…
…
…
…
06 Nisan 2023, Perşembe Ankara, TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Bakanımız Derya Yanık "Engelsiz İftar Buluşması"na Katıldı


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık,  Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım Rehabilitasyon Merkezi sakinleriyle "Engelsiz İftar Buluşması"nda bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Bakan Derya Yanık,  Bakanlığın Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlenen "Engelsiz İftar Buluşması"na katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Oktay, engellilerin hayatın her alanında var olabilmelerini sağlamak için çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, öncelikle ön yargıları ve bunlardan kaynaklanan yanlış kabulleri, davranışları, uygulamaları, hatta kavramları değiştirmekle işe başladıklarını söyledi.

Sosyal politikaların merkezinde yer verdikleri hak temelli yaklaşımı engellileri de kapsayacak şekilde genişlettiklerini anlatan Oktay, yapılan hiçbir işi, sağlanan hiçbir imkanı "lütuf" değil, her alanda olduğu gibi bir "hak teslimi" olarak kabul ettiklerini vurguladı.

Fuat Oktay, Anayasa ve yasalarda yapılan değişikliklerle, taraf olunan uluslararası sözleşmelerle, engellilere pozitif ayrımcılık uygulanabilmesini sağladıklarını ifade etti.

 "Kamuda engelli istihdamını devam ettireceğiz"

Sokakta, iş hayatında, kamuda, sporda, siyasette ve her yerde, engellilerin eşit hak ve imkanlara sahip olma mücadelelerini desteklediklerini belirten Oktay şöyle devam etti:

"Kamu hizmetlerinden şehir planlamasına, toplu taşımadan özel sektöre her alanda sizlerin erişilebilirliğini asli şart haline getirdik. Engellilerimizin çalışma hayatında katettikleri mesafenin en önemli göstergesi, kamudaki istihdamdır. Kamuda 5 bin 777 olan engelli istihdamını 12 kat artırarak bugün 65 bin 662'ye yükselttik. Yeterli mi, değil, devam ettireceğiz.

Umutevleriyle, engelsiz gündüz bakımevleriyle, kurumsal bakım merkezleriyle, engellilerimize ve ailelerine destek olduk. Bugün iftarda bir araya geldiğimiz Saray Mahallemizdeki merkezimiz de bunlardan biridir. Evde bakım yardımından yararlanan 564 bine yakın engelli vatandaşımız, ailesinin yanında huzurla, güvenle, şefkatle yaşamayı sürdürüyor. Teker teker saymaya kalksak saatlerce sürecek pek çok sosyal devlet uygulamasıyla, engellilerimizin bu ülkenin ve milletimizin ayrılmaz birer parçası olduğunu hep birlikte yine tüm Türkiye'ye göstermiş olduk."

Tüm bu kazanımların kesintisiz devam etmesi için 14 Mayıs'ın tarihi bir dönemeç olduğunu dile getiren Oktay, yeni dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, "Durmak yok yola devam." diyeceklerini, engellilere ve tüm Türkiye'ye hizmetlere devam edeceklerini söyledi.

 Depremden etkilenen engellilere destek

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaptıkları ilk işlerden birinin de bölgedeki engelli kişilerle ilgilenmek olduğunu aktaran Fuat Oktay, "Yatılı kurumlarımızda kalan engellilerimizi, hemen diğer illere taşıyarak güvende kalmalarını sağladık." dedi.

Oktay, hastanelerde tedavi gören binin üzerinde engelliye ulaşarak sosyal yardım ve sosyal hizmet ihtiyacı olanları devletin şemsiyesi altına aldıklarını kaydetti.

Yurtlarda, otellerde, geçici barınma alanlarında kalan depremzedeleri ziyaret ederek, bakıma ihtiyacı olan engellileri belirleyip yatılı kurumlara yerleştirdiklerini ifade eden Oktay, engelli ve yaşlıların gıda, giyim, ilaç, cihaz gibi ihtiyaçlarını karşılayacak bir sistem kurulduğunu ve ağır engelli bakımı ve evde bakım yardımlarının aksatmadan ödendiğini anlattı.

Felaketlerin aynı zamanda toplumların dayanışma gücü ölçüsünde millet olma vasıflarını da ortaya çıkaran dönemler olduğunu işaret eden Oktay, 6 Şubat'taki depremlerde Türk milletinin büyük bir dayanışma gösterdiğini söyledi.

