…
11 Ekim 2017, Çarşamba

Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri Erzurum Atatürk Üniversitesi ile Başladı


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce engellilere yönelik erişilebilirliğin önemini üniversitelere aktarmak amacıyla düzenlenen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin ilki, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın katılımlarıyla 12 Ekim 2017 tarihinde Erzurum Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
 
Her ilde bir gün süreyle gerçekleştirilecek olan “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin ilk semineri Erzurum ve çevre illerdeki 21 üniversiteyi kapsayacak şekilde düzenlendi. Erzurum Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin ilki, çevre illerden üniversitelerin idarecileri, yapı işleri birimlerinde görevli teknik personel ve engelli öğrenci birimi temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
 
Erzurum Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ilk seminer, Atatürk Üniversitesi tanıtım videosunun ardından Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi açılışta yaptığı konuşmada, “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin üniversitelere erişilebilirliğin önemini aktarmak ve üniversitelerle Bakanlığımız işbirliğini arttırmak amacıyla gerçekleştirildiğini vurgulayarak seminerlere toplamda 144 üniversiteden katılımcı sağlanacağı bilgisini verdi.
 
Seminerin açılış toplantısı için Atatürk Üniversitesi Rektörüne ve çalışma ekibine teşekkür eden Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, “Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nde temel bir hak olarak ele alınan erişilebilirliğin sağlanması 5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanun ile ülke olarak hepimiz için hızlı bir şekilde halledilmesi gereken bir konu. Erişilebilirlik üniversitelerin de dahil olduğu tüm kurumlarca hakkıyla yerine getirilmesi gereken birer yükümlülük aslında. Biz Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak, kurumlarımıza bu yükümlülüklerini hatırlatmak ve yapılması gerekenler konusunda destek olmak üzere bu seminerleri planladık. Bu seminerlerin ilkini 21 üniversitenin katılımıyla Erzurum'da başlattık. Bunu Ankara, İstanbul ve İzmir'de de devam ettireceğiz” dedi.
 
Erişilebilirlik konusundaki çalışmaların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca çok önemsendiğini vurgulayan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, üniversitelerin sosyal ve kültürel yaşama sağladığı katkılarla birlikte Türkiye’de toplumsal yaşamın ileriye gitmesinde ve engellilere yönelik çalışmaların ilerlemesinde çok önemli bir yeri olduğunu iletti. Geçmişte engellilerin üniversitelerde yaşadığı bazı sıkıntıların çözümlendiğini hatırlatan Genel Müdür Çiftçi, “Düzenlemeler yapılmadan önce engelli öğrencilerimiz, bilgi, kaynak erişimi ve fiziki olarak gidecekleri binalarda yeterli uygunluk olmadığından kazandıkları halde üniversitelerine gidemiyordu. Üniversitelerimiz bir nebze de olsa gelişti. Ama artık üniversitelerimizin tamamını standarda uygun olarak engellilerin her türlü bilgiye ve fiziksel erişilebilirliğe ulaşacakları ortamlar haline getirmek için çalışmalıyız” şeklinde konuştu.
 
Açılışta konuşan Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise konuşmasında, herkesin özgür ve eşit biçimde eğitim hakkını kullanabilmesinin çağdaş toplumların vazgeçilmez bir özelliği olduğunu belirtti. Rektör Çomaklı, üniversite olarak sorumluluklarının bilincinde olduklarını vurgulayarak, engelsiz ve kolay erişilebilir bir üniversite oluşturmak adına üniversitede gerçekleştirilen fiziksel çalışmaların tamamının, tüm kampüsü kapsayacak şekilde ve engelli öğrencilerin yaşamını kolaylaştıracak biçimde yürütülmekte olduğunu söyledi. Rektör Çomaklı programda Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi’ye teşekkür ederek bir hediye takdim etti.
 
“Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri” kapsamında düzenlenen eğitimin ilk oturumu “Erişilebilirlik Filmi” gösterimi ve Erişilebilirlik Dairesi Başkan V. Dr. Deniz Çağlayan Gümüş tarafından yapılan “Erişilebilirliğe Giriş” konulu sunum ile başladı. Eğitimin ilk gününde katılımcılara ayrıca “Erişilebilirliğin Önemi” ve “Erişilebilirlik Mevzuatı” konularında sunumlar yapıldı. Eğitimin öğleden sonraki oturumunda farklı engel gruplarının yapılı çevredeki gereksinimlerine yönelik bilgilerin kazanımı ve yapılması gerekenler anlatıldı. Ayrıca “Erişilebilirlik Standartları”, “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları”, “Hissedilebilir Yürüme Yüzeyi İşaretleri Uygulama Esasları” konularında sunumlar yapılarak proje uygulama örnekleri verildi.
 
Eğitimin sonunda Atatürk Üniversitesinden İnşaat Mühendisi Kahraman Atmaca, Elektrik Mühendisi Ahmet Güney ve Karadeniz Teknik Üniversitesinden Ali Balta, “Üniversitelerde Erişilebilirlik Uygulama Örnekleri”ni içeren sunumlar gerçekleştirdiler.
 Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri
 
Üniversitelere erişilebilirliğin önemini aktarmak ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile üniversiteler işbirliğini arttırmak amacıyla gerçekleştirilen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ve devlet üniversiteleriyle yapılan görüşmeler sonucunda, bölgesel olarak dört farklı ilde dört üniversitenin ev sahipliğinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Seminerlerin temel hedefi, erişilebilirlik uygulamalarının tüm üniversitelere yaygınlaştırılmasını ve standartlara uygun düzenlemeler yapılmasını sağlamaktır.
 
Her ilde bir gün süreyle gerçekleştirilen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin ilki 12 Ekim 2017 tarihinde Erzurum Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”,
 

 

24 Ekim 2017 tarihinde Ankara ilinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde  Ankara ve çevre illerdeki 44 üniversite için,

7 Kasım 2017 tarihinde İstanbul ilinde İstanbul Üniversitesi’nde İstanbul ve çevre illerdeki 61 üniversite için,

16 Kasım 2017 tarihinde İzmir ilinde Ege Üniversitesi’nde İzmir ve çevre illerdeki 21 üniversite için

 
gerçekleştirilecek olan seminerler ile devam edecek. “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nde katılımcılara Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığınca “erişilebilirlik mevzuatı” ve erişilebilirlik standartları’na ilişkin güncel bilgilerin yanı sıra, “farklı gruplarda yer alan engellilerin yapılı çevredeki gereksinimleri ve yapılması gerekenler”, “erişilebilirlik izleme ve denetleme formları”, “hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri uygulama esasları” gibi konularda sunumlar yapılıyor.
 

 

$(document).ready(function() { $("a[rel=59df6f83290eac12f01b72a4]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });