…
13 Temmuz 2017, Perşembe

"Darbe girişimini fiilen yürütenleri, arka planda onları yönetenleri, darbecilere destek olanları asla unutmayacağız, unutturmayacağız''


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "FETÖ'nün ihanetini unutmayacağız, unutturmayacağız. Darbe girişimini fiilen yürütenleri, arka planda onları yönetenleri, darbecilere destek olanları asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Batı bize ne diyor biliyor musunuz, 'Hani belge' diyor. Daha ne belgesi olacak? 250 şehidim, 2 bin 193 gazim var, ne belgesinden bahsediyorsun?" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı'nda yaptığı konuşmada, 2023 hedeflerinin, ufukları açacak, menzili genişletecek; dizlere derman, kollara kuvvet verecek, nefesi tazeleyecek, mazi ile atinin bağını kuracak imkanın adı olduğunu söyledi.

 

Ecdadın Çanakkale'de dünya savaş tarihinin en büyük zaferlerinden birini kazandığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çanakkale'den aldığımız cesaretle ve öz güvenle Kurtuluş Savaşı'mızı zafere taşıdık. 15 Temmuz bizim yeni Çanakkale'mizdir, Dumlupınar'ımızdır, Sakarya'mızdır. Yıllardır darbelerin, müdahalelerin, vesayet güçlerinin pençesinde kıvranan bu millet, 15 Temmuz'da şahlanışını ifade etmiştir. Buradan aldığımız cesaret ve öz güvenle elde edeceğimiz bir sonraki zafer, 2023 hedeflerine ulaşmak olacaktır" diye konuştu. 

 

Savaşların, işgallerin, sömürgelerin biçim değiştirdiği bir dünyada, demokratik, ekonomik, siyasi ve ferdi özgürlüğün ellerindeki en önemli fırsat olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlere layık olmanın ve gazilere duyulan şükranı ifade etmenin yolunun ülkeyi her alanda muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmayı amaçlayan 2023 hedeflerine ulaşmaktan geçtiğini dile getirdi.

 

-“Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste"

 

"Bizim, bizden başka dostumuz yok" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de metroda 15 Temmuz'la ilgili ilanlara müsaade edilmediğini, benzer konuların Avrupa'da da yaşandığını hatırlattı. 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Zirvesi'ndeki salon toplantılarında Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanına ve bakanlarına müsaade edilmediğini de anımsatarak, "Lafa geldiği zaman özgürlükten bahsediyorlar, düşünce özgürlüğünden bahsediyorlar. Ne özgürlüğü? Biz, 15 Temmuz'da darbeyle karşı karşıya kaldık. 3 gün Hamburg'u yaktılar, yıktılar. İşte böyle bumerang gibi. O teröristlerin içinde de aynen buradan Almanya'ya gidip, orada kabul gören PKK teröristleri vardı. O paçavralarıyla beraber, terörist başının resimleriyle beraber kortejin içerisinde yer alanları gördük. 'Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.' Olay bu" ifadelerini kullandı.

 

Çevresinde düşmanın, içerisinde de hainin eksik olmadığı bir coğrafyada ayakta kalmanın, hedeflere ulaşmanın zorluğunu bildiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama unutmayınız ki bizim milletimizin diğerlerinden farkı, tarihin her döneminde bunu başarmış olmasıdır. Bugün de bölgemizdeki ve dünyadaki tüm mazlumlar, gözlerini üzerimize dikmişlerse, kalplerinde ve dudaklarında bizim için dualarını eksik etmiyorlarsa sebebi işte budur. Kendi evlatlarımız ve umudunu bize bağlamış tüm mazlumlar için bu sorumluluktan kaçamayız" değerlendirmesinde bulundu.

 

-“Unutturmamak mecburiyetindeyiz"

 

"Bir insanın canından daha değerli neyi vardır?" diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

 

"Eğer şehitlerimiz en değerli varlıklarını, gözlerini kırpmadan ülkemizin ve milletimizin geleceği için feda etmişlerse, bize düşen görev onların davasına sahip çıkmaktır. İşte bu sebeple 15 Temmuz'u unutmamak ve unutturmamak mecburiyetindeyiz. FETÖ'nün ihanetini unutmayacağız, unutturmayacağız. Darbe girişimini fiilen yürütenleri, arka planda onları yönetenleri, darbecilere destek olanları asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Batı bize ne diyor biliyor musunuz, 'Hani belge' diyor. Daha ne belgesi olacak? 250 şehidim, 2 bin 193 gazim var, ne belgesinden bahsediyorsun?" 

 

Şu anda darbecilerin yargılandıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hukukun gerekli kararı vereceğini, kimsenin rahatsız olmaması gerektiğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

 

"Söyledikleri ne biliyor musunuz? 'Bunlar bizi tatmin etmiyor.' Siz buraya kaçıp gelenleri lütfen Türkiye'ye gönderin de bunların suçu irtikap ettikleri yer Türkiye'dir. Türk mahkemelerinde bunların yargılanması gerekir, Alman mahkemelerinde değil. Bu son gidişte, bunu bizzat Merkel'in kendisine söyledim. Sizin mahkemelerde değil, bizim mahkemelerde yargılanması gerekir. Hukukta kaide, suç nerede işleniyorsa, oranın mahkemelerinde bunlar yargılanır. Sizin yargınızda ne için yargılanacaklar? Bizden geliyorsun çift vatandaşlı birisini istiyorsun. Niye? Suçu burada irtikap etmiş. Şu anda da burada da yargılanıyor. Eğer yargı onlarla ilgili olumlu bir şey düşünürse gereğini yapar." 

 

- "Minnetle anılacak"

 

15 Temmuz'u resmi anma günü haline getirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz'u unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz anma etkinlikleri kapsamında, salı gününden itibaren başlayan ve pazar günü gece saat 24.00'e kadar devam edecek olan çeşitli programlarla 15 Temmuz'un hatırlanacağı ve şehitler için okunan dualar ve hatmi şeriflerle şehitlerin hayırla yad edileceğini söyledi.

 

15 Temmuz gazilerinin de minnetle anılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

 

"Salı günü, 81 vilayette Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde 15 Temmuz ve terörle mücadele şehitlerimizin kabirlerini ziyaret ettik. Kur'an-ı Kerim'ler okundu, dualar yapıldı. Yurt içinde ve yurt dışında fotoğraf sergileriyle, basın bültenleriyle, bilgilendirme toplantılarıyla anma programları başlatıldı. Çarşamba günü, İstanbul'da bir uluslararası sempozyum düzenlendi. TOBB'da uluslararası yatırımcılarla bu yıl ikincisi yapılan bir toplantıda, hadisenin ekonomik yönü tartışıldı. Bugün de TOBB aynı şekilde Türkiye'deki odalarla müşterek bir basın toplantısı yaptı. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının da bugün, İstanbul'da tüm Gönüllü Teşekküller Vakıfları ve Dernekleriyle bir basın açıklaması yapıldı."

 

Yarın cuma namazının ardından 81 ilde okunan hatmi şeriflerin duasının Millet Camisi'nde yapılacağını, AK Parti Genel Merkezi tarafından "15 Temmuz ve İnsan Hakları" konulu toplantı düzenleneceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam ise 81 ilde, 15 Temmuz ve terörle mücadele şehitlerinin yakınları ve gazilere yemek verileceğini söyledi.

 

TBMM'nin 15 Temmuz Cumartesi günü özel gündemle toplanacağını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı gün saat 18.30'da, İstanbul'da "Milli Birlik Yürüyüşü"nün Anadolu yakasından başlayacağını bildirdi.