Oktay, depremde uzvunu kaybettiği için engelli durumuna düşen bine yakın kişinin bulunduğunu ifade ederek bu bireylerin protezleri dahil, her türlü ihtiyaçlarını karşılayacaklarını bildirdi.

Evleri yıkılan veya hasar görenler için bir yılda 319 bin, toplam 650 bin yeni konut yapmayı hedeflediklerini belirten Oktay, "Bu şekilde inşa edeceğimiz, her biri ilçe büyüklüğündeki onlarca yeni yerleşim yerini engelsiz şehir yaklaşımıyla planlıyoruz. Mevcut şehir merkezlerimizi ihya ederken de bu anlayışla hareket edeceğiz." şeklinde konuştu.

“1333 engelli vatandaşımızı farklı illerdeki yatılı kuruluşlarımıza ivedilikle taşıdık”

Bakan Yanık ise konuşmasında Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden 13,5 milyona yakın kişinin doğrudan etkilendiğini belirterek, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara geçmiş olsun temennisinde bulundu.

Depremin hemen ardından bölgedeki engelli ve yaşlılarla ilgili kuruluşlarla iletişime geçerek ilk durum bilgisini aldıklarını aktaran Yanık şöyle devam etti:

"Akabinde kuruluşlarımızdan hizmet alan 1333 engelli vatandaşımızı farklı illerdeki yatılı kuruluşlarımıza ivedilikle taşıdık. Daha sonra deprem bölgesinde, çadırlarda, konteyner kentlerde barınan engelli ve yaşlı vatandaşlarımızdan profesyonel bakıma ihtiyacı olanların tespit edilmesi amacıyla ekiplerimiz sahada çalışmalar yaptılar, yapmaya da devam ediyorlar. Bu kapsamda dün itibarıyla profesyonel bakıma ihtiyacı olan 954 engelli vatandaşımızı da kurumlarımıza yerleştirdik."

Yanık, deprem bölgesi dışında da Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurtlarına, misafirhanelere ve otellere yerleşenleri ziyaret ederek sosyal incelemelerini sürdürdüklerini, incelemeler neticesinde profesyonel bakım ihtiyacı olan engellileri ivedilikle yatılı kuruluşlara yerleştirdiklerini söyledi.

“Hiç kimseyi arkada bırakmadan yolumuza devam ediyoruz”

"Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde ülke olarak kalkınma yolculuğumuzda hiç kimseyi arkada bırakmadan yolumuza devam ediyoruz." ifadesini kullanan Bakan Yanık; kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı, engelli ayrımı yapmaksızın her bir bireyi toplumsal kalkınmanın asli unsuru olarak gördüklerini ve bu yoldaki çabaları devam ettirdiklerini belirtti.

Yanık sözlerini şöyle sürdürdü:

"e-KPSS ile atanmış ve bugün artık kamu hizmeti veren genç arkadaşlarımız var. Onlarla da ayrıca gurur duyduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Hakikaten çocuklarımızla gençlerimizle inanılmaz gurur duyuyoruz. Her birisi geleceğimizi inşa etme noktasında bütün mevcudatlarıyla bütün kapasiteleriyle yetenekleriyle emeklerini ortaya koyuyorlar. Hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Hayatın bizatihi kendi kesintisiz bir değişim süreci olduğu gerçeği daha adil ve eşitlikçi bir dünya için çabalarımızı kesintisiz sürdürmemiz gerektiğine işaret ediyor. Biz de daha adil ve eşitlikçi bir dünya için engellilik alanındaki politikalarımızı yardım eksenli değil, hak temelli bir anlayışla şekillendirdik."

Türkiye'nin 20 yılda geldiği noktanın, yarın için daha ileri noktayı hedeflemek için yol gösterici nitelikte olduğunu vurgulayan Yanık, "Engelli kişilerin kendi yaşamları üzerinde söz ve karar sahibi oldukları özgür ve bağımsız bireyler olarak toplumsal yaşamın tüm alanlarında etkin bir biçimde var olabildikleri bir yaşam sürdürmelerini hedefliyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a engelli gençlerin hazırladığı resim hediye edildi. Programın ardından Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım Rehabilitasyon Merkezi Yerleşkesi'nde yer alan engelli bakım evlerinden birini ziyaret eden Oktay ve Bakan Yanık burada kalan engellilerle sohbet etti.