…
23 Mayıs 2014, Cuma

Engelsiz Alışveriş Dönemi Başladı


 

Ankara’da Taurus Alışveriş Merkezi’nin “engelsiz alışveriş” sloganıyla başlattığı özel hizmetler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin katıldığı tanıtım toplantısıyla hayata geçirildi.
 
Taurus AVM’de düzenlenen tanıtım toplantısında, Türkiye’de ilk kez bir alışveriş merkezi bünyesinde engelliler için sunulan hizmetler gündemde yer aldı.  Engelli vatandaşlarca ilgiyle takip edilen tanıtım toplantısı, Soma’da hayatını kaybeden 301 maden işçisi anısına 1 dakikalık saygı duruşu ardından İstiklal Marşı ile başladı.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, toplantıdaki konuşmasında, Türkiye’de ilk kez bir alışveriş merkezi bünyesinde engellilere uygun teknoloji ve hizmetlerin bir arada hayata geçirildiği için duyduğu memnuniyeti ifade etti. Çiftçi, “Engelli vatandaşlarımız adına hayata katılmamızı sağlayan, sosyal hayatta aktif hale gelmemizi sağlayan Taurus AVM ekibini gönülden tebrik etmek isterim. Taurus’un hizmetlerini çok incelikle, hakikaten detaylar düşülerek örnek hizmetler olarak düşündüğümüz için ve bu hizmetleri yaygınlaştırmak amacıyla bütün Türkiye’ye örnek olmasını istediğimiz için bugün aranızdayız. Türkiye’de 4,5 milyon engelli vatandaşımız var, kronik hastalıkları nedeniyle engellilik yaşayan vatandaşlarımızı da ilave ettiğimizde bu sayı çok ciddi sayılara ulaşıyor. Bu nedenle engelli vatandaşlarımız için erişilebilirliğin her yerde, her noktada sağlanması çok önemli” dedi.
 
Engelliler için erişilebilirlik sağlandığında beraberinde istihdam ve hayatın içinde olabilme geldiğini söyleyen Çiftçi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak erişilebilirlik açısından hazırladıkları tespit formunu Taurus AVM’ye uyguladıklarını anlattı. Taurus’ta daha ileri planda yapılabilecekleri de tespit ettiklerini kaydeden Çiftçi, “Burada tüm tespitlerimizi de yapmaya hevesli bir yönetim ekibi var. Görme engellilerimiz için hissedilebilir yüzeyleriyle, işitemeyenler için ses cihazlarıyla tüm bu düzenlemelerin çok büyük oranda tamamlandığını görüyoruz. Bunlar da tamamlandığında Taurus’un yüzde 100 örnek bir AVM olacağını düşünüyorum. Engelli vatandaşlarımız adına da buraya geleceğiz, bu hizmetleri yaşayacağız, kullanacağız ki böyle örnek alışveriş merkezleri sayısı artsın” diye konuştu.
 
Taurus’ta engelliler için istihdam olanakları yaratılması ve engellilerin kendi iş yerlerini açmaları konusunda gerekli kolaylıklar sağlanacağı sözü aldığını da kaydeden Çiftçi, engellilere yönelik hizmetleri nedeniyle Taurus’un yönetimine yeniden teşekkür ettiğini dile getirdi.
 
Taurus AVM yatırım ortaklarından Yunus Ensari de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na kendilerine verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti. Ensari, ”Biz burayı inşa aşamasından beri engellilerimiz için yaşam merkezi olması için planladık. Tüm bu hizmetlerimiz için hiçbir masraftan çekinmedik” dedi. Ensari, Taurus AVM adına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na destekleri dolayısıyla Aylin Çiftçi’ye teşekkür plaketi takdim etti.
 
Taurus AVM Genel Müdürü Meriç Kaptan da, engelli vatandaşlara Türkiye’de ilk kez erişilebilir bir alışveriş merkezi sunabilmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Taurus’ta hayata geçirdikleri hizmetlerle Türkiye genelinde özel sektöre örnek olabileceklerine inandıklarını belirten Kaptan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile engelsiz alışveriş hizmetleri için kendilerine yol gösteren tüm engellilere teşekkür etti.
 
Taurus AVM’de Engellilere Yönelik Olarak Yapılan Düzenlemeler
 
Genel Düzenlemeler:
 
Her Katta Engelli Tuvaleti
Alışveriş merkezi güney cephesinde her katta bulunan oldukça geniş metrekarelerde engelli tuvaletleri
Engelli Otoparkları ve Engellilere özel vale hizmeti
Danışma noktalarında ve otopark katlarında kimlik karşılığı tekerlekli sandalye hizmeti
Asansör içi kat yönlendirmeleri
Tüm asansörlerde farklı yükseklikte ve Braille alfabesi ile asansör içi kat yönlendirmeleri
Yönü Ayarlanabilir Dijital Kat Yönlendirme Ekranları
Tekerlekli sandalye kullanıcılarına yönelik AVM içerisinde, içlerinde kat planlarının ve mağaza yerleşimlerinin yazılımlarının yüklü olduğu ekranlar.
Belirli Aralıklarla Hizmetler Hakkında Bilgiler Verme
 
Görme Engellilere Yönelik Düzenlemeler:
Hissedilebilir Yüzey Uygulaması
Dış cepheden başlayarak kapılardan içeri girişleri sağlayan ve danışma noktasında bir danışma personeline kadar yönlendiren hissedilebilir yüzey uygulaması (AVM mağazalar bölümü iç zemininde yoktur.)
Bluetooth bileklikler ile sesli sistem yönlendirme
Görme engelli ziyaretçilerin alışveriş merkezinde rahatça ve özgürce gezebilmeleri için danışma noktalarından kimlikleri karşılığında ödünç alabilecekleri özel bileklikler mevcuttur. Bu bileklikler, AVM içerisinde 28 noktada duvarlarda asılı özel seslendirme vericilerinin önünden geçerken bir titreşim vermektedir. Engelli ziyaretçi bu titreşimi hissettiği anda bileklik üzerindeki 1, 2 ve 3 numaralı tuşlara basarak, önünde durduğu vericiden dışarı yayılan seslendirme ile etrafında, 10 adım ötesinde veya tam ters yönünde hangi mağazaların olduğunu, tuvalet ve asansörlere nasıl ulaşabileceğini dinleyebilir.
Renk tanıma cihazları
Ziyaretçi, cihazı ilgilendiği ürüne dokundurup kırmızı düğmeye basarak ürünün ne renk olduğunu öğrenebilmektedir.
Braille alfabesi ile yazılmış 6 ciltten oluşan Kur’an-ı Kerim
Bayan mescidinde yerini almış durumda.
 
İşitme Engellilere Yönelik Düzenlemeler:
Danışma noktalarında İndüksiyon Döngü Sistemi
Zemin ve 2. katta bulunan danışma noktalarımıza kurulu İndüksiyon Döngü (İD) Sistemleri sayesinde danışma noktasına gelen işitme engelli ziyaretçi, bankoda bulunan uluslararası kabul görmüş İD ikonunu gördüğünde danışma personeliyle bu sistemle iletişime geçebilmektedir.
Işıklı yangın uyarı sistemleri
Alışveriş merkezi içerisinde yangın çıktığı takdirde, genel yangın anonsundan yararlanamayacak İşitme engelli ziyaretçilerin duvarlar üzerinde bulunan ışıklı uyarı sistemleri sayesinde tehlikeyi fark edebilmeleri sağlanmaktadır.
İşaret Diline Hâkim İki Danışma Personeli İstihdamı

$(document).ready(function() { $("a[rel=546c55cf369dc54fc0b73e00]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });