…
15 Haziran 2015, Pazartesi

"Engelim Üretmeye Engel Değil” Projesi


 

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Ankara Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilen “Engelim Üretmeye Engel Değil” başlıklı proje kapsamında kurulan Sera, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi’nin katılımlarıyla 16 Haziran 2015 tarihinde Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde açıldı.
 
“Engelim Üretmeye Engel Değil” Projesi kapsamında düzenlenen Sera Projesinin kapanışı ve yeni yapılandırılan Tarımsal Rehabilitasyon alanının açılışı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi ve Pursaklar Kaymakamı İhsan Kara’nın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, yaptığı konuşmada “Bakanlık olarak hedefimiz artık her işyerinde, her iş kolunda engelli vatandaşlarımızın çalıştığını görebilmek. Bunun yanında özellikle zihinsel ve ruhsal engelli bireyler için de yeni istihdam yöntemleri geliştirilmesi ve engelli bireylere farklı alternatifler sunulmasına önem veriyoruz. “Engelim Üretmeye Engel Değil” Projesi, özellikle kurumumuzda kalan ve istihdama katılamayacağı öngörülen engelli bireylerimizi üretime katmak için tasarlanan bir proje… Biz çok iyi biliyoruz ki, engellilerimiz, ihtiyaçları olan çalışma ortamı sunulduğunda her işi layıkıyla, en iyi şekilde yapar. Bu çerçevede proje ile burada ulaşılmış olan 40 engelli birey artık ‘üreten bireyler’ olarak toplumda hak ettikleri yeri aldılar. Bakanlık olarak bu kapsamda hedef gruplara yönelik proje çalışmalar ve alternatif yöntemler ile daha fazla ve farklı nitelikte engelli bireye ulaşılmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Açılış töreninde Uzman Psikolog Ulaş Aracı tarafından bir proje sürecine ilişkin bir sunum gerçekleştirildi. Ayrıca Ziraat Mühendisi Muhammed S. Özcan, Projenin Eğitim ve Uygulamasına ilişkin bir sunum yaptı. Açılış töreni vesilesiyle Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakini engellilerden oluşan Drama Atölyesi’nin hazırlamış olduğu “Ye Kürküm Ye” isimli oyun Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan engelliler tarafından sergilendi. “Engelim Üretmeye Engel Değil” Projesi kapsamındaki katılımcıların belgelendirildiği Sertifika Töreni’nin ardından Sera, katılımcılarla birlikte Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi tarafından açıldı. Serayı gezen Çiftçi, serada emeklerini derlemeyi öğrenen engellilerle sohbet ederek yetiştirilen bitkiler hakkında bilgi aldı.
 “ENGELİM ÜRETMEYE ENGEL DEĞİL” PROJESİ
 
Ankara Kalkınma Ajansı’nın 2014 Mali Destek Hibe programı kapsamında Tarımsal Rehabilitasyonun Geliştirilmesi için hazırlanan “Engelim Üretmeye Engel Değil” projesi ile Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteği ile 200 m2 lik kapalı sera, yaklaşık 750 m2 tarla/bahçeler ve 80 m2’lik dinlenme/çalışma amaçlı ofisin yapımı tamamlanarak, engellilerin rehabilitasyonu için tasarlandı. Proje kapsamında engelli bireylere Toprak İşleyiciliği sertifika eğitimi verilerek, eğitimin sonunda yürütülen rehabilitasyon hizmetlerinin çeşitliliği artması hedeflendi. Harfiyat ve malzeme temini  Pursaklar Belediyesi, Toprak İşleyiciliği eğitim desteği Pursaklar Belediyesi Halk Eğitim Merkezi tarafından sağlandı. Engelli bireylerin iş ve uğraşı terapisinden yararlanması amaçlanan Proje ile belirlenen hedef grup dahilindeki 40 engelli birey tarımsal uygulamalar alanında aldıkları sertifika sayesinde istihdam fırsatı yakaladı. Ayrıca projenin sonucunda üretilen ürünlerin kuruluş dışında satışının yapılmasıyla birlikte Pursaklar ilçesinde zihinsel engelli bireylerin tanınırlığı daha geniş ölçüde sağlanacak ve böylelikle proje engelliliğe ilişkin yürütülmekte olan sosyal içerme çalışmalarını destekleyecek.
 

$(document).ready(function() { $("a[rel=558014f5369dc542f0949fef]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });