…
10 Haziran 2020, Çarşamba Ankara, TÜRKİYE

Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Kamu İstişare Toplantısında Engelli Bireylere Yönelik Alınan Tedbirler ve Yapılan Çalışmalar Ele Alındı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Engelli Hakları Odak Noktasında Covid Değerlendirme toplantısında konuştu.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, COVID-19 sürecinde engellilere yönelik alınan tedbirleri ve sunulan hizmetleri kamunun tüm taraflarının katılımıyla istişare etti.

 Online toplantıya Kamu kurum ve kuruluşları ile Bakanlık birim temsilcileri katıldı

Bu toplantıda hem COVID-19 döneminde yapılanlar, bulaşı sürecinde normalleşme kapsamında yapılanlar ile gelecek dönemde yapılacaklara ilişkin karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu. Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (EHİS) odağında gerçekleştirilen toplantı online olarak düzenlendi.

Kamu kurum ve kuruluşları ile Bakanlık birimlerinden elliye yakın temsilcisi ile gerçekleştirilen toplantı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü  Uzm.Dr. Orhan KOÇ’un açılış konuşmaları ile başladı. Pandemi döneminde engelli ve yaşlıların, alınacak tedbirler ve uyarılar konusunda yapılan bilgilendirmelere erişilebilir formatta ulaşmalarının sağlanması amacı ile yapılan çalışmalar, kurumsal bakım altında olan engelli ve yaşlılar için bu dönemde alınan tedbirler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.  

Bilgiye erişim bu dönemde daha da önem kazandı farklı engel durumlarına sahip bireylere yönelik olarak erişilebilir biçimlerde oluşturulan rehberler hazırlandı

COVID-19 sürecinde ülke olarak önemli başarılar kaydettiğimizi belirterek konuşmasına başlayan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, COVID-19 salgınının herkesi etkilemesinin yanı sıra engelli bireyler açısından ek riskler ve sonuçlar yaratması sebebiyle öncelikli tedbirlerin alınmasının elzem olduğunu belirtti. Bu öncelikten hareketle Bakanlığımızca engelli bireylere yönelik alınan tedbirler ve yapılan çalışmalardan bahseden Uzm. Dr. KOÇ, bu çalışmaların engellilerin ihtiyaçları doğrultusunda yapıldığından söz etti.

Bilgiye erişimin bu dönemde daha da önem kazandığına dikkat çekerek farklı engel durumlarına sahip bireylere yönelik olarak erişilebilir biçimlerde oluşturulan rehberler hazırlandığını aktaran Uzm. Dr. KOÇ, bunlara ek olarak engelli ve yaşlı bakımevlerinde alınan tedbirlerden söz etti. Bu tedbirler sayesinde ülkemizdeki bakımevlerinde COVID-19 bulaş oranının dünyadaki ve özellikle de Avrupa’daki bakımevlerindeki bulaş oranına göre daha düşük seviyelerde seyrettiğini belirtti.

Uzm. Dr. KOÇ’un ardından söz alan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanı Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ, 2020 yılının Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Erişilebilirlik Yılı olarak ilan edilmesinin ardından engelli bireylere sunulan erişilebilirlik hizmetlerinin daha kapsamlı ve bütüncül şekilde sürdürüldüğünü belirtti. COVID-19 sürecinde de Genel Müdürlük olarak kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan hizmetlerin ve yapılan bilgilendirmelerin engelli bireylere yönelik erişilebilir biçimlerde olması için çalışmalar yapıldığını belirten ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ, bu düzenlemelerle ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapmaya hazır olduklarını da aktardı.

Toplantı, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin kurumlarının görev alanları kapsamındaki politika ve hizmetlerden engellilerin yararlanabilmesi için aldıkları önlemler ile normalleşme sürecine geçişte alınabilecek önlemlere ilişkin bilgilendirmeleri ile devam etti. Katılımcıların değerlendirmelerinden sonra Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ kapanış konuşmasını yaptı. Uzm. Dr. KOÇ toplantının tüm taraflar için verimli olduğunu kaydederek önümüzdeki dönemde de yine bu içerikle ve EHİS odağında bilgi paylaşımları ve değerlendirmeler yapmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile bir araya gelmeyi planladıklarını belirterek toplantıyı kapattı.