…
…
25 Şubat 2022, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı Kapsamında Karar Alma Mekanizmalarına Katılımın Güçlendirilmesi Konulu Çalıştay Yapıldı


Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı hazırlık çalıştayları kapsamında “Karar Alma Mekanizmalarına Katılımın Güçlendirilmesi”  konulu çalıştay çevrimiçi gerçekleştirildi.

Engellilerin diğer bireylerle birlikte tüm haklardan yararlanabilmelerini temin etmek açısından devletin topyekûn yaklaşımını gösteren ortak bir yol haritası olacak vizyon belgesi ve eylem planının ilgili tarafların iş birliği ile hazırlanması çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen hazırlık çalıştaylarının on üçüncüsü ‘Karar Alma Mekanizmalarına Katılımın Güçlendirilmesi’ başlığıyla 23 Şubat 2022 Çarşamba günü, engellilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 80 temsilcinin katılımı ile çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin 3’er yıllık eylem planları ile hayata geçirilmesinin öngörülüyor

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ açılış konuşmasında;  3 Aralık 2021 tarihi Dünya Engelliler Günü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından ilan edilen 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi hakkında bilgi verdi.. KOÇ, 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin engellilik konusunun içermeci bir anlayışla ele alınarak politika ve programlarda gözetilmesini sağlamak üzere, bu çalışmaların ortak bir payda ile şekillenip, daha sistematik ve izlenebilir hale getirilmesine hizmet edeceğini vurguladı. KOÇ, Engelsiz Vizyon’un 2030 yılına kadar engellilik alanında yasal, kurumsal ve uygulamaya yönelik yapılması gerekenler için toplumun tüm tarafları için bir yol haritası olacağını bildirdi. İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile engellilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının katkı ve katılımları ile hazırlanan 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin, 3’er yıllık eylem planları ile hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü aktaran KOÇ, gerçekleştirilen bu toplantının da ilk 3 yıllık Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın hazırlıkları kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti.

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın hazırlıkları kapsamında, bugüne kadar 12 çalıştay gerçekleştirildi

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın hazırlıkları kapsamında, bugüne kadar 12 çalıştayın gerçekleştiğinden söz eden Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; engelli bireylerin ve bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının karar alma mekanizmalarına katılımına ilişkin 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nde yer alan hedefleri gerçekleştirmek üzere belirlenen taslak faaliyetlerin tartışılacağı bu Çalıştay’ın da engellilik alanında gerçekleştirilen tüm çalışmalarda olduğu gibi engelli bireylerin katılımı ile gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Bu alandaki politikaların geliştirilmesinde engelli bireylerin kendileri ya da temsilcileri olmadan masaya oturulmadığını vurgulayan KOÇ, Çalıştay’a katılan tüm sivil toplum kuruluşu temsilcilerine katkı ve katılımları için teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un ardından söz alan Araştırma, Geliştirme ve İstatistik Dairesi Başkanı Tayyar KUZ, Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’na ilişkin ayrıntılı bilgileri paylaşarak Eylem Planı’nda yer alan taslak faaliyetlerin sivil toplum kuruluşları tarafından değerlendirilmesine yönelik müzakere sürecini başlattı. Çalıştay, STK temsilcilerinin taslak faaliyetleri değerlendirmesi ve engellilik alanına ilişkin sorun ve çözüm önerilerini aktarması ile son buldu.