…
…
25 Mart 2023, Cumartesi Ankara, TÜRKİYE

Erişilebilirlik Atölyeleri: Web Erişilebilirlik Standartları Eğitimleri Düzenlendi


Web Erişilebilirlik Standartları konusunda bilgilendirme yapılan 2 gün süren eğitim tamamlandı.

Dijital alanda internet siteleri, uygulamalar, videolar, haberler, afişler aracılığıyla sunulan bilgiyi engellilerin de edinmesi ve söz konusu bu bilginin farklı özelliklere sahip kullanıcılar tarafından anlaşılabilmesi için bunların erişilebilir formatta olması gerekmektedir. Bu kapsamda en önemli bilgi kaynaklarından olan web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilirlik standartlarına uygunluğu sağlanmalıdır.

Bu gereklilik çerçevesinde, bilgi ve iletişim teknolojilerinin ulaşılabilirliğinin ve kullanılabilirliğinin sağlanması, özellikle dijital alanda sunulan hizmetlerin farklı özelliklere sahip kullanıcılar tarafından anlaşılabilir formatta yani erişilebilir olması hedefi çerçevesinde, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce “Erişilebilirlik Atölyeleri: Web Erişilebilirlik Standartları Eğitimleri” düzenlendi.

2020 yılında başlanan ve 2021 yılındaki on atölye ile devam edilen eğitimlerde, web erişilebilirliği konusunda farkındalık sağlanması amaçlanmıştı. Çevrimiçi olarak yürütülen bu eğitimlere, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, EPDK, BDDK gibi Düzenleyici Denetleyici Kurumlar, Yüksek Yargı Organları, YÖK ve Üniversiteler ile valilikler ve il müdürlükleri ile belediyelerin de aralarında bulunduğu 850’den fazla kurumdan 3.342 kişi katıldı.

Temel düzeydeki bu eğitimlerden sonra 2022 yılında teknik olarak ileri düzeyde “WCAG 2.1” ve “KAMIS Erişilebilirlik İlkeleri” standartlarına yönelik eğitimler düzenlendi. Daha önce katılım sağlayamayan kamu kurum ve kuruluşları için 17 Mart 2023'te 1. gün ve 24 Mart 2023'te 2. gün olmak üzere iki tam gün süren  "Erişilebilirlik Atölyeleri: Web Erişilebilirlik Standartları Eğitimi" düzenlendi.  Eğitim ile erişilebilir kamu web sitelerinin hayata geçmesi için önemli bir adım atılmış oldu.

Eğitime başta Bakanlığımız olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yargıtay, Kamu İhale Kurumu, Rekabet Kurumu, RTÜK, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, Türkiye İş Kurumu, TÜRKSAT ve TEDAŞ’ta görev yapan web tasarımcı, web geliştirici, yazılımcı, mühendis ve çözümleyici 60 personel katılım sağladı.