…
…
18 Ekim 2019, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Engelli ve Yaşlıların Havayolu Ulaşımında Karşılaştığı Sorunlar Masaya Yatırıldı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ başkanlığında engelli ve yaşlıların havayolu ulaşımında karşılaştığı sorunlar; Sağlık Bakanlığı yetkilileri başta olmak üzere Türk Hava Yolları ve özel havayolu şirket temsilcilerinin katıldığı toplantıda ele alındı.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ toplantıda yaptığı konuşmada; Bakanlık ve genel müdürlük olarak hak temelli hizmet anlayışıyla hareket ettiklerini,  hareket kısıtlılığı olan bireylerin hayatın içine daha çok katılımını ve ulaşım araçlarını her birey gibi rahatça kullanabilmelerini sağlamayı amaçladıklarını” belirtti.

Toplantı; Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, 25-26. Dönem Milletvekili ve Bakan Danışmanı Bennur KARABURUN,  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sebiha BAŞARAN, Erişilebilirlik Daire Başkanı Deniz Çağlayan GÜMÜŞ, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Başkanlığı ve Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü yetkilileri ile Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü, Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş, Sunexpres Havacılık A.Ş, TAV Havalimanları Holding A.Ş, IGA Havalimanı İşletmesi Anonim Şirketi, YDA Havalimanı Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD), ve TGS Yer Hizmetleri A.Ş’den temsilcilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ : “Erişilebilir Havayolları Erişilebilirse Hepimizindir” 

Uzm. Dr. Orhan KOÇ; “ Engelliler, yaşlılar ve hareket kısıtlılığı bulunan kişilerin çeşitli ulaşım modlarına erişilebilirliğini artırmak, yolcu taşıma hizmetlerinde farkındalığı artırmak, ilgili sektörlerin rollerini, görevlerini, sorumluluklarını belirlemek ve mevcut durumlarını ölçmek, kısa ve uzun vadede öncelikleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilen bu toplantıyı önemsediklerini, bu toplantı ile  ‘Erişilebilir Havayolları’na bir adım daha atıldığını” ifade etti. “Erişilebilirse Hepimizindir”  dedi.

Toplantıda şehirlerarası ulaşımda engellilerin sıklıkla tercih ettiği havayolu ulaşımının erişilebilir olmasının engelliler açısından büyük önem taşıdığı belirtilerek; otoparklarının işletilmesi, hareket kısıtlılığı bulunanlara sunulan yer hizmetleri, bilet satışı aşamasında sağlanması gereken hizmetler gibi konularda yaşanan aksaklıklarla ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınmış, çözüm önerileri hakkında görüş alış verişinde bulunuldu.

Toplantıda;

  1. Havayolu firmalarının özellikle bilet satış web sayfalarının erişilebilir hale getirilmesi,
  2. Havaalanındaki ortamdan zarar görebilecek engel grupları için sessiz oda oluşturulması,
  3. Yeni açılacak havalimanlarının erişilebilir olarak tasarlanması ve inşa edilmesi,
  4. Mevcut havalimanlarının eksiklikleri giderilerek erişilebilirlik belgesi almaları,
  5. Havayolu firmalarınca tanıtım videoları hazırlanırken farklı engel gruplarına yönelik uygun düzenlemelerin yapılması,
  6. Havaalanı çalışanlarına verilen eğitim müfredatında engellilere yönelik eğitimlerin standardının geliştirilmesi konularında çalışmaların yapılmasına, karar verildi.

Toplantı sonunda, engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın güvenli ve yardıma ihtiyaç duymadan kullanabilecekleri havayolu ulaşımının sağlanması için katılımcı kurum ve kuruluşlarca çalışmalara devam edileceğinin teminatı alınarak işbirliği içinde olunacağı kararlaştırıldı.