…
…
…
…
20 Aralık 2021, Pazartesi Lefkoşa, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü 9. KKTC Engelsiz Bilişim Günleri’ne Katıldı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İNALTEKİN ve Ar-Ge ve İstatistik Daire Başkanı Tayyar KUZ; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 13-14 Aralık 2021 tarihlerinde dokuzuncusu gerçekleşen, KKTC Engelsiz Bilişim Günleri’ne katıldılar.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İNALTEKİN ve Ar-Ge ve İstatistik Daire Başkanı Tayyar KUZ’un katıldığı, Türkiye’de yürütülen engelsiz bilişim faaliyetlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de gerçekleştirilmesi, buradaki tecrübelerin aktarılması ve farkındalığın sağlanması için düzenlenen “9. KKTC Engelsiz Bilişim Günleri” etkinliği 13-14 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleşti.

9.KKTC Engelsiz Bilişim Günleri; 13 Aralık 2021 Pazartesi KKTC Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ziyaretleriyle başladı. 14 Aralık 2021 Salı açılış töreni ve konuşmalarıyla devam etti. 9. KKTC Engelsiz Bilişim Günleri’nde Yakın Doğu Üniversitesi KKTC Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Zehra ALTINAY, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğr Üyesi Mustafa Özhan KALAÇ, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İNALTEKİN, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Dönem Başkanı Prof. Dr. Ahmet ATAÇ, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer ŞANLIDAĞ ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin TATAR konuşma yaptılar.

Önal İNALTEKİN: “Modern dünyada erişilebilirlik toplumsal hayata katılımın en önemli gereklerinden biridir.”

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İNALTEKİN, Modern dünyada erişilebilirliğin toplumsal hayata katılımın en önemli gereklerinden biri olduğunu söyleyerek topluma sunulan eğitim, sağlık ve istihdam haklarından faydalanabilmek için öncelikle bu hakların sunulduğu mekânlara ve iletişim imkânlarına erişmek gerektiğini vurguladı. Önal İNALTEKİN, “Engellilerin toplumsal yaşamda her alanda ayrımcılığa uğramadan diğer bireylerle eşit şekilde katılımlarını sağlanması ve hak temelli politikaların hayata geçirilmesi için erişilebilirlik en önemli unsurlardan biridir” dedi.

İNALTEKİN, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın 2007’de BM engelli hakları sözleşmesini imzalaması ile Türkiye, bu sözleşmeyi imzalayan ilk ülkelerden biri oldu. Engellilerimize yönelik pozitif ayrımcılık 2010’da anayasal güvence altına alınmış, 2013 yılında erişilebilirlik sistemi kurulmuş ve 2020 yılı erişilebilirlik yılı olarak ilan edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Oturum başkanlığını Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan KALAÇ’ın yaptığı 9. KKTC Engelsiz Bilişim Günleri’nde  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve İstatistik Daire Başkanı Tayyar KUZ “Türkiye’de Bilişimde Erişilebilirlik Çalışmaları” başlıklı sunum gerçekleştirerek “2030 Engelsiz Vizyon Belgesi” hakkında bilgi aktardı. Ülkemizin engellilik alanında 2005’te gerçekleştirdiği atılımın, bütüncül bir yol haritası olan ve güçlü koordinasyonu vurgulayan Engelsiz Vizyon ile daha da ileriye götürüleceğini belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komite Başkanı Ahmet AKDENİZ’in “KKTC’de Bilişimde Erişilebilirlik Çalışmaları” başlıklı sunum gerçekleştirdiği ve Yakın Doğru Üniversitesi Öğretim Üyesi KKTC Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Zehra ALTINAY’ın “KKTC Engelsiz Bilişim Çalışmaları” başlıklı sunum yaptığı 9. KKTC Engelsiz Bilişim Günleri; 15 Aralık 2021 Çarşamba günü “Öğretmenlere yönelik farkındalık eğitim semineri” ile sona erdi.