…
15 Kasım 2019, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Erişilebilirlikte Güncel Yaklaşımlar Konulu Bilgilendirme Toplantılarında Görsel Farkındalığın Sağlanması ve Erişilebilirliğin Yaygınlaştırılması Ele Alındı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, 81 ilde valilik bünyesinde kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonlarına yönelik bilgilendirme toplantıları 25 Ekim 2019 ve 8 Kasım 2019 tarihlerinde yapıldı.

25 Ekim 2019 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde  (ÇASGEM) düzenlenen ilk toplantıya Erişilebilirlik işlerinden sorumlu il müdür yardımcısı ile komisyonun sekretarya görevlerini yürüten personel olmak üzere her ilden 2 kişi katılım sağladı.

İlk toplantının açılış konuşmasını yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, denetim faaliyetlerinin önemine vurgu yaparak illerde verilen erişilebilirlik belgesi sayısının arttırılması gerektiğini belirtti.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ: Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü (ERDEM) Hazırlama Çalışmaları Yürütülüyor

Ardından erişilebilirlikle ilgili görsel farkındalık sağlamak ve erişilebilirliğin yaygınlaştırılmasını teşvik etmek amacıyla hazırlanan, erişilebilirlik belgesini almaya hak kazanmış olanların tabela gibi görünür alanlarda, broşür, kartvizit gibi basılı materyallerinde kullanabileceği “Erişilebilirlik Logosu” hakkında bilgiler paylaştı. Son olarak binaların erişilebilirliğine ilişkin öz değerlendirme yapılmasına olanak sağlayacak bir yazılım modülü olan Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü (ERDEM) hazırlama çalışmaları yürütüldüğünün müjdesini verdi.

Bilgilendirme toplantılarının ikincisi 8 Kasım 2019 tarihinde düzenlendi. Toplantıya Ankara il müdürlüğü ve diğer kamu kurumlarında görevli komisyon üyeleri katılım sağladı.

İkinci toplantının açılış konuşmasını yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İNALTEKİN, erişilebilirliğin dünyada ve ülkemizde artan önemine vurgu yaptı. Tüm hizmet alanlarında erişilebilirliğin bir gereklilik oluşundan bahsederek ve konu ile ilgili çalışan personelin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı için değerine dikkat çekti.

Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantıları ile katılımcılara denetim faaliyetlerine ilişkin güncel gelişmeler, mevzuat ve standartlarla ilgili teknik hususlar aktarıldı. Bunların yanı sıra illerin farklı uygulamaları paylaşılarak, katılımcıların soru ve önerileri değerlendirildi ve görüş alışverişinde bulunuldu.