…
12 Haziran 2019, Çarşamba Ankara, TÜRKİYE

Engelli ve Yaşlı Bireylere İlişkin İstatistik Bülteni Yayınlandı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Proje Daire Başkanlığı Mayıs 2019 tarihli Engelli ve Yaşlı Bireylere İlişkin İstatistik Bülteni’ni yayınladı.

Türkiye İş Kurumu verilerine göre engelli çalıştırmakla yükümlü işyerleri ve çalıştırdıkları engelli bireylerin sayılarının istatiksel verilerle tablolara yansıtıldığı bültende Engelli Bireylerin İstihdamı’nda gelişmeler net şekilde görülebiliyor.

Bültende Memur Kadrosunda İstihdam da ele alınıyor.  Bir diğer konu da "Ağır Engelli Çocuğu Bulunan Kadın Sigortalılar" eğitim başlığı altında Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre; özel eğitim okullarında, özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören öğrenci sayılarının yıllara göre dağılımları tabloda yer alıyor.  Sosyal Yardımlar başlığıyla 2022 sayılı Kanun kapsamında maaş alan engelli ve yaşlı birey sayılarının yıllara göre dağılımı, engelli maaşı alan engelli bireylerin ve ayrılan kaynak miktarının yıllara göre dağılımı yaşlı maaşı alan kişilerin ve ayrılan kaynak miktarının yıllara göre dağılımı tablolarda ayrıntılı şekilde görülebiliyor.

Evde Bakım Yardımı bölümünde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü verilerine göre evde bakım yardımından yararlanan kişilerin yıllara göre dağılımı grafikle veriliyor. Bakım Hizmeti ise üç ana başlıkla inceleniyor. a) Kuruluşlarda Bakım Hizmeti, b)Özel Bakım Merkezleri, c)Yaşlı Bakım Hizmetleri.  Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılan Gelir Desteği Ödemeleri ve ayrılan ödenekle ilgili detaylı bilgileri öğrenmek mümkün. 

Bir diğer konu da Erişilebilirlik Gelir Vergisi İndiriminin de unutulmadığı bültende Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre gelir vergisi indiriminden yararlanmaya başlayan engelli bireylerin yıllara göre dağılımı mevcut.

İstatistiklerle Yaşlı Nüfus incelemelerinde 1935 yılından 2018 yılına kadar yaşlı nüfus ve yaşlı nüfus oranları ile 2023, 2030, 2040, 2060 ve 2080 yıllarındaki tahmin edilen yaşlı nüfus ve yaşlı nüfus oranları yer alıyor. Nüfus ve Konut Araştırmasında Engelli Nüfus, Türkiye Sağlık Araştırması, Ülkelerin Engellilik Prevelansları (tüm olguların oranı) incelendiği bülten,  daha önce üç aylık periyotla yayınlanıyordu.  Mayıs 2019’dan itibaren aylık yayınlanmaya başlandı.

Engelli ve  Yaşlı Bireylere İlişkin İstatistik Bülteni'ne aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.ailevecalisma.gov.tr/media/6598/bu-lten_may%C4%B1s2019_20190624-1.pdf