…
03 Nisan 2018, Salı

"Esasında engel zihinlerde. Zihinlerdeki engeli kaldırdığımız zaman hepimiz aynıyız''


Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye, dünyada bir yıl içinde nüfusuna göre en fazla istihdam oluşturan ülke. Son bir yıl içerisinde bir buçuk milyon vatandaşımıza iş bulduk. Bütün Avrupa Birliği ülkeleri bu kadar iş bulamadılar" dedi. 

 

Başbakan Yıldırım, ATO Congresium'da Engelli Vatandaşların EKPSS ve Kura Yöntemiyle Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Töreni'nde yaptığı konuşmada, engellilerin kamuya yerleştirilmesine ilişkin kurallar hakkında bilgi verdi ve 329 engelli vatandaşın kura ile kamu kurumlarına yerleştirileceğini belirtti. 

 

İlkokul, ortaokul mezunu engellilerin kura ile lise, üniversite ve daha üst eğitim kurumlarından mezun olanların ise EKPSS puanları ile kamuya yerleştirildiklerine işaret eden Başbakan Yıldırım, "Birinde kura var, şans var, diğerinde de bilgi, beceri, azim var. Keşke imkanımız olsa da bütün vatandaşlarımıza iş, aş imkanı bulabilsek" dedi. 

 

Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

 

"Türkiye, dünyada bir yıl içinde nüfusuna göre en fazla istihdam oluşturan ülke. Son bir yıl içerisinde 1,5 milyon vatandaşımıza iş bulduk. Bütün Avrupa Birliği ülkeleri bu kadar iş bulamadılar. Bu da neden oluyor? Türkiye büyüyor, kalkınıyor. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlarımız, bütün yöneticilerimiz vatandaşımızın işlerinin daha kolay olması için, daha rahat etmesi için, daha fazla imkan sahibi olması için canla başla çalışıyoruz. İnşallah imkanlarımız arttıkça daha çok kardeşimize, engelli, engelsiz vatandaşımıza imkan sağlayacağız, iş bulacağız. Devlette olmazsa özel sektörde. Devlet ihtiyacı kadar alacak. Herkes memleketin kalkınması için işin ucundan bir yerinden tutmuş olacak. Bugün 2 bin 500 kardeşimizi işe yerleştiriyoruz. 2 bin 500 de yıl sonuna doğru kasım, aralık aylarında yerleştirmiş olacağız. Böylece 5 bin sözümüzü tutacağız. Milli Eğitim Bakanlığı da öğretmen alıyor, 500 öğretmeni sizler arasından seçecek. Ayrıca 500 kişi de engelli öğretmenlerimiz olacak." 

 

- "Esasında engel zihinlerde"

 

Törene gelmeden önce görme engelliler okuluna gittiğini söyleyen Başbakan Yıldırım, oradaki öğrencilerin ortaya koydukları başarı karşısında duygulandığını ve gözlerinin yaşardığını ifade etti. Başbakan Yıldırım,"Esasında engel zihinlerde. Zihinlerdeki engeli kaldırdığımız zaman hepimiz aynıyız. Engel filan yok" dedi.

 

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere 15 yıldır memlekette bütün kesimlerin engelli engelsiz, yaşlı genç, ihtiyaç sahibi, çalışan çalışmayan bütün vatandaşların sorunlarına çare bulmak için canla başla çalıştıklarını anlatan Başbakan Yıldırım, ”Sorunları torunlara havale etmiyoruz. Görevimiz, sorunları torunlara bırakmak değil bugünden çözmek, torunlarımıza daha güzel bir gelecek bırakmak" değerlendirmesini yaptı. 

 

- "Her biri ayrı başarı öyküsü yazıyor"

 

Siyasetin esasının insan ve hayat, medeniyetin en önemli ölçüsünün de adalet, hakkaniyet duygusunun gelişmesi olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Bu anlamda vatandaşımıza layık olmak, vatandaşın gönlünü kazanmak bizim yegane muradımızdır, arzumuzdur. Bunun için varız. Eğer yaptığımız işten vatandaşlarımız mutlu olmuyorsa, memnun olmuyorsa o zaman bizim gayretimizin, çabamızın ne anlamı kalır?" ifadelerini kullandı. 

 

Özellikle kadınların, çocukların, yaşlıların ve engelli engelsiz vatandaşların yaşam kalitesini artırma yönünde çok büyük çabalarının bulunduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, AK Parti iktidarları döneminde engellilerle ilgili yapılan çalışmalar ile Anayasa'da ve yasalardaki düzenlemelere değindi. 

