…
…
…
…
…
…
…
…
10 Haziran 2024, Pazartesi Ankara-Türkiye

Erişilebilirlik Atölyeleri: Sosyal Medya Erişilebilirlik Eğitimleri Törenle Başladı


  

 “Erişilebilirlik Atölyeleri: Sosyal Medyanın Erişilebilirliği Eğitimleri” Açılış Töreni ve İlk Eğitiminin Ardından Çevrimiçi Eğitimlere Devam Ediliyor       

    Bakanlığımız tarafından erişilebilirlik uygulamalarının yaygınlaştırılması için bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması amacıyla 2021 yılından bu yana farklı temalarla düzenlenen “Erişilebilirlik Atölyeleri”nin kapsamı genişletilmeye devam ediliyor. Bu çerçevede, “bilgiye erişim”deki en önemli araçlardan biri olan “Sosyal Medyanın Erişilebilirliği” konusu ele alınarak önemli bir eğitim serisine başlanıyor. Kamuoyunun gündemine ilk kez getirilen ve kamu kurum ve kuruluşları tarafından sosyal medya platformlarında erişilebilir paylaşımların yapılmasını sağlamak hedefiyle düzenlenecek eğitim serisinin açılış töreni ve ilk eğitim 30 Mayıs 2024 tarihinde düzenlendi.

Ardından çevrimiçi olarak devam edilen eğitimlerin 3’ü de tamamlandı. Eğitimlere öncelikle Genel Müdürlükler ve daha sonra valilikler, kaymakamlıklar ile bakanlıkların taşra teşkilatlarının basın birimleri çalışanları ve sosyal medya yöneticileri katıldı.

    Eğitimlerin Açılış Töreni ve ilk eğitim, 30 Mayıs 2024 tarihinde Danıştay Eğitim Tesisinde, bakanlıkların ve kurumlarım basın müşavirleri ve basın ekiplerinin ile gerçekleşti. Açılış programına katılan  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yasin AKAR, konuşmasında ülkemizde ilk defa ele alınan sosyal medyanın erişilebilirliği konulu eğitimin hayırlı hizmetlere vesile olmasını, bu çalışmanın; engelli, yaşlı ayırt etmeden herkesin, bilgiye erişim hakkını kullanmasına önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirtti.

   Erişilebilirlik Kültürünün Oluşturulması Ve Yaygınlaştırılması İçin Atılan Adımlar

    “Erişilebilirlik herkes içindir!” ifadesini vurgulayarak Bakanlığımızca erişilebilirliğin ülkemizde yaygınlaştırılması için çalışmalarımızı yoğun ve kapsamlı şekilde devam ettiklerini dile getiren Dr. AKAR, “İlk ve temel düzenlemelerimizi mevzuatımızda yaptık. 2005 yılında Engelliler Hakkında Kanun ile kamu kullanımına açık binaların; kaldırım, yaya geçidi, park gibi açık alanların, toplu taşıma araçları ile bilgi ve iletişim sistemlerinin erişilebilir olmasını zorunlu hale getirdik. Uygulamaların nasıl yapılacağını belirleyen ulusal standartlarımızı ise Türk Standartları Enstitüsü (TSE) iş birliğinde hazırladık. Yasal zorunlulukların hayata geçirilmesi için yaptırım düzenleyerek her ilde valiliklerimizin koordinasyonunda Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonlarını oluşturduk. 2013’ten bu yana düzenli olarak devam eden denetimler sayesinde kamu kurumları ve özel hizmet sunucularının erişilebilir uygulamalarını hızlandırmasını sağladık. Denetimlerde erişilebilir olduğu tespit edilen 3.470 adet bina, açık alan ve toplu taşıma aracına, “Erişilebilirlik Belgesi” verdik.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından 2020 yılının “Erişilebilirlik Yılı” olarak ilan edilmesiyle uygulama, eğitim ve farkındalık çalışmalarımızı bir üst seviyeye taşıdıklarını kaydeden Dr. Yasin AKAR konuşmasına “2020 Erişilebilirlik Yılında “Erişilebilirlik Ödülleri”ni düzenledik. Bu yıl ayrıca “Erişilebilirlik Kılavuzu” ve “Erişilebilirlik Animasyonu”nu hazırlayarak, tüm tasarımcılarımızın hizmetine sunduk. Türk İşaret Diline giriş niteliğindeki eğitici videolarımız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uzaktan eğitim programı içinde EBAtv’de ve eba.gov.tr’de yayınlandı ve daha sonra işaret dili dersleri MEB tarafından sürekli ders olarak okutulmaya başlandı. Binaların erişilebilir hale getirilmesi için özdeğerlendirme yapma imkânı sağlayan Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü–ERDEM’i hayata geçirdik.” ifadeleriyle devam etti.

    İlkokul, ortaokul ve lise çağındaki çocukların ve gençlerin konuyla ilgili farkındalık kazanmaları amacıyla şiir, resim ve kısa film kategorilerinde “Erişilebilirlik Temalı Yarışmalar”ın düzenlendiğini belirtti. 2021 yılında başlatılan “Erişilebilirlik Atölyeleri” konseptiyle bilgi ve bilinç düzeyini artırmaya yönelik çalışmalara devam edildiğini ifade eden  Dr. Yasin AKAR, “‘Kaldırımlar’, ‘Yaya Geçitleri’ ve ‘Duraklar’, ‘Kent Parkları’, ‘Halka Açık Tuvaletler’ başlıklarında 71 atölyede belediyelerinin farklı birimlerine ulaştık.” dedi.

    Dr. Yasin AKAR, “Erişilebilirlik gündemimizde önemli bir yer tutan “bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojileri”ne yönelik çalışmalarımıza son birkaç yıldır hız kazandırdık. Bu çerçevede, web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilirliği konusundaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “Erişilebilirlik Atölyeleri” konseptinde “Web Erişilebilirlik Eğitimleri”ni 2021 yılından bu yana düzenliyoruz. Bu atölyelerde web standartları konusundaki eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu güne kadar 16 atölyemizi tamamladık. Web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilirliği konusunu ele alan bir Genelge hazırlığı yapıyoruz. Ekinde ise “Web Siteleri Erişilebilirlik Kontrol Listesii” de yer alacak. Bu mevzuatın, tüm kamu kurum ve kuruluşları için yol gösterici olmasını hedefliyoruz” sözlerini kaydetti.

          “Sosyal medyanın erişilebilirliğini sağladığımızda, herkesin dijital dünyada eşit fırsatlara sahip olmasını da sağlayacağımıza hiç kuşku yoktur. Çünkü Erişilebilirlik Herkes İçindir!”

    Ülkemizde web erişilebilirliği, alt yazı uygulamaları, sesli betimleme ve işaret dili tercümesi ayrı ayrı birer uzmanlık alanı olarak çalışıldığı, bugün başlatılan eğitim ile bu konuların ülkemizde ilk defa “sosyal medyanın erişilebilirliği” başlığı altında bir araya getirilerek, kamuoyunun gündemine taşındığının altını çizen Dr. Yasin  AKAR, “Kamu kurumları tarafından sosyal medya platformlarında erişilebilir paylaşımlar yapılmasını sağlamayı amaçladığımız eğitimimizin, ülkemizde erişilebilirlik kültürünün yaygınlaşmasına büyük katkı sağlayacağını umuyorum. Bu duygularla eğitim programının hayırlı hizmetlere vesile olmasını temenni ediyor, bu programda yer alan eğiticilerimize, siz değerli kurum temsilcilerine ve katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi iletiyorum” diyerek konuşmasını tamamladı. 

    Açılış Törenin ardından uzman akademisyenler tarafından katılımcılara yönelik tam gün yüz yüze eğitim verildi. Programda Sosyal Medyanın Erişilebilirliği Konusuna Giriş, İçerik, Yapı, Görseller, Multimedyaya Giriş, Sosyal Medyada Ayrıntılı Altyazı, Sesli Betimleme ve Seslendirme ve Türk İşaret Dili Kullanımı ve Uygulamaları konulu eğitimler gerçekleştirildi.

    10 Haziran’daki eğitime valilikler ve kaymakamlıklar ile bakanlıkların taşra teşkilatlarının temsilcilerinin katılımı sağlanarak tüm iller ve 11 Haziran’daki son eğitime ise üniversitelerin basın birimleri katılım sağlayarak eğitimler tamamlanacak.