…
21 Eylül 2020, Pazartesi Ankara, TÜRKİYE

Covid-19 Tedbirleri Kapsamında Özel Engelli Bakım Merkezleri ile Online Toplantı Yapıldı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ başkanlığında Özel Engelli Bakım Merkezleri istişare toplantısı online gerçekleştirildi.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un başkanlığında Genel Müdür Yardımcısı Hülya YAVUZ, Özel Bakım Kuruluşları Daire Başkanı Ömer Faruk BİLGİN ve özel bakım merkezlerinin sorumlu müdürlerinin katılımıyla Yeni Koronavirüs (COVID-19) Pandemi Sürecinde alınan önlemler ve süreçte yaşanan sorunlara dair 18.09.2020 tarihinde saat 14.30’da online olarak istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, kurum müdürlerine alınan tedbirlerin uygulanması konusunda hatırlatmalarda bulundu. Özel bakım merkezlerinde bu süreçte yaşanılan sorunları dinledi. Telefonlarının 24 saat açık olduğunu, yaşanacak sıkıntılarda kendisine ve yetkililere anında ulaşarak bilgi verilmesini, İl Müdürlükleriyle istişare halinde alınan tedbirlere uyarak bize emanet edilen engelli kardeşlerimize dünyaya örnek olacak şekilde bakım sağlanması gerektiğini ve kurumlarda covid vakalarının minimumda tutulması için azami çaba gösterilmesi gerektiğini hatırlattı.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ online toplantıda yaptığı konuşmada covid-19 tedbirleri ve dünyadaki örