…
…
…
…
…
…
…
01 Mart 2022, Salı Ankara, TÜRKİYE

Erişilebilirlik Logo Tanıtım Töreni ve 81 İl ile Çevrim içi Toplantı Yapıldı


Tüm hizmetlerin kapısı niteliği taşıyan ve engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde ve hizmetlerden faydalanmada kısıtlılık yaşayan herkes için zorunluluk olan erişilebilirlik, artık daha görünür.

Erişilebilirlik tüm kurumlar, kuruluşlar, özel hizmet sunucuları ile tasarım yapan, onay veren ve denetim gerçekleştiren yönetici ve teknik meslek mensuplarının uygulaması gereken bir özelliktir. Bu derece önemli ve uygulama alanı geniş bir konuda yaygınlaştırma büyük önem taşıyor. Uygulayıcıların planlama, projelendirme, inşaat, ruhsatlandırma ve denetleme faaliyetlerinde standartlara uygunluğu göz önünde bulundurması ve konuyla ilgili çalışma sayısının artırılması için teşvik sağlanması, ayrıca kullanıcıların mekân ve hizmete yönelik bilgi sahibi olması için erişilebilirliğin görünürlüğünün artırılması gerekiyor.

Bu gereklilikten hareketle ülkemizde kullanılacak Erişilebilirlik Logosu, engelliler için erişilebilir olan bina, açık alan kullanımları, toplu taşıma araçları ile erişilebilir olan ürünleri göstermek için kullanılacaktır. Logo, fiziksel erişimin yanı sıra bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimi de kapsıyor.

 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, mekân ve hizmetlere, bağımsız ve güvenli ulaşılabilmesini ifade eden "erişilebilirlik uygulamaları"nın görünürlüğünün artırılması amacıyla hazırlanan erişilebilirlik logosuna ilişkin tanıtım töreni 22.02.2022’de düzenlendi.  Erişilebilirlik Logosu Tanıtım Töreninde öncelikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma ÖNCÜ tarafından basın açıklaması yapılarak Logo tanıtıldı. Ardından 81 ilde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen tanıtım törenlerine bağlantı sağlanan çevrimiçi toplantı gerçekleştirildi.

Bakan Yardımcısı Fatma ÖNCÜ ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan KOÇ yönetiminde düzenlenen toplantıya, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerince il müdürlüklerinde ve erişilebilirlik belgesi almış olan kamu kurumlarında yapılan törenlerle bağlantılar sağlandı. Çok sayıda vali ve vali yardımcıları ile daha önce belge verilen bina, açık alan ve toplu taşıma araçları için kamu kurumları, belediyeler ve kişilerin katıldığı törenlerdeki Erişilebilirlik Logolu bayrağın göndere çekilmesi, bina girişlerine logolu tabela asılması ve toplu taşıma araçlarına logolu etiket yapıştırılması görüntüleri izlendi.

İllerle bağlantı kurulan toplantıda, binalar için en çok Erişilebilirlik Belgesi düzenlenen il olan Adıyaman’da İl Müdürlüğü binasında ve erişilebilirlik belgesi bulunan ilk şehir hastanesi olan Yozgat Şehir Hastanesinde logolu bayrağın göndere çekilmesi görüntüleri izlendi. Erişilebilirliğin sağlanması için büyük öneme sahip eğitim yapılarına örnek olarak Kırşehir’de İMKB Zernişan Vakkas İlkokulu binasında da logolu bayrak göndere çekildi, ardından Kütahya’da örnek bir park düzenlemesi olan erişilebilirlik belgeli Emek Mustafa Mutlu Engelsiz Yaşam Parkı’nda logolu tabela asıldı.

Erzurum’da Adliye Sarayı,  Kahramanmaraş’ta Bakanlığımız Engelsiz Yaşam, Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi,  Şanlıurfa’da çok sayıda erişilebilirlik belgesi bulunan üniversitelerden Harran Üniversitesi’nde İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte binasında da logolu bayraklar göndere çekildi. Erzincan’da erişilebilirlik belgesine sahip Deniz Eczanesi’ne logolu bayrak hediye edildiği ve logolu etiketin eczane girişine yapıştırıldığı, ayrıca Kocaeli’nde Özdilek Alış-Veriş Merkezine logolu bayrak hediye edildiği görüntüler toplantıda izlendi. Kent parkları için en çok belge düzenlenen il olan Rize’deki Memişağa Parkı’nda da logolu bayrak göndere çekildi.

Ulaşım alanında çok sayıda raylı sistem için erişilebilirlik belgesi düzenlenen illerden olan Konya’da erişilebilirlik belgesi alan tramvaya; çok sayıda otobüs için belge düzenlenen il olan Isparta’da erişilebilirlik belgesi alan otobüslere ve minibüsler için en çok belge düzenlenen il olan Bingöl’de erişilebilirlik belgesi alan minibüslere logolu etiketlerin yapıştırılması görüntüleri de toplantıda izlendi.