 24 saatlik yatılı bakım hizmeti için 3.561.53 TL ödeme yapıldığını, Ülkemizde 0-18 yaş aralığında bulunan engelli bireyler için 57 özel bakım merkezi 18 yaş ve üzeri için 235 özel bakım merkezi bulunduğunu vurguladı. Uzm. Dr. Orhan KOÇ ayrıca, bedensel, zihinsel ve ruhsal engelleri nedeni ile yaşam gereklerine uyamama durumunda olan engelli bireylerin, herhangi bir gelirinin olup olmamasına bakılmaksızın bu merkezlerden ücretsiz olarak bakım hizmeti alabildiğini, bakım hizmetinin yanında rehabilitasyon hizmetlerinin de sunulduğunu, 2021 Temmuz ayı verilerine göre Ülkemizde hali hazırda 128 resmi yatılı/gündüzlü hizmet veren kurum bulunduğunu anlattı.

 Açılış konuşmalarının ardından 1. Oturum “Kanser Farkındalığı”, 2. Oturum “Kanser Tedavisindeki Yenilikler”, 3. Oturum “Hayatın İçinden Umuda Doğru”, başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.  Kongre, Kanser tedavisinin en önemli saç ayaklarından birinin umut olduğu belirten, dilek ve temenniler ile son buldu.