…
…
…
29 Mart 2019, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ ‘Uluslararası İşaret Dili ile Kur’an ve Hadis Çalıştayı’na Katıldı


25 Mart 2019 Pazartesi günü Ankara’da Kocatepe Diyanet Evi’nde başlayan,  ‘Uluslararası İşaret Dili ile  Kur’an ve Hadis Çalıştayı’  devam ediyor.  Çalıştay 30 Mart 2019 Cumartesi günü sona erecek.

Çalıştayın paydaş kuruluşları arasında;  Dünya Sağırlar İslam Federasyonu, Türkiye, Ürdün ve Filistin Sağırlar Federasyonu temsilcileri, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü yer alıyor.

Çalıştayda Arap İşaret Dili konuşanların katkılarıyla Türk İşaret Dili ile Arapça Harfler,  ince kalın ve peltek harfler, harekeler ile tecvid konuları üzerinde çalışıldı. Ayrıca Hadis alanında çalıştay öncesi belirlenen 40 Hadis’in Türk İşaret Dili, Arap İşaret Dili ve Uluslararası İşaret Dili olmak üzere üç dilde  ortak ifade edilmesine çalışıldı.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Uluslararası İşaret Dili ile Kur’an ve Hadis Çalıştayı’nı ziyaret ederek bilgi aldı ve çalıştay faaliyetlerini yakından takip etti.

Çalıştayda bir konuşma yapan Dr. KOÇ, Dünya Sağırlar İslam Federasyonu ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ortak düzenlediği çalıştayda bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti ve çalıştaya katılan konuklara Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’un selamlarını iletti.

Dr. Orhan KOÇ: Bu Çalıştay Gönül Coğrafyamızda Güzel Hizmetlere Dönüşecek.

Bakanlık olarak bu çalıştayı çok önemsediklerini ifade eden Dr. KOÇ,  Türkiye’de engellilere yönelik gerçekleştirilen hizmetlerin hak temelli olduğunu vurguladı. 13-14 Mart tarihlerinde Cenevre’de Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesince düzenlenen ‘Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’ye Dair Ulusal Raporu Yapıcı Müzakere Toplantısı’na katıldıklarını söyleyen Dr. Orhan KOÇ; Türkiye’deki engellilere yönelik yapılan hizmet ve faaliyetlerin birçok Avrupa ülkesinden daha ileri düzeyde olduğunu, Diyanet İşler Başkanlığının bu tür faaliyetleriyle gönül coğrafyamızda büyük hizmetler gerçekleştirilmesine zemin hazırladığını söyledi.

Fonksiyon/ yeti kaybı yaşayan işitme engellilere yönelik çalışmaların çeşitlendirilmesi gerektiğini, Türk İşaret Dilinin standart hale getirilmesi için Ankara Üniversitesi ile birlikte çalışma yapıldığını, Türkiye genelinde tüm kamu kuruluşlarında 2500 civarında işaret dili tercümanının görev yaptığını, 112 üzerinden işitme engellilerin erişilebilirlik sorunlarının büyük ölçüde çözüldüğünü, ama işitme dili engellileri arasında hatırı sayılır bir kesiminde ne yazık ki işaret dilini bilmediğini gündeme getirdi.

Dünya Sağırlar İslam Federasyonu yetkilileri ile Türkiye, Ürdün ve Filistin Sağırlar Federasyonu temsilcileri söz alarak yapılan çalıştayın önemine değindiler ve dünyada ilk kez bu şekilde bir çalıştay düzenlendiğini belirttiler. Daha sonra çalıştaya katılanlarla toplu resim çektirildi.