…
30 Kasım 2014, Pazar

Engellilerde İstihdam Programı


 

Dünya Engelliler Günü etkinlikleri çerçevesinde Engelli Kamu Çalışanları Derneği tarafından düzenlenen “Engellilerde İstihdam” konulu program Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş’ın katılımlarıyla 1 Aralık 2014 tarihinde Ankara Keçiören’de gerçekleştirildi.
 
“Engelli olmak üretmeye engel değildir” sloganıyla düzenlenen programa Adıyaman Milletvekili ve AK Parti Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Murtaza Yetiş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, ev sahibi Engelli Kamu Çalışanları Derneği  (En-Kamu- Der) adına Başkan Bülent Kapu ve çok sayıda engelli kamu çalışanı ve ailesi katıldı.
 
Programda konuşan Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş engellilerin kamudaki istihdamının 2002 yılında 5 bin civarında olduğunu, bu sayının bugün 34 bine çıkarıldığını söyledi. Buna karşın, kamuda 25 bin engelli istihdamı açığı bulunduğuna işaret eden Yetiş, bu durumun, “engelli vatandaşların eğitiminde istenen noktaya gelinememesinden kaynaklandığını” belirtti. Engellilerin erişilebilirliğin sağlanmasıyla eğitim imkanlarının da artacağını vurgulayan Yetiş, eğitimin gelişmesinin istihdam fırsatlarını da geliştireceğini vurguladı.
 
Programda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, engellilerin istihdamına özel önem verdiklerini vurguladı. 2014 yılı başlarında yapılan yasal düzenleme ile kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanmasına imkân verildiğini hatırlatan Alataş, aynı düzenlemeyle özel sektörde engelli istihdamının arttırılmasının teşvik edilmesi için de yükümlü olmadığı halde engelli çalıştıran işverenler ve kota fazlası engelli çalıştıran işverenler için sigorta primi destek miktarının tamamının karşılanmasının sağlandığını vurguladı. Engellilerin istihdamda yer almaları için tek yolun kamuda istihdam edilmek olmadığını belirten Alataş, yeni destek ve teşviklerle engellilerin özel sektörde de tercih edilen çalışanlar olmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Engellilik alanındaki sorunların ancak tüm tarafların katkısı ve işbirliğiyle çözülebileceğini belirten Alataş, engellilerin istihdamı konusunda sivil toplumla ortak hareket edilmesi gerektiğini ifade ederek “Bu anlamda Bakanlık olarak engelli olanlar ile olmayanlar arasındaki mesafeyi ortadan kaldıracak tüm çalışmalara destek veriyoruz” dedi.
 
Programda bir sunum yapan ve kendisi de engelli bir bürokrat olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Danışmanı Kenan Önalan da gerekli desteğin sağlanmasıyla engellilerin yapamayacağı bir iş olmadığını vurguladı. Engelliliğin hiçbir zaman üretmeye engel olmayacağı örneklerle anlatıldığı programda ayrıca, son yıllarda engellilerin kamuda istihdamında yaşanan önemli gelişmeler ile Engelli Memur Seçme Sınavı ve Kura sistemi ile sayıları artan engelli memurların kamudaki yeri ele alındı.
 
Ev sahibi Engelli Kamu Çalışanları Derneği (En-Kamu- Der) adına Başkan Bülent Kapu  ise gelecek dönemde özellikle engellilerin istihdamı ve engelli kamu personelinin çalışma yaşamındaki ihtiyaçları konusunda Bakanlıkla birlikte işbirliği faaliyetleri yapmayı arzu ettiklerini belirtti. Engellilerin istihdamı alanında son yıllarda sağlanan destekle önemli artışlar gerçekleştiğini vurgulayan Kapu, engelli istihdamının gelecek dönemde de artacağına inandığını belirterek toplantıya katılan tüm davetlilere katılımları için teşekkür etti.

$(document).ready(function() { $("a[rel=54805721369dc57170df34d6]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });


 





Sonraki Sayfa: Sağlık Personeline Yönelik Eğitim Verildi
Önceki Sayfa : Çocuklarda Erken Re-Habilitasyon Çalıştayı



Tweet
!function (d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (!d.getElementById(id)) { js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://platform.twitter.com/widgets.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); } }(document, "script", "twitter-wjs");