 

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün, Anadolu yakasındaki gişelerin önündeki tören alanına saat 21.15 gibi varmayı hedeflediklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Kur'an-ı Kerim tilaveti ve belgesel gösteriminin ardından vatandaşlara hitap edeceğini paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 250 şehidin isimlerinin tek tek okunması ve saygı ışıklarının yanmasının ardından tören alanının hemen yanında bulunan "Şehitler Makamı"nın açılışının şehit yakınları ve gazilerle gerçekleştirileceğini vurguladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nakkaş Tepe'den Şehitler Makamı'na giden yolun, iki tarafının selvi ağaçlarıyla donatıldığını anımsatarak, "Her selvi ağacı bir şehidimizi ifade ediyor. Her selvi ağacının kökü diyebileceğim noktada elektronik olarak da gayet güzel bir düzenleme yapıldı" dedi.

 

- "Selaların okunmasıyla demokrasi nöbetleri başlayacak"

 

Saat 00.13'te Türkiye genelinde selaların okunmasıyla "Milli Birlik Yürüyüşleri" ve demokrasi nöbetlerinin başlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'daki yürüyüşün, TBMM'nin önüne kadar süreceğine işaret etti.

 

Kendisinin de saat 02.00'ye kadar Meclisin önüne geleceğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için edilecek duanın ardından vatandaşlara hitap edeceğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 81 ilden gençlerin getireceği bayrakları, Meclis Başkanı Kahraman ile birlikte teslim aldıktan sonra Külliye'ye gelerek, burada vatandaşlarla sabah namazını Millet Camisi'nde kılacağını aktardı.

 

Namazın ardından Külliye Ana Girişi'nin karşısında inşa edilen Şehitler Abidesi'nin açılışını gerçekleştireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet) yazıyor, o abidede. Tüm şehitlerimizin de orada posterleri var. Orada da gerçekten güzel bir proje hayata geçirildi. Geceleri onun da aydınlatması hakikaten gayet güzel olacak, farklı olacak ve gerek Millet Camisi'ne gerekse Külliye'ye gelenler artık buradaki bu güzelliği görecekler" dedi.

 

- Demokrasi nöbetleri

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt genelindeki demokrasi nöbetlerinin 16 Temmuz Pazar gece yarısına kadar süreceğine dikkati çekerek, "Şu anda burada, 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece yarısı 00.13'te okunan selalarla başlayıp 16 Temmuz'u 17'sine bağlayan gece yarısına kadar sürecek demokrasi nöbetlerini resmen ilan etmiş oluyorum. Her ne kadar '24.00' desem de bu uzayabilir"ifadesini kullandı.

 

Yurt genelindeki tüm vatandaşları, tıpkı bir yıl önce olduğu gibi meydanlarda tutulacak demokrasi nöbetlerine davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

 

"15 Temmuz'u unutmamak ve unutturmamak için bu nöbetleri her yıl tekrarlamamız çok önemlidir. Milletleri millet yapan, ilhamını tarihlerindeki dönüm noktalarından aldıkları bu tür geleneklerdir, törenlerdir. Biz şu anda tarihi bizzat yaşadığımız için belki yeterince farkında değiliz ama gelecek nesillere gerçekten çok önemli bir miras bırakıyoruz. 15 Temmuz'un ülke ve millet olarak bizim için ne anlama geldiği gelecekte çok daha iyi anlaşılacaktır. Tarihe not düşmek adına 15 Temmuz'la ilgili mümkün olduğu kadar çok bilimsel çalışma yapılmasını, mümkün olduğu kadar çok hatıra bırakılmasını sağlamalıyız. Açılışını yaptığımız anıtlarla, başlattığımız anma programlarıyla, ilk raporunu yayımladığımız bilimsel araştırmalarla bu yolu açtığımıza inanıyorum. Aynı şekilde bir anıtı da inşallah TBMM külliyesi içinde gerçekleştireceğiz, onun da projesi hazır. Gelecek yıllarda çok daha kapsamlı, zengin programlarla bu önemli günü yad etmeyi sürdüreceğiz. 

Ülkemizin ve milletimizin bekasıyla ilgili aklından hala kötü niyetler geçenlere, geçirenlere ders niteliğinde olacak bu etkinliklere özellikle gençlerimizin sahip çıkmasını istiyorum.”

 

- "Yazıklar olsun kendi milletine silah sıkan soysuzlara"

 

Şehitlerin emaneti yakınları ile gazileri başlarının tacı olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "15 Temmuz gecesi sokakta ülkesini, milletini, bayrağını, istiklal ve istikbalini savunan her kardeşimiz başımızın tacıdır. Onlara sahip çıkan bir nesil yetiştirmek için 15 Temmuz'u her kademedeki eğitim kurumlarımızda mutlaka hakkıyla işlemeli, zihinlere nakşetmeliyiz" ifadesini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını "Selam Olsun" şiirinden, "Selam olsun tanka karşı dimdik duran kahramanlara, helal olsun bu yiğitleri doğuran eli öpülesi analara. Yazıklar olsun darbeye sevinen kanı bozuklara. Selam olsun Nene Hatun'lara, Şerife Bacı'lara, helal olsun Çanakkale ruhunu yaşatanlara. Yazıklar olsun vatan elden giderken kaçan korkaklara, selam olsun ölüme meydan okuyan tüm canlara, helal olsun darbeye, darbe yapan korkusuzlara. Yazıklar olsun özgürlüğümüze kasteden alçaklara, selam olsun kefenim sırtında diyerek yola koyulanlara, helal olsun gövdesini kurşuna siper eden yiğitlere. Yazıklar olsun kendi milletine silah sıkan soysuzlara" dizeleriyle tamamladı.-"Her biriniz, 15 Temmuz'un karanlığını aydınlatan birer yıldızsınız''Başbakan Binali Yıldırım, "Şehitlerimize layık olmak için Türkiye'de ve dünyada koşacağız, koşturacağız. Herkes bundan emin olsun, milletimiz müsterih olsun. Artık yeni bir dönemdeyiz. Artık bu dönemde vesayetin, memleketin sahibi de millettir. Bu yeni dönemde milletimiz, hiçbir kutsalı olmayan bu FETÖ cinayet şebekesinin tamamen bertaraf edildiğini mutlaka görecektir" dedi.
 

Başbakan Yıldırım, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı'nda, şehit yakını ve gazilerin, 15 Temmuz gecesi Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünü korumak için can veren şehitlerin emaneti olduğunu belirtti.

Gazilerin tanka, topa, tüfeğe ve mermilere göğsünü siper ettiğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, "Her biriniz, 15 Temmuz'un karanlığını aydınlatan birer yıldızsınız. Bu toprakların değerine değer katan birer cevhersiniz. Dün Gelibolu'da, Trablusgarp'ta, Sarıkamış'ta bu milletin istiklal mücadelesini veren şehitlerimizin sancağını 15 Temmuz gecesi aynı ruh, aynı imanla taşıyan her bir kardeşimizi buradan muhabbetle selamlıyorum" diye konuştu.

Milletin evladının, dün olduğu gibi bugün ve bundan sonra da şehitlerin mirasını aynı ruh ve inançla taşımaya devam edeceğini ifade eden Başbakan Yıldırım,  şunları söyledi:

"O karanlık geceyi 81 ilimizde, ilçelerimizde, köylerimizde 7'den 70'e milletimiz aydınlattı. Türk'ü, Kürt'ü, Alevi'si, Sünni'si, Laz'ı, Çerkez'i, Gürcü'sü, Boşnak'ı, vatanımızı alçak darbelere karşı birlikte savunduk, birlikte kurtardık. İstanbullu, Ankaralı, Yozgatlı, Trabzonlu, Çorumlu, Siirtli bir oldu, tek bir yürek halinde meydanlara, sokaklara doldu." 

Başbakan Yıldırım, henüz 15 yaşında olan Şanlıurfalı Halil İbrahim Yıldırım ile Mardinli Velid Bektaş'ın 15 Temmuz gecesi Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığında şehit edildiğini, Boğaz Köprüsü'nde şehit olan Askeri Çoban'ın Diyarbakırlı, 65 yaşındaki tornacı Cemal Demir'in Samsunlu olduğunu, darbecilerin Esenler'de tankla ezerek şehit ettiği Türkan Türkmen Tekin'in de Malatya'dan geldiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Edirne'den Kars'a, yedi bölgede, 81 ilde, 80 milyon vatandaşla birlikte vatan hainlerinin karşısında hep beraber dimdik durduklarını, bir yürek olduklarını vurgulayan Başbakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"15 Temmuz gecesi bu vatan için toprağa düşen vatan evlatlarının her birinin adını tıpkı Çanakkale, Kıbrıs, İstiklal Savaşı şehitleri gibi bu ülkenin kahramanları, kurtarıcıları olarak her daim anacağız. 15 Temmuz'u unutmayacağız, asla unutturmayacağız. Çünkü her biri anasının kuzusu, eşinin göz bebeği, çocuklarının bir tanesiydi ama sahip oldukları bütün güzellikleri geride bırakıp, vatanı için can vermek için bir an bile tereddüt etmediler." 

- "Halisdemir, hainlere ilk kurşunu sıkan kahraman askerimizdi"

Kız istemeye gitmek için hazırlanırken darbe haberini alıp sokağa çıkan Resul Kaptancı'nın, "damat olacakken, şehit düştüğünü" anlatan Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Resul kardeşimiz şehit olmadan önce yazdığı mesajda şöyle diyor, 'Biz varken darbe neymiş, vatanı bu hainlere teslim etmeyelim. Sokağa çıkıp ülkeye sahip çıkalım.' Artık dünyanın da ismini bildiği Ömer Halisdemir, hainlere ilk kurşunu sıkan kahraman askerimizdi. Genelkurmay'da alçaklara ilk kurşunu sıkan astsubayımız Bülent Aydın oldu. Onun ismi şimdi Iğdır Havalimanı'nda yaşıyor. İhanet üssü olan Akıncı'da jetlerin kalkışını engellemek için büyük mücadele veren 8 vatan evladını şehit verdik. Safiye Bayat, az önce kendisini dinledik. Boğaziçi Köprüsü'nde darbeci askerlerin üzerine tek başına, korkusuzca yürüdü, hainlerin ateşi sonucu gazi oldu."

Uçaklarla bombalanan Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığında kadın erkek, 51 silah arkadaşının omuz omuza şehadet şerbetini içtiğini belirten Başbakan Yıldırım, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"O şehitler arasında ikiz polis memurlarımız Ahmet ve Mehmet Oruç da var. Babaları Ali Oruç'u burada dinlerken, hepimiz nasıl duygulandık, o anı yaşar gibi olduk. İkiz şehitlerimizin hayali helikopter pilotu olmaktı. Bu hayali gerçeğe dönüştürmek için de Özel Harekat Daire Başkanlığında eğitim alıyorlardı. Gözü dönmüş alçaklar bu iki kardeşi, hayallerini gerçekleştiremeden aramızdan ayırdılar, onları şehit ettiler. Fuat Bozkurt, yaralanınca 'Doktor, yaramı sar, tekrar gideceğim.' dedi. Dediğini yaptı, tekrar sokağa çıktı ve şehadet şerbetini içti. İşte böyle yüzlerce, binlerce kahramanlık destanı yazıldı o gece." 

- "Bir ölür, bin diriliriz"

"Biz öyle bir milletiz ki bir ölür, bin diriliriz. Vatanı namus biliriz, 'Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.' diyerek, milyonlarca insan sel olup, meydanlara ineriz, ölüme yürürüz. Biz büyük bir milletiz" diyen Başbakan Yıldırım, Çanakkale, Malazgirt, Sarıkamış ve 15 Temmuz ruhuyla bugünlere gelindiğine dikkat çekti.

