…
…
…
…
10 Aralık 2019, Salı Çankaya Ankara Türkiye

Engelsiz Vizyon Engelli Hakları Ulusal Eylem Planının Hazırlık Çalışmaları Kapsamında “Spor Hakkı” Başlıklı Çalıştay Ankara’da Gerçekleştirildi


Engelsiz Vizyon Engelli Hakları Ulusal Eylem Planının hazırlık çalışmaları kapsamında spor hakkına ilişkin çalıştay, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un başkanlığında 29 Kasım 2019 tarihinde 75. Yıl Huzurevi’nde gerçekleştirildi.

İlgili kamu kurumları, engellilik alanındaki sivil toplum temsilcilerinin katılım sağladığı toplantının açılışı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ tarafından yapıldı. Açılış konuşmasında Engelsiz Vizyon Belgesi ile Engelli Hakları Ulusal Eylem Planının hazırlık çalışmaları hakkında bilgi veren Uzm. Dr. KOÇ, “Ülkemizde son yıllarda artan bir farkındalık ile hız kazanan engellilere yönelik çalışmaların, ortak bir payda ile şekillenmesine ihtiyaç var. Bakanlığımız bu ihtiyaçtan hareketle Engelsiz Vizyon Belgesi ile Engelli Hakları Ulusal Eylem Planının hazırlıklarını başlattı” dedi.

Çalışmaların engellilik alanındaki önemine vurgu yapan  Uzm. Dr. KOÇ, Engelsiz Vizyon Belgesi ve Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın, engellilerin diğer bireylerle birlikte tüm haklardan içermeci bir anlayışla yararlanabilmelerini temin etmek açısından önem taşıdığını ifade etti. Bu çalışmaların güçlü bir koordinasyonla gerçekleşmesi için Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu’nun güçlendirilerek kurulacağını belirten Uzm. Dr. KOÇ Kurul’un Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile güçlendirileceğini dile getirdi.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ ayrıca Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün son dönemde önemle üzerinde durulan çalışmalarına değindi. Bu kapsamda gündüz yaşam merkezlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, farklı engel durumlarına yönelik STK buluşmaları altında tematik toplantıların yapılarak sivil toplum kuruluşları ile istişarelerde bulunulması, ulusal erken müdahale eylem planı hazırlıkları ve yerelde iyi uygulama örneklerinin paylaşılması amacıyla gerçekleştirilecek Engelsiz Türkiye çalışmalarından bahsetti. Uzm. Dr. KOÇ çalıştayın engellilerin spor hakkının gerçekleştirilmesine yönelik önemli açılımlar sağlayacağına inandığını belirterek katılımcılara katılımları için teşekkür edip konuşmasını tamamladı.

Toplantının açılışının ardından Araştırma Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanı Tayyar KUZ tarafından ise Engelsiz Vizyon ile Engelli Hakları Ulusal Eylem Planının hazırlık çalışmalarına ilişkin bilgi verildikten sonra oturum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Arzu GÖKERKEK tarafından yapılan “Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme-Spor Hakkı” sunumuyla devam etti. Sunumun ardından devam eden toplantı kapsamında Spor Hakkı başlığına ilişkin hazırlanan taslak faaliyetler, kurum temsilcilerinin konuyla ilgili mevcut durum ve yapılması gerekenlere ilişkin değerlendirmeleri, eylem planına ilişkin öneri ve değişiklik talepleri ele alınmıştır.