 

Başbakan Yıldırım, engellilerin bu düzenlemeler sayesinde  adeta kabuğunu kırdığını, her birinin ayrı ayrı bir başarı öyküsü yazmaya başladığını anlattı.

 

Başbakan Yıldırım, "Dört duvar arasından çıkarak toplumun içinde, ulaşımda, eğitimde hayatın her yerinde 'Ben de varım' diyen engelli kardeşlerimiz toplum içinde kendilerini göstermeye başlamışlar ve hatta 'Engelsizim' diyenlere taş çıkartan başarılara imza atmışlardır" diye konuştu. 

 

Ampute Milli Takımı'nın başarılarına değinen Başbakan Yıldırım, "Başarıları hepimizin göğsünü kabarttı." dedi. Başbakan Yıldırım, törene katılan takım kaptanının şahsında bütün takımı tebrik etti.

 

Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde olduğunu yineleyen Başbakan Yıldırım, "Zihinlerdeki engeli kaldırdığınızda artık hiçbir engel kalmıyor. Zihinlerdeki, ruhlardaki engelleri birer birer kaldırarak birlikte yaşamanın mutluluğuna erdik" dedi. 

 

- "Engellilere bakışın nereden nereye geldiğini bugün daha iyi görüyoruz"

 

Çocukluğunda bayram günlerinde ellerinde torba ile evleri şeker toplamak ve el öpmek için dolaştıklarını anlatan Başbakan Yıldırım, bir anısını paylaştı. 

 

Evin birinde kapalı bir kapıya doğru yürüdüğünde aile üyelerinin önüne geçerek "Oraya girme" dediklerini aktaran Başbakan Yıldırım, sonrasında o odada ailenin engelli bir çocuklarının bulunduğunu ve onu kimseye göstermediklerini öğrendiğini dile getirdi. Başbakan Yıldırım, "Onu bir utanç vesilesi olarak görüyorlar. Kültürümüzün engellilere bakışının nereden nereye geldiğini bugün daha iyi görüyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

 

Toplumda, engelli çocuğu "karanlık köşelerde gizleme" anlayışının son bulduğunu belirten Başbakan Yıldırım, bugün toplumun her yerinde, her türlü işte, her türlü kabiliyetini gösteren engelliler bulunduğuna işaret etti. Başbakan Yıldırım, "Sizlerle gurur duyuyoruz, övünüyoruz. İyi ki varsınız" dedi.

 

Hiç kimsenin senedi ve garantisi olmadığını belirten Başbakan Yıldırım, "Bugün engelsizim, çok akıllıyım, diyen yarın engelli duruma düşebilir. O yüzden bize düşen, şu yavrulardan ders almaktır"ifadelerini kullandı. 

 

Başbakan Yıldırım, engelli vatandaşların "Yolları, binaları, asansörleri bize göre yapın. Bizim de olduğumuz bir şehirleşme yapın" diyerek kendilerine öğüt verdiklerini aktardı. 

 

Türkiye'de hiçbir engellinin hayal kurmaktan korkmadığını kaydeden Başbakan Yıldırım, engellilerin, kurdukları hayali nasıl gerçeğe dönüştüreceklerinin planlarını yaptığını söyledi. 

 

- "En büyük servetimiz, vatandaşımızın mutluluğu"

 

Başbakan Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptığı dönemde Turkcell, Avea, Telekom ve Vodafone'dan yetkililer ile yaptığı görüşmede "Arkadaşlar size görev veriyoruz. Siz, engellilere iş vereceksiniz. Sizin işiniz akıl işi. Fiziksel engeli olan da yapabilir başka engeli olan da yapabilir. Evlerinde oturdukları yerde iş yapacaklar. Hem para kazanacaklar hem de sizin bu istihdama bir faydanız olacak" dediğini anlattı. 

 

"Ulaşımda, iletişimde, hayatın her yerinde ben de varım" başlıklı projeyi hatırlatan Başbakan Yıldırım, bu projeye büyük ilgi gösterildiğini, evde çağrı merkezi kurulduğunu dile getirdi. 
 

İlk teşebbüslerinde 500 kişiye istihdam sağladıklarını bildiren Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

 

"Birkaçının evlerine ziyarete gittim. Anne babalarıyla tanışma fırsatımız oldu. 'Nasıl bir değişim oldu' dedim. Dedi ki 'Tamamen değişti. Hayata küsmüş, morali bozuk evladımız şimdi evlenme, gelecek, kariyer planı yapıyor. Bambaşka bir şey oldu.' O çok küçük bir örnekti. Ama bugün elhamdülillah, milletimizin, devletimizin imkanları daha fazla. Binlerce kardeşimize iş, aş sağlayabiliyoruz. Artık Türkiye'de engelliler, engelsizdir. Hepsi yarınına umutla bakıyor. Sizlerin azmi ve gayreti, milletin büyük desteğiyle, bu imkanları daha büyütmek, artırmak için çabalıyoruz, gayret gösteriyoruz. Engel tanımayan mutlu bir ülke için gece gündüz demeden daha çok çalışacağız. En büyük servetimiz, vatandaşımızın mutluluğu, sizin gülen yüzünüzdür. Yeter ki yüzünüz gülsün, daha nice yıllar biz, sizler için çalışalım, çabalayalım ve üretmeye devam edelim.”

 

- "Bundan güzel teklif olmaz"

 

Törene katılan bir vatandaşın "engellilerin araç gereçleri yerli ve milli olsun ve bunun için bir Ar-Ge çalışması yapılsın" isteği üzerine Başbakan Yıldırım, "Bundan güzel teklif olmaz. Bu teklifinizi en iyi şekilde değerlendireceğiz. Öğrencilerinize de yerli ve milli olmanın önemini anlatın. Bu, çocukluluktan başlar. Millilik ve yerliliğin genç zihinlerde yerleşmesi lazım" diye konuştu. 

 

Yerli Malı Haftalarını hatırlatan Başbakan Yıldırım, "Gönül arzu ediyor ki her şeyi yerli ve milli yapalım. O çok mümkün değil ama en azından belirli kalemlerde... Pekala otomobil yerli yapılıyor" dedi. 

 

Türkiye'de, bir başka marka altında otomobil üretildiğini ve çok büyük ihracat yapıldığını dile getiren Başbakan Yıldırım, şu anda en büyük ihracat kaleminin otomobil ihracatı olduğunun altını çizdi. 

 

- "Bu, zihniyet değişimidir"

 

Yerli otomobilde markanın da projenin de aklın da aracın da Türkiye'nin olacağını vurgulayan Başbakan Yıldırım, yerli otomobilin her yönüyle milli olacağını ifade etti. 

 

Son 16 yılda engelli vatandaşlara hizmetteki yönetim zafiyetinin ortadan kalktığına dikkati çeken Başbakan Yıldırım, "Engellileri yük gören, engellilerle karşılaşmaktan imtina eden, onları ihmal eden, yok sayan bir yönetim anlayışından, engellileri baş üstünde tutan bir yönetim anlayışına... Bu, zihniyet değişimidir. Yeter mi yetmez" dedi. 

 

Engelli haklarının dünya standartlarına getirildiğine işaret eden Başbakan Yıldırım, engellileri ilgilendiren müstakil bir kanun olmadığını, rencide edici tabirlerin yasaklandığını, tek "engelli" tanımı getirdiklerini söyledi. 

 

Engellilere pozitif ayrımcılık getirdiklerini belirten Başbakan Yıldırım, Otizm, Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı'nın hayata geçirildiğini hatırlattı. Başbakan Yıldırım, "Yasal hakların dışında sosyal haklarda da birtakım düzenlemelere gittik. Ağır engeli bulunan kişilere bakım destek hizmetleri devam ediyor. Evde bakım desteği getirdik. Bugün evde bakım alan 502 bin 508  vatandaşımız var. Bunun yanında 97 yatılı bakım merkezi var. Burada 6 bin 800'den fazla engelli kardeşimiz hizmet alıyor. 2002 yılında 2 bin 600'den fazla engelli vatandaşımız, kurum bakımı için sıra bekliyordu. Bugün sırada bekleyen bir vatandaş yok" bilgilerini paylaştı. 

 

2002'de 30 engelliye 1 bakım elemanı düşerken, şimdi 6 engelliye bir bakım elemanının görevlendirildiğini belirten Başbakan Yıldırım, aile yanında bakımı imkansız olan engellilerin toplum içinde hayatlarını sürdürmeleri için Umut Evleri Projesi'ni başlattıklarını hatırlattı.

 

Başbakan Yıldırım, engelli vatandaşların daha fazla istihdamının önündeki engellerin kaldırıldığını, engelli memur atamalarının, atama kontenjan sınırlaması dışında tutulmasının sağlandığını belirtti.

