…
12 Mayıs 2020, Salı Ankara, TÜRKİYE

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç, Covid-19 Pandemisi Süresince Engelli Yaşlı Vatandaşlarımıza Her Türlü Yardımın Yapıldığını Açıkladı


 Engelli ve Yaşlı Hizmetleri  Genel Müdürü Orhan Koç Koordinatörlüğünde “Engelli Ve Yaşlılarda Covid-19” Konulu Bir Webinar  Gerçekleştirdi.

Ülkemizi de etkisi altına Covid-19 salgınıyla ilgili çalışmalar hızla sürdürülmektedir. Özellikle risk faktörü yüksek olan 65 yaş üstü yaşlılarımız ve engellilerimiz için Aile, Çalışma ve  Sosyal Hizmetler Bakanlığımız bir dizi önlemi derhal devreye sokmuştur Bakanlığa bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tüm Türkiye’deki il müdürlükleriyle birlikte çeşitli önlemler alarak hem kurumlarda hem de evde kalmak zorunda olan yaşlı ve engellilerimizin yanında olarak bu süreçte kimsenin mağdur  olmamasına yönelik eylem planları devreye sokulmuştur.

Bu çerçevede, yapılan çalışmalara yönelik Genel Müdür Uzm. Dr. Orhan KOÇ koordinatörlüğünde ‘Engelli ve Yaşlılarda Covid-19’ konulu bir webinar düzenlendi.

Uzm. Dr. Orhan Koç, toplantıda bugüne kadar yapılan çalışmalara yönelik önce aydınlatıcı istatistiki bilgiler verdi, daha sonra diğer çalışmaları özetledi.

Yapılan toplantıda Uzm. Dr. Orhan Koç’un değindiği konular şöyledir:

  • Yaşlılara ve engellilere yönelik hizmet veren kuruluşlarda moral motivasyon etkinlikleri (canlı müzik vb) yapılmıştır.
  • Huzurevi başvurularıyla ilgili yaşlılarımızın hiçbir şekilde mağdur edilmediği pandemi süreci bitimine kalan misafirhanelerde hizmet verildiği belirtilmiştir.
  • Bu süreçte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı İl Müdürlüklerince Covid-19 pandemisi sürecinde sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 65 yaş üstü kişilere, engellilere, engellilerin bakımlarını üstlenenlere, şehit yakınları ve gazilere, koruyucu ailelere, yurt dışından gelip karantina altında tutulanlara, onların yakınlarına ve ihtiyaç duyanlar ile talepte bulunanlara psikososyal destek hizmeti verilmiştir.

Mesleki personelin, talep olmasa dahi 65 yaş üstü kişileri telefonla arayarak hem gereksinimlerini öğrenilmiş  onlara moral verilmiştir.

  • Huzurevlerinde kalan ve covid-19 teşhisi konan yaşlılarımızdan kronik hastalıkları bulunanların veri analizlere yönelik akademik yayın hazırlığına başlanmıştır.
  • Pandemi sonrasında engelli ve yaşlı bireylere yönelik hizmet veren gündüzlü yaşam merkezlerinin açılacağı belirtilmiştir
  • Vefa Projesi kapsamında 65 yaş üstü bireyler için Evde Sosyal Hizmet Birimleri oluşturulacağı ifade edilmiştir
  • YADES projesi veya belediyelerin kendi hizmetleri kapsamında 65 yaş üstü bireylere çeşitli konularda destekler devam ettiği belirtilmiştir.
  • Belirli saatlerde bilgilendirme amaçlı engelli bireylerin ailelerine yönelik uzaktan bilgilendirici eğitim çalışmaları kapsamında TRT ile temasa geçildi fakat özel bir program içeriği olmasından ziyade var olan programlara ekleme yapılarak anlatılması tercih edilmiştir. TRT ile yakında bir protokol imzalanacağı belirtilmiştir.
  • Engelli bireylere temizlik alışkanlığı kazandırmak için ünlü isimlerin de katılımıyla bilgilendirme videolarının çekileceği ifade edildi.

 

Öte yandan, Programa katılım sağlayan akademisyenler ve STK temsilcileri Bakanlığımızı hizmetlerine ilişkin görüş ve önerilerini ifade ettiler.

Özellikle engelli ve yaşlı kuruluşlarımızda alınan tedbirler neticesinde; Covid-19 pandemisi sürecinde vakaların sayısında ve oranında diğer ülkelere nazaran ülkemizin başarılı gördüklerini ifade ederek Covid-19 süreci ve sonrasında sunulacak hizmetlere aktif destek verdiklerini belirttiler.