…
…
…
…
…
02 Ekim 2019, Çarşamba

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Düzenlediği “BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme İstişare Toplantısı”na Bakan SELÇUK Başkanlık Etti


‘EHİS Kamu İstişare Toplantısı’ 1 Ekim 2019 tarihinde Ankara’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’un başkanlığında gerçekleştirildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK, 75.Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ‘Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’ sunumuna katıldı. Toplantı sonrası 1 Ekim ‘Dünya Yaşlılar Günü’ dolayısıyla Ankara’da 75. Yıl Huzurevi’nde kalan yaşlıları ziyaret etti. 

75.Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün düzenlediği “BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme İstişare Toplantısı”na Bakan SELÇUK başkanlık etti. ‘Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme’ sunumunda ‘Paydaşlar İçin Sözleşme İçeriği’  ele alındı.

Ulusal raporlama sürecinin tamamlanması ve sonuç gözlemlerinin yayınlamasının ardından Engelli Hakları Komitesi tarafından ortaya konulan tavsiyelerin ülkemiz açısından değerlendirilmesi amacıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK başkanlığında gerçekleşen’ EHİS Kamu İstişare Toplantısı’ tüm kamu kurumlarımızın temsilcilerinin katılımı ile başarılı bir şekilde tamamlandı.

Toplantının engelli vatandaşlara daha iyi hizmetler sunmaya yardımcı olacağına değinen Bakan SELÇUK, tüm kurum temsilcileri ile tanışmasının ardından yaptığı konuşmada engelli haklarını insan haklarından ayrı düşünmediklerini ifade ederek Türkiye’de son 17 yılda engelli hakları konusunda devrim niteliğinde çalışmalar gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Bakan SELÇUK: “Engelli Hakları Konusunda Devrim Niteliğinde Çalışmalar Gerçekleştirdik”

75.Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Kamu Kurum ve Kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen “BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme İstişare Toplantısı”na başkanlık eden Bakan SELÇUK, Türkiye’de son 17 yılda engelli hakları konusunda devrim niteliğinde çalışmalar gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Engelliler Kanunu’nun 2005 yılında çıkarıldığını anımsatan Bakan SELÇUK,  Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesini imzalayan ilk ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Engelli istihdamı konusunda büyük ilerlemeler kaydedildiğini bildiren SELÇUK, “E-KPSS getirdik. Pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldık.” diye konuştu. Bakan SELÇUK konuyla ilgili koordinasyonu güçlendirmek için bir kurul oluşturulacağını belirterek,  “engelli hizmetlerinin daha etkili ve daha kapsayıcı olması için çalışıyoruz” dedi. Kurumlardan alınacak geribildirimler ile bir vizyon belgesi hazırlanacağını vurguladı.

Bakan SELÇUK: “Engellilerimizin Yanında Olmaya Devam Edeceğiz, Hayaller Engelsizdir”

Kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine “Sizlerden çalışma raporlarınızı talep edeceğiz.” diyen Bakan SELÇUK, “İstiyoruz ki; engellilerimiz hayatın her aşamasında daha iyi bir yaşama kavuşabilsinler. Biz dün olduğu gibi bugün de yarın da engellilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Her zaman diyoruz ki; hayaller engelsizdir.” açıklamasını yaptı.

Engelli Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ: “Uluslararası Bir Engelli Hakları Kongresi Düzenlemeyi Düşünüyoruz”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’un konuşmasının ardından Engelli Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, “Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme Paydaşları istişare ve değerlendirme toplantısını 1 Ekim ‘Dünya Yaşlılar Günü’nde bir huzur evimizde yapıyor olmaktan mutluluk duyuyorum”  dedi. Uzm. Dr. KOÇ ayrıca ulusal engelli veri tabanının oluşturulduğunu, engelli ve yaşlı bilgi sistemi ile ilgili bir yazılım geliştirdiklerini, Engelli Hakları Komitesi kurulması ve yerel yönetimleri de işin içine çekerek bir sempozyum düzenleyeceklerini ve uluslararası bir engelli hakları kongresi oluşturmak istediklerini, belirtti.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ;  Engelli Haklarının Daha Güçlü Koordinasyonu için Tüm Kamu Kurumları temsilcilerinin katılımıyla bu toplantının düzenlendiğini belirtti. Ayrıca “Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü (EYHGM), odak kurum olarak ilgili taraflarca uygulanmasını teşvik ve temin etmek ve uygulamayı izlemek üzere çalışmalar yapmakla görevlidir. Bu kapsamda EHİS’in ulusal raporlama sürecinin koordinasyonu sorumlu ve ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde EYHGM tarafından yapılmaktadır” bilgisini verdi.   Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ moderatörlüğünde yürütülen toplantı da tüm kamu kurumlarının temsilcileri söz alarak kurumlarının konuyla ilişkin görüşlerini ve önerilerini paylaştı.