 

Engelliler için ayrı sınav sisteminin getirildiğini anlatan Başbakan Yıldırım, "Burada yarış zaten baştan adaletsiz başlıyor. Onun için dedik ki burada yine bir pozitif ayrımcılık yapalım, EKPSS'yi getirilim. Sonra arkadaşlar dedi ki 'Bu sınav sonucu 2 yıl geçerli, sonra başa dönüyor, tekrar sınava giriyor. Bir sürü zahmet, bir sürü masraf.' Ne yapalım? '4 yıla çıkaralım. Puanını artırmak isteyen 2 yıl sonra yine girsin ama girmezse 4 yıl geçerli olsun.' Bunu da getirdik. Niye? Hayatınızı kolaylaştırmak için" ifadelerini kullandı. 

 

Engelli memurların yer değiştirmelerinde ciddi kolaylık sağlandığını, çalışma şartlarının iyileştirildiğini belirten Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

 

"Mesela nedir o? Gece vardiya tutacak. Şimdi engelliler vardiya işinden muaf. Bu da bir kolaylık. Bütün bu uygulamalarla beraber engelli memur istihdamında da önemli artışlar oldu. 2002'de engelli kontenjanından memur çalışan sayısı 5 bin 777, bugün 52 bin civarında yani 10 kat artmış. Bugünkü 2 bin 500 kişiyi de saymıyorum. Onu da ilave edersek 55 bine yaklaşıyor. Hayırlı uğurlu olsun. Yine yıl sonunda 2 bin 500 daha yerleştirme yapacağız, 500 de öğretmen, 3 bin. Ne olacak? 58 bine doğru gelmiş olacağız.”

 

- "Engelli aldığın zaman kafadan sigorta primi ödemeyeceksin"

 

Başbakan Yıldırım, özel sektörde çalışan engellilerin hayatını kolaylaştırmayı da ihmal etmediklerini belirterek, 2014'te değişikliğe gidilerek, özel sektörde istihdamı artırmak için teşvikler getirildiğini hatırlattı.

 

Başbakan Yıldırım, engelli istihdamına ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Diyelim ki engelli alma mecburiyeti yok ama engelli çalıştırırsa ve kota fazlası engelli alırsa bu işverenler için kolaylıklar getirdik. Nedir bu kolaylıklar? Sigorta primi destek miktarı yüzde 50'ydi, yüzde 100'e çıkardık. Primini biz ödüyoruz. Yani sen engelsiz yerine engelli aldığın zaman kafadan sigorta primi ödemeyeceksin. Onun için niye almıyorsun kardeşim. Hem kar ediyorsun hem de engelliye iş veriyorsun. Buradan işverenlerimize sesleniyorum, bu imkanı belki de bilmiyorlar, her engelli için sigorta primini Bakanlık karşılıyor, dolayısıyla sizin yükünüz azalıyor, daha çok sosyal sorumluluk almış oluyorsunuz.”

 

Korumalı iş yerleri hakkındaki yönetmeliğin uygulamaya konulduğunu anlatan Başbakan Yıldırım, engelli vatandaşların eğitime katılmalarının önündeki engellerin kaldırıldığını belirtti.

 

- "Artık bir sefer rapor yetiyor"

 

Özel eğitimden faydalanmak için gereken yüzde 40 engel oranının, yüzde 20'ye düşürüldüğünü, yaş sınırının da kaldırıldığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

 

"Demek ki daha az engel olunca bu haklardan istifade edeceğiz. Adamın kolu, bacağı yok, her sene rapor. Yahu geri mi gelecek bu kol, bacak? Bu ne biçim iş, ne kepazelik. Bunu kaldırdık. Bunlarda artık bir sefer rapor yetiyor, sonra o doktora git, bu doktora git, kapı kapı dolaş, merdivenler uygun değil... Şimdi hepsi bir araya geliyorlar. Engellimizin karşılığı var, raporunu da yazıp, imzalayıp veriyorlar. Bunlar yenilikler. Sonra bir de bunları belirli zamanda toplanırlar, verirler, vermezler, keyifleri ne zaman gelirse... Böyle bir şey yok. Belirli hastanelerde sürekli, diyelim 300 yataklı ama diğerlerinde de zamanları belli. Maksat kolaylaştırmak.”

