…
…
…
…
…
…
12 Temmuz 2019, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde İncelemelerde Bulundu


Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde; (mülga) 2828 Sayılı Yasa çerçevesinde hazırlanan ve 3 Eylül 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 27691 sayılı “ Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü Özürlülerin Bakımı, Rehabilitasyonu ve Aile Danışmanlığı Hizmetlerine Dair Yönetmelik” esaslarına göre zorunlu eğitim yaşını aşmış ‘Görme Engelli’ bireylere rehabilitasyon ve eğitim hizmeti veriliyor.

Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinden toplam 1573 kursiyerin eğitim ve rehabilitasyon hizmetinden yararlandığını belirten Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezini diğer merkezlerden farklı kılan görme engellilere yönelik yatılı ve gündüz bakım  hizmetinin verilmesi olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin; doğuştan veya sonradan görme gücünden tümüyle / ileri derecede yoksun veya tamamen görme yetisini kaybetmiş bireylere bir başkasının yardımına ihtiyaç duymaksızın veya en az yardımla bağımsız yaşama ve hareket tekniklerini öğretmek, iş ve özel hayatlarında yardımcı olacak bilgileri öğretmek, tüketici durumundan üretici duruma getirmek, hayata uyumlarını kolaylaştırmak, engelliliğin ortaya çıkardığı psikolojik ve sosyal problemlerini çözmelerinde yardımcı olmak amacıyla hizmet verdiğini kaydetti.

35 yıldır hizmet sunan rehabilitasyon merkezinin görme engelliler için hayat ışığı olduğunu, görme engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştıran bilgi ve beceri kazandırıldığını ifade eden Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ;  talepler üzerine Braille alfabesi veya Körler alfabesi ile kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’i  öğreten, görme engellilere yönelik bilgi ve beceri kazandırma kurslarının belki insanlık için küçük ama görme engelli bireyler için büyük adım olduğunu, iğneye iplik geçirmek, patates soymak, elbise ütülemek gibi pratik beceri kazandıran kursun görme engelli bireyler için çok önemli olduğunu vurguladı.

Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde bu amaca uygun olarak mesleki ve temel eğitim kapsamında beş buçuk aylık dönemler halinde rehabilitasyon programı sürdürülüyor. Temel Eğitim Modülü kapsamında; Bağımsız Hareket, Kişisel İdare, Kabartma Yazı, Abaküs, dersleri bire bir; Mesleki Eğitim modülü kapsamında ise Santral, Bilgisayar ve İş Atölyesi dersleri yine bire bir veriliyor.  Ayrıca tüm kursiyerler sağlık derslerine katılıyor.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un yerinde inceleme programına Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM, Engelli Bakım Hizmetleri Daire Başkanı Hulusi Armağan YILDIRIM, Kalite Geliştirme Daire Başkanı Serkan KOLAT ve ilgili uzmanlar katıldı. Uzm. Dr. Orhan KOÇ ile beraberindeki heyet; Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde 10.07.2019 itibari ile 68. Dönem eğitim ve rehabilitasyon programına katılan 30 kursiyerle teke tek ilgilendi, birebir görüştü, onlarla sohbet etti.

Görme engelli kursiyerler, Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde kendilerine verilen bilgi ve beceri kazandırma programının kendilerini hayata bağladığını, kurslar sayesinde günlük yaşamda karşılaştıkları birçok sorunun üstesinden geldiklerini, kendi gereksinimlerini başkalarının desteğine ihtiyaç duymadan karşılar duruma geldiklerini belirtti.

Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde, eğitim ve rehabilitasyonda başarılı olan kursiyerlere, iş ve meslek hayatlarına katkı sağlamak amacıyla mesleki eğitim modülü kapsamında verilen başarı belgesi/ sertifika; Halk Eğitim Merkezi ile yapılan protokol gereği Milli Eğitim Bakanlığı onaylı veriliyor. Kursiyerlerin sosyal rehabilitasyonlarına katkı sağlamak amacıyla her dönem kursiyerleri için gezi, piknik, kahvaltı, tiyatro, Hippoterapi ve Arap atı tanıtımı kapsamında at binme etkinlikleri gibi faaliyetler de düzenleniyor. Kuruluşta verilen mesleki ve temel eğitim 11 meslek elemanı tarafından yürütülüyor.