Başbakan Binali Yıldırım bu ruhun her zaman canlı olacağını, hiçbir zaman kaybolmayacağını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Şehitlerimize layık olmak için Türkiye'de ve dünyada koşacağız, koşturacağız. Allah'ın izniyle hepimiz, herkes bundan emin olsun. Milletimiz müsterih olsun. Artık yeni bir dönemdeyiz, artık bu dönemde vesayetin, memleketin sahibi de millettir. Bu yeni dönemde milletimiz, hiçbir kutsalı olmayan bu FETÖ cinayet şebekesinin tamamen bertaraf edildiğini mutlaka görecek. Bu canilerin, asker kılığına girmiş teröristlerin hak ettiği ceza, hukuk devleti ilkesiyle mutlaka tahakkuk edecektir. Mahkemelerde tiyatro oynamaları, şehit yakınlarının, gazilerin, milletin aklıyla alay etmeleri onları, o hazin sondan asla kurtaramayacak. Bugün Türkiye'yi ele geçirme hayaliyle yanıp tutuşanlar, yarın kendi günahlarında kavrulacaktır. Demokrasiden, hak ve özgürlükten, hukuktan, adaletten taviz vermeden bu meselenin üstesinden geleceğiz inşallah. İçiniz rahat olsun."

Vatan uğruna canını veren şehitlerin, yakınlarının, gazilerin mücadelesinin asla boşa çıkmayacağını kaydeden Başbakan Yıldırım, "Bugüne kadar hiçbir şeyden, hiçbir dayatmadan, hiçbir tehditten korkmadık, çekinmedik. Hiçbir güç bizi milletimiz için çıktığımız bu yoldan asla döndüremez. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle milletimizin desteği var olduğu müddetçe Türkiye'nin sırtını hiç kimse yere getiremez. Bu aziz milletin bir ferdi olmaktan büyük bir gurur duyuyorum. Bu ay yıldızlı bayrağın altında yaşamaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, istiklal mücadelesi ile 15 Temmuz darbe girişimi sırasında vatan, millet, bayrak için hayatını seve seve veren bütün şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere hayırlı ömür diledi.

Başbakan Yıldırım, "Unutmayalım, o gece halkın gücü, Hakk'ın gücü, tankın gücünü yenmiştir. 15 Temmuz karanlığın aydınlığa döndüğü gecedir" sözleriyle konuşmasını tamamladı.- ''Darbecilerin tanklarına sokakları, uçaklarına gökyüzünü dar ettik''Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "O gece, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, sivil toplumuyla medyasıyla, yediden yetmişe her kesimden vatandaşımız özgürlüğüne, bağımsızlığına, bayrağına sahip çıktı. Onurunu, iradesini, aklını 1 dolara satan FETÖ'nün teröristlerine de, onların arkasındaki karanlık akla da gereken dersi vererek 'Bu vatan geçilmez.' dedi" ifadesini kullandı. 

Gazi milletin "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü"nü kutlayan Bakan Kaya, vatan ve millet uğruna gözünü kırpmadan canını feda eden tüm şehitleri rahmet ve minnetle yad ederek, gazilere acil şifalar diledi, gencecik evlatlarını Hakk'a uğurlayan fedakar annelere, babalara, tüm şehit yakını ve gazilere şükranlarını sundu.

15 Temmuz’un üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Bakan Kaya, şöyle konuştu:

"O gece, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, sivil toplumuyla, medyasıyla, yediden yetmişe her kesimden vatandaşımız, özgürlüğüne, bağımsızlığına, bayrağına sahip çıktı. Onurunu, iradesini, aklını 1 dolara satan FETÖ'nün teröristlerine de, onların arkasındaki karanlık akla da gereken dersi vererek 'Bu vatan geçilmez.' dedi. O gece hep birlikte çocuklarımızla vedalaşarak, ailelerimizle helalleşerek meydanlara çıktık. Darbecilerin tanklarına sokakları, uçaklarına gökyüzünü dar ettik. 15 Temmuz, Malazgirt, İstanbul'un Fethi, Kut'ül Amare, İstiklal Savaşı ve Çanakkale Zaferi gibi tarihimizin dönüm noktaları arasında yerini almıştır." 

- "Darbeciler, diriliş ruhunu hesap edemediler"

Milletin, tarihin nesnesi değil öznesi ve tarih yapıcı bir millet olduğunu tüm dünyaya bir kez daha hatırlattığını belirten Bakan Kaya, bu işgal girişiminin planlayıcıları ve onların maşaları olan FETÖ'cü alçakların, o gece nereleri bombalayacaklarını hesap ettiklerini ama bu milletin ölümü öldüren direnişini ile Rabbin bu millete bahşettiği diriliş ruhunu hesap edemediklerini söyledi. 

Bakan Kaya, şöyle devam etti:

"15 Temmuz gecesi, cesaretiyle hainlerin karşısına dikilen Kahramankazanlı öğretmen Derya Ovacıklı’nın inancını bilmiyorlardı. Derya'nın ayağı, Ali'nin kolu değil, vatan ayakta, milletimiz dimdik, önemli olan bu. 'Zaten bu beden, vatan için ayaktaydı, vatana emanetti, vatana feda olmak için ayaktaydı.' diyordu Derya öğretmen. Bizi bir ve beraber kılan, bizi millet yapan işte bu inanç. Üzerinden iki kez tank geçtiği halde sağ kalıp direnişe devam eden, 'Bir üçüncüsü gelseydi onu da durdurmaya çalışırdım.' diyen Sabri Ünal'ı öngöremediler. 'Bacağımı kaybettim. 46 kez ameliyat oldum. Hiç pişman olmadım. Bir daha olsun, bir daha yaparım. Bacaksız yaşanır ama vatansız yaşanmaz.' diyen gazi Sabri Gündüz'ü hesap edemediler. O gece darbeci olduğunu anladığında ilk kez komutanının talimatına uymayan ve şehit olacağını bile bile o haini orada öldüren Ömer Halisdemir'i hesap edemediler."

- "Recep Tayyip Erdoğan'ı hesap edemediler"

Cuntacıların, darbenin ilk şehidi olan Bülent Aydın, davanın yiğit insanı Erol Olçok, Abdullah Tayyip Olçok ve Prof. Dr. İlhan Varank gibi korkusuzca meydanlara inen milletin kahramanlığını da hesaba katmadıklarını anlatan Bakan Kaya, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu kadar değil elbet ve elbette bir kişiyi daha hesap edemediler. Yıllarca üzerinde oynadılar. Farklı oyunlarla üstüne geldiler. Milletiyle arasına girmek için türlü türlü tuzaklar kurdular. Bu tuzakların en kanlısını 15 Temmuz'la hayata geçirdiler. Bütün alçak hesaplarını onun ortadan kaldırılmak üzere kurmuşlardı. Özel suikast timleriyle geldiler, F16'larla ablukaya aldılar. İşte o gece korkuyu korkutarak, 'Halkımın gücünün üstünde hiç bir güç tanımıyorum ve milletimizi meydanlara davet ediyorum. Ben de geliyorum' diyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı hesap edemediler."

Bakan Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatlarıyla Bakanlık olarak şehit yakınları ve gazileri bir an bile yalnız bırakmadıklarını, gece gündüz dertleriyle ilgilenmeye, acılarını bir nebze olsun hafifletmeye çalıştıklarını kaydetti.

Bakan Kaya, "Vatanı için, ezanı için, bayrağı için gözünü kırpmadan şehadete yürüyenlerin bizlere emanetleri olan şehit ailelerimiz ve gazilerimiz için ne yapsak az. Onlara aşkla, onurla hizmet etmeye devam edeceğiz. 15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

$(document).ready(function() { $("a[rel=5968b3a7290eac2c30c60df5]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });