…
24 Ekim 2016, Pazartesi

Engelli ve Yaşlı Bakım Elemanı, Bakım Koordinatörü ve Gerontolog Mesleki Standartları Yayımlandı


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Mesleki Yeterlik Kurumu işbirliğinde düzenlenen “Engelli ve Yaşlı Bakım Elemanı”, “Engelli ve Yaşlı Bakım Koordinatörü” ve “Gerontolog” mesleki standartları, Mesleki Yeterlik Kurumu’nun hazırladığı Tebliğ ile 25 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Engelli ve yaşlı bireylerin memnuniyetlerinin artırılmasını hedefleyen Tebliğ ile “Engelli ve Yaşlı Bakım Elemanı”, “Engelli ve Yaşlı Bakım Koordinatörü” ve “Gerontolog” meslekleri eğitim seviyesine göre tasniflenerek ulusal meslek standartları oluşturuldu.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Mesleki Yeterlik Kurumu arasında, "Engelli ve Yaşlı Bakım Elemanı Seviye 3-4 ve Engelli ve Yaşlı Bakım Koordinatörü Seviye 5" ile Gerontolog Seviye 6" mesleki standartlarının belirlenmesine yönelik protokol 11 Aralık 2013 tarihinde imzalandı. Aralık 2013 tarihinde başlatılan çalışmalarla, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı öncülüğünde çok sayıda kurum ve kuruluşla işbirliği yapıldı. Çalışmalar çerçevesinde Hacettepe Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nin ilgili bölümlerinden akademisyen, doktor, hemşire ve meslek elemanları ile bizzat alandan Saray Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi çalışanlarından sağlanan etkin katılım ile standartları belirlemek üzere çok sayıda toplantı yapıldı.
 
Engelli ve yaşlı bireylerin memnuniyetlerinin artırılmasını hedefleyen ve 25 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan Tebliğ ile “Engelli ve Yaşlı Bakım Elemanı”, “Engelli ve Yaşlı Bakım Koordinatörü” ve “Gerontolog” mesleklerinin ulusal düzeyde mesleki standartları belirlenerek, bu mesleklerin asgari gereklilikleri, mesleki seviyeleri, standart uygulamaları ve yasal ve mesleki sorumlulukları netliğe kavuşmuş oldu.
 
 Tebliğ kapsamında yayımlanan standartlar:Engelli ve Yaşlı Bakım Elemanı (Seviye 3) Ulusal Meslek StandardıEngelli ve Yaşlı Bakım Elemanı (Seviye 4) Ulusal Meslek StandardıEngelli ve Yaşlı Bakım Koordinatörü (Seviye 5) Ulusal Meslek StandardıGerontolog (Seviye 6) Ulusal Meslek Standardı