…
…
…
21 Ekim 2021, Perşembe Antalya, TÜRKİYE

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ Antalya Otizm Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünde İncelemelerde Bulundu


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Antalya Otizm Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünü ziyaret ederek incelemelerde bulundu. 

Antalya Otizm Gündüz Bakım Rehabilitasyon Merkezinde hizmet alan otizmli bireyler ve aileleri ile konuşan Uzm. Dr. Orhan KOÇ; engelli vatandaşların, bakıma ihtiyacı bulunanların çaresiz kalmadıkları bir Türkiye için 2002 yılından bugüne bakım hizmeti modellerini güncellediklerini, bu kapsamda hayatlarını otizmli çocuklarına adayan özverili aileleri rahatlatmak amacı ile Otizm Eylem Planında yer alan Gündüz Bakım Hizmetleri Modelini, bazı kolaylaştırıcı uygulamalarla yaygınlaştırdıklarını, otizm tanısı olan çocukların korumalı iş yerlerinde istihdamını önceleyen mevzuatın bulunduğunu, otizmli bireylerin istihdamına yönelik özel bir eşleştirme yaparak onların kendi becerilerine uygun yerlere yerleştirilmek için çalışma yürüttüklerini belirtti.

 Uzm. Dr. Orhan KOÇ: Otizmli Çocuklara Yönelik Geliştirilen Hizmet ve Politikalarla Türkiye Örnek Bir Ülke Konumunda

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Bakanlık ve Genel Müdürlük olarak sağlıktan eğitime, çalışma hayatından sosyal hayata kadar her alanda otizmli bireyleri öncelemeyi önemsediklerini, otizmli çocuklara yönelik geliştirdikleri hizmet ve politikalarla Türkiye'nin örnek bir ülke konumuna gelmesini istediklerini dile getirdi. Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Afyonkarahisar, Antalya, Aydın İstanbul, Mersin, Muş, Sakarya ve Samsun’da 4 ü yatılı 4 ü ise gündüzlü bakım hizmeti olmak üzere otizmli bireylere yatılı ve gündüz bakım hizmeti veren toplam sekiz kuruluşun bulunduğunu söyledi.

Kuruma Devam Eden Engelli Bireyler ve Refakatçı Aileler Evlerinden Servisle Alınıyor Eğitim Bitiminde Servisle Evlerine Bırakılıyor  

03.10.2019 tarih ve 1533204 sayılı Bakanlık Makam olur’u ile engelli bireylerin gündüz bakım ihtiyacına yönelik olarak açılışı gerçekleştirilen Antalya Otizm Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi, 06.04.2021 tarih ve 805481 sayılı Bakanlık Makam Olur’u ile ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında otizm spektrum bozukluğu bulunan bireylere yönelik hizmet veriyor.

Antalya Otizm Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü;  1500 metrekare kapalı alanda bulunuyor. Merkezin 350 metrekare alanı eğitim atölyeleri olarak kullanılıyor. Merkezde idari bina ile birlikte 3 atölye ve 1 spor salonu mevcut.  Merkezin ayrıca rehabilite hizmeti ve farklı dallarda öğretici mesleki kurslar verilen çeşitli eğitim alanları var. Engelli bireylerin aileleri çocuklarının yanında olabilme imkânıyla birlikte bu atölyelerde eğitim alarak üretimi destekleyen ve ürünleri pazarlayabilen alanlar geliştirilerek aile ekonomilerine katkı sağlayabiliyor.

Ahşap boyama ve görsel sanatlar alanında ve rehabilite spor dalında, hafta içi saat 09.00 ila 16.00 arasında aktif eğitim verilen Merkezde yeme -içme, kurum tarafından karşılanıyor. Kuruma devam eden engelli bireyleri ve yanında refakat etmek isteyen ailelerini evlerinden servisle alınıyor ve eğitim bitiminde servisle evlerine bırakılıyor.  Antalya Gündüzlü Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde psikolojik destekten kapsamında kuruma gelemeyecek olan aileler için psikolojik danışmanlık hizmeti evlere gidilerek veriliyor.