 

İslam dininin kolaylığı ve insanlara yardımı emrettiğine değinen Başbakan Yıldırım, "İnsanların en faydalısı, en yararlısı insanlara hizmet edendir, faydası olandır. Biz de bunu yapıyoruz. Resmi özel eğitim kurumlarına devam eden engelli kardeşlerimizin evden okula ücretsiz gidip gelmelerini sağladık. Engelli öğrencilere, engel durumlarına göre gerekli malzeme neyse bu malzeme veriliyor"dedi.

 

- "Cehaletin engellilikle bir alakası yok"

 

Mitat Enç Görme Engelliler Ortaokulu'nu ziyaret ettiğini aktaran Başbakan Yıldırım, "Mesela gittiğimiz o görme engelliler okulunda Braille alfabesiyle yazılan daktilo var, bilgisayar var. Çocukları öyle bembeyaz bir kağıt, biz böyle aval aval bakıyoruz. Kağıtta hiçbir şey yok. Parmaklarını dolandırıyor, orada ne yazıyor? Hepsini şakır şakır okuyorlar. Çok etkilendim. Cehaletin engellilikle bir alakası yok. 'Engelsizim' diyen bir yerde cahil oluyor, 'engelliyim' diyen daha bilgili oluyor. Onun daha fazla avantajı oluyor. Bunu da gördük. Engelli öğrenciler için yüksek öğretimde de engelleri kaldırıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

YÖK'ün, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programların yüzde 10 kontenjanını engellilere ayırmasına yönelik kararını anımsatan Başbakan Yıldırım, "Kafadan bu avantaj. 30 öğrenci alan bir bölüme 3 öğrenci bir kere garanti giriyor, kontenjan sağlanmış oluyor. Böylece yükseköğretimde de engelli gençlerimize yönelik bir pozitif ayrımcılık gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu. 

 

Başbakan Yıldırım, işe başlayacak olanları tebrik ederek, "Yarınımız bugünümüzden daha güzel olacak. Geleceğimiz daha aydınlık olacak" dedi.

 

-‘’Biz engelli kardeşlerimizi sadece yüreğimizle değil, verdiğimiz hizmetlerle de destekliyoruz"

 

Törende bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ise, Başbakan Binali Yıldırım'ın 2018 yılı için müjdesini verdiği 5 bin engelli vatandaşın kamuda istihdamının ilk yarısının bugün gerçekleştirileceğini söyledi.

 

Bütün insanlara adil ve eşit davranılması gerektiğinin altını çizen Bakan Kaya, "Bizim kültürel kodlarımızda, tarihimizde hiçbir ayrım gözetmeden daima insana hizmet var. Özelikle kadınlarımızın, çocuklarımızın, yaşlılarımızın, engelli kardeşlerimizin hayat kalitesinin iyileştirilmesi konusunda apayrı bir hassasiyetimiz var. Biz engelli kardeşlerimizi sadece yüreğimizle değil, verdiğimiz hizmetlerle de destekliyoruz" diye konuştu.

 

Bugün düzenlenen törenin, engellilere verilen önem ve değerin ulaştığı noktayı göstermesi bakımından son derece anlamlı olduğunun ifade eden Bakan Kaya, burada bulunan her kişinin bir hikayesi olduğunu söyledi.

 

Her zaman engellilerin yanında olduklarını vurgulayan Bakan Kaya, "Bizler de taşıdığımız hassasiyetle engelli vatandaşlarımızın önündeki hukuki, sosyal ve fiziki engelleri bir bir kaldırdık ve kaldırmaya da devam ediyoruz" dedi. 

 

Bakan Kaya, bu kapsamda sağlıktan eğitime, sosyal hayattan ulaşıma, iletişime kadar her alanda engelliler için çok daha fazlasını yapmanın mücadelesini verdiklerini dile getirdi. Hep birlikte çok daha güzel işlere imza atacaklarına dikkati çeken Bakan Kaya, muhabbetle, sevgiyle bütün zorlukların üstesinden gelineceğini aktardı.

 

-"Devrim niteliğinde gelişmeler kaydettik"

 

Bu ruh ve inançla hizmet ettiklerinin altını çizen Bakan Kaya, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Başbakanımızın öncülüğünde hükümetlerimiz döneminde engellilerimiz için adeta devrim niteliğinde gelişmeler kaydettik" şeklinde konuştu.

 

Bakan Kaya, eğitimden bakım hizmetlerine, istihdamdan erişilebilirliğe, engellileri ilgilendiren pek çok alanda yenilikleri hayata geçirdiklerine işaret ederek, Bakanlık olarak da engellilerin sorunlarının çözümü ve yaşamın her alanında aktif rol almasının öncelikli hedefleri olduğunu vurguladı.

 

- "Engelli memur sayısını 54 bin 314'e çıkarmış olacağız"

 

Bakan Kaya, bu hedef çerçevesinde, engelli bireylerin çalışma hayatında yer almalarının sağlanmasının son derece önem taşıdığını dile getirdi.

 

Bu amaçla dünyada bir ilk olan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sistemini 2012 yılında uygulamaya koyduklarını anımsatan Bakan Kaya, "Bugün, lisans düzeyinden 1100, ön lisans düzeyinden 531, lise düzeyinden 540, ilköğretim düzeyinden 329 olmak üzere toplam 2 bin 500 kadroya atama işlemini gerçekleştireceğiz. Bu atamayla birlikte 2002 yılında 5 bin 777 olan engelli memur sayısını 54 bin 314'e çıkarmış olacağız" bilgisini paylaştı.

 

Bakan Kaya, engellilerin özgüvenini, umudunu artıran istihdama yönelik teşvik politikalarının süreceğini, bu kapsamda özel sektörde istihdamın da teşvik edileceğini anlattı.

 

"Engelli kardeşlerimizin işçi olarak istihdamında kamuda 9 bin 802, özel sektörde ise 95 bin 149 olmak üzere toplam 104 bin 951 rakamına ulaşılmıştır" diyen Bakan Kaya, diğer yandan zihinsel ve ruhsal engele sahip olan kişilerin özel sektörde istihdamını da korumalı iş yerleri modeliyle desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

 

Bakan Kaya, vergi teşviklerinin yanında bu iş yerlerinde çalışan her engelli için 2018 yılı ilk altı aylık dönemde her ay 598 TL ücret desteğini Bakanlık olarak işverene sunduklarını belirtti.

 

-"İşe Katıl Hayata Atıl Projesi'ni başlattık"

 

Bakan Kaya, engellilerin özel sektörde istihdamını desteklemek amacıyla 5 ilde destekli istihdam projesi olan "İşe Katıl Hayata Atıl Projesi"ni başlattıklarını hatırlattı. 

 

Bu projeyle iş koçluğu modeli geliştirdiklerine ve bu kapsamda yaklaşık 1000 engelli için sürdürülebilir istihdam sağlandığına değinen Bakan Kaya, bu projenin kamu kurumlarına ve pek çok sivil toplum kuruluşuna örnek olduğunu söyledi.

 

Engellilerin desteklenmesi, bakım ve rehabilitasyonu alanında da önemli çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Bakan Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

 

"Bu alanda temel önceliğimiz, engelli kardeşlerimizin ailesinin yanında ve kendi sosyal çevresinde hayatlarını sürdürmelerini sağlamaktır. Bu amaçla 502 bin 508 engelli vatandaşımıza ayda 1085 lira engelli evde bakım desteği veriyoruz. Evde bakımın mümkün olmadığı durumlarda kurumsal bakım hizmetlerimizi devreye sokuyoruz. Ülke genelindeki Bakanlığımıza bağlı 97 yatılı bakım ve rehabilitasyon merkezi, bizim denetimimizde olan 200 özel bakım merkezi, 6 gündüzlü bakım merkezi, 138 umut evi aracılığıyla toplam 22 bin 981 engellimize bakım hizmeti veriyoruz. Bugün gerçekleştireceğimiz atamalarla engelli kardeşlerimizin her biri farklı kamu kurum ve kuruluşlarımızda çalışmaya başlayacak. Bizler de sizleri toplumun her alanında aktif olarak yer alabilmeniz için desteklemeye devam edeceğiz."

 

- Notlar

 

Başbakan Yıldırım, törene gelişinde salonda bulunan engelli vatandaşlarla selamlaştı. Törende, Milli Eğitim Vakfı Gökkuşağı İlkokulu Korosu, sözlerini işaret diline çevirdikleri şarkılar seslendirdi.

 

Başbakan Yıldırım ve törene katılan protokol, korodaki çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Başbakan Yıldırım, konuşmaların ardından, butona basarak engellilerin kamu kurumlarına yerleştirilmesi için kura işlemini başlattı.

 

Programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile diğer yetkililer de katıldı.

$(document).ready(function() { $("a[rel=5ac5cf64290eac27b0d94b76]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });