…
20 Mayıs 2020, Çarşamba Ankara, TÜRKİYE

Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm.Dr.Orhan Koç; Pandemi Sürecinde Şeffaflığa Ve Bilgi Erişimine Çok Önem Verildiğini Açıkladı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç, Türkiye’de ilk vakanın resmi olarak açıklanmasından sonra tüm İl Müdürlüklerinde, süreçle hızlı ve etkin bir şekilde mücadele ettiklerini ve hemen  Takip İzleme Birimi oluşturduklarını söyledi.

Uzm Dr Orhan Koç koordinatörlüğünde Engelli STK Temsilcileriyle online toplantı yapılarak  pandemi süreci değerlendirildi.

8 Engelli STK Temsilcisi İle Aynı Anda Görüşüldü

Tpolantıya, Türkiye Otizm Meclisi, Down Sendromu Derneği, Türkiye Disleksi Vakfı, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, ODFED, İşitme Engelliler Konfederasyonu, Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu, Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği temsilcileri katıldı.

‘Şeffaflığa Çok Önem Veriyoruz’

Toopllantıda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın engelli ve yaşlı hizmet merkezleriyle ilgili bilgi veren Koç, Türkiye’de ilk vakanın resmi olarak açıklanmasından sonra tüm İl Müdürlüklerinde, süreçle hızlı ve etkin bir şekilde mücadele etmek için Takip izleme Birimi oluşturduklarını belirtti.

Kuruluşlarda gıda ve malzeme tedarik zinciri ile ilgili tedbirler, 14 gün vardiya sistemi, Sosyal İzolasyon Kuruluşları, vardiya değişiminde personele uygulanan testlere kadar geniş bir çerçevede tedbir aldıklarını anımsatan Uzm. Dr. Orhan Koç, şeffaflığa ve bilgi erişimine de önem verdiklerini, ilgili kamu ve kuruluşları ile koordineli olarak çalıştıklarını vurguladı.

Covid-19 Süreci Engelli Bireyler ve Aileleri Açısından Çok Sancılı Geçiyor

Covid-19 pandemisi sürecinin engelli bireyler ve aileler açısından sancılı geçtiğini belirten STK temsilcileri alanda yaşadıkları sorunları paylaştılar. Down Sendromu Derneği temsilcisi Fulya EKMEN pandemi sürecinde zihinsel engelli bireylerin covid 19 sürecinde alınacak tedbirler konusunda bilgilerindirilmesi konusunda yaşanılan sorunlara dikkat çekti. Ayrıca tedavi sürecinde refakatçi kabul edilmemesinin zihinsel engelli birey ve aileleri açısından yarattığı sıkıntıları belirtti.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı temsilcisi İsmail GÜRLEYİK, uzaktan eğitim sisteminin özel gereksinim çocuklar için çok uygun olmadığını vurgulayarak ailelere bireyselleştirilmiş program videoları yolu ile destek olmaya çalıştıklarını belirttiler.

Türkiye Disleksi Vakfı temsilcisi Atıf TOKAR ailelerin ve özellikle annelerin bu süreçte çok yıprandıklarını, ailelere online olarak desteklediklerini belirterek ailelere yönelik psiko-sosyal destek hizmetlerinin önemine değindiler.

İşitme Engelliler İçinde Uzaktan Eğitim Olmalı

İşitme Engelliler Konfederasyonu temsilcisi Orkun USLUKARÇI, EBA kapsamında verilen uzaktan eğitimlerin İşaret Dili ile çevrilmesinin yeterli olmadığını, içeriğin işitme engelliler yönelik hazırlanarak çevrilmesi gerektiğini vurguladı.

İşaret Dili Bilen Sağlık Personeli Önemli

Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu temsilcisi Bülent TEKİN, maske, siperlik gözlük vb. koruyucu ekipmanların özellikle sağlık hizmetlerinde işitme engellilerin iletişim problemleri yaşamasına neden olduğu belirterek, işaret dili bilen sağlık personelinin önemini belirtti.

Otizm Dernekleri Federasyonu temsilcisi Ergin GÜNGÖR, otizm bireylerde yaşanıldığı bilinen kayıp vakalarına dikkat çekti. Bunun yanı sıra otizmli bireylerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına katılımında sosyal hizmet tedbirlerinin önemini vurguladı.

Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği (EVSAD)temsilcisi Zeynep ACEROĞLU, tespit edilen ihtiyaç sahibi engelli ve yaşlıların ihtiyaçlarını giderme konusunda yardımcı olduklarını, Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla destek olduklarını belirtti.  EVSAD temsilcisi Orhan KARAGÖZ sosyal mesafe kuralı ve Covid-19 virüsünden korunma tedbirlerine uyarak hasta ve engellilere yardımcı olmanın, hayatlarına dokunmanın önemini vurguladı.

Toplantı sonunda Uzm. Dr. Orhan Koç çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü ve süreç sonrası yapılacak çalışmalarla ilgili planlamaların yapıldığını belirterek STK temsilcileri tarafından iletilen görüşlerin de oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç’un sunumunun ardından söz alan STK temsilcileri, alınan tedbirler konusunda kendilerinin bilgilendirilmesinden çok memnun olduklarını vurgulayarak, izlenen politikanın çok etkileyici olduğunu belirttiler.