…
15 Kasım 2017, Çarşamba

Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri Ege Üniversitesi ile Devam Etti


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce erişilebilirliğin önemini üniversitelere aktarmak ve işbirliğini arttırmak amacıyla düzenlenen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin dördüncüsü, Ege Üniversitesi ev sahipliğinde 16 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirildi.
 
Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Seminere İzmir ve çevre illerdeki 21 üniversiteden 70 kişi katılım sağladı. Seminerin açılış konuşmaları, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi ve Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nefise Ülkü Karabay Yavaşoğlu tarafından gerçekleştirildi.
 
Açılışta yaptığı konuşmada Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nefise Ülkü Karabay Yavaşoğlu, Ege Üniversitesi olarak böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak adına çok mutlu olduklarını dile getirerek, “Ege Üniversitesi olarak öncelikli hedefimiz, öğrencilerimizin yükseköğretime girebilmesini sağlamak, öğrenim gören engelli öğrencilerimizin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli fiziksel ve akademik ortamı hazırlamak ve engelli öğrencilerimizin eğitim-öğretim süreçlerine katılımlarını sağlamak üzere gerekli tedbiler alınarak düzenlemeleri yapmaktır” şeklinde konuştu.
 
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi açılışta yaptığı konuşmada tüm Türkiye’de üniversitelerin artık engellilerin her türlü bilgiye ve fiziksel erişilebilirliğe ulaşacakları ortamlar haline gelmeleri için farkındalık çalışmalarının yapıldığını vurguladı. Erişilebilirlik konusundaki çalışmaları çok önemsediklerini vurgulayan Genel Müdür Çiftçi, “Erişilebilirliğin sağlanması üniversitelerin de dahil olduğu tüm kurumlarca hakkıyla yerine getirilmesi gereken bir yükümlülük, hızlı bir şekilde halledilmesi gereken bir konu aslında. Binalar, kaldırımlar, yaya geçitleri, otoparklar ve her türlü mekanın engellilerin yardıma ihtiyaç duymadan kullanabilecekleri standartlarda olması gerekli. Üniversitelerimizin kampüslerinde yapacakları çalışmalarda her türlü işbirliğine hazırız. Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri ile üniversitelerimize yükümlülüklerini hatırlatmak ve yapılması gerekenler konusunda destek olmayı amaçlıyoruz” dedi.
 
Erzurum, Ankara, İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”ne 144 üniversiteden idareciler, yapı işleri birimlerinde görevli teknik personel ve engelli öğrenci birimi temsilcileri davet edildiği bilgisini veren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, erişilebilirliği sadece fiziksel erişilebilirlik olarak düşünmememiz gerektiğini, bilgiye erişimi de unutmamamız gerektiğini belirtti. Erişilebilirlik çalışmalarında üniversitelerin lokomotif olabileceğini vurgulayan Çiftçi, “Üniversitelerimiz, engelli bireylerin toplumsal yaşama tam katılımı için engelsiz ve erişilebilir uygulamalarda öncülük edecektir. Bu anlamda seminerimize katılan tüm üniversitelerimize engelli ve yaşlıları dikkate alarak yapılan her türlü erişilebilirlik çalışması için şimdiden teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasına son verdi
 
Seminerde katılımcılara Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığınca erişilebilirlik mevzuatı ve erişilebilirlik standartları konusunda güncel bilgiler aktarılmakta olup, “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları”, “Hissedilebilir Yürüme Yüzeyi İşaretleri Uygulama Esasları” ve “Erişilebilirlik Proje Örnekleri” konularında sunumlar yapılmıştır.
 
Ayrıca erişilebilirlik düzenlemeleri yapmış olan üniversitelerin bu düzenleme örnekleri program kapsamında aktarılmıştır. Seminerin son oturumunda Ege Üniversitesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi “Üniversitelerde Erişilebilirlik Uygulama Örnekleri”ni içeren sunumlar gerçekleştirdiler.
 Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri
Üniversitelere erişilebilirliğin önemini aktarmak ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile üniversiteler işbirliğini arttırmak amacıyla gerçekleştirilen “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ve devlet üniversiteleriyle yapılan görüşmeler sonucunda, bölgesel olarak dört farklı ilde dört üniversitenin ev sahipliğinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor.
 
Seminerlerin temel hedefi, erişilebilirlik uygulamalarının tüm üniversitelere yaygınlaştırılmasını ve standartlara uygun düzenlemeler yapılmasını sağlamaktır.
 
“Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin ilki 12 Ekim 2017 tarihinde Erzurum Atatürk Üniversitesinde 21 üniversiteden 65 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. 24 Ekim 2017 tarihinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde çevre illerden üniversitelerin rektör yardımcılarının, yapı işleri birimlerinde görevli teknik personelin ve engelli öğrenci birimi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Ankara’daki seminere 44 üniversiteden 140 kişilik katılım sağlanmıştır. 7 Kasım 2017 tarihinde İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Seminere ise İstanbul ve çevre illerdeki 61 üniversiteden 185 kişilik katılım sağlandı.
 
2017 yılında gerçekleştirilecek “Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nin sonuncusu ise 16 Kasım 2017 tarihinde İzmir ilinde Ege Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş olup İzmir ve çevre illerdeki 21 üniversiteden yaklaşık 70 kişilik katılım sağlamıştır.
“Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri”nde katılımcılara Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığınca “erişilebilirlik mevzuatı” ve erişilebilirlik standartları’na ilişkin güncel bilgilerin yanı sıra, “farklı gruplarda yer alan engellilerin yapılı çevredeki gereksinimleri ve yapılması gerekenler”, “erişilebilirlik izleme ve denetleme formları”, “hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri uygulama esasları” gibi konularda sunumlar yapılıyor.

$(document).ready(function() { $("a[rel=5a0d8aef290eac40c898b1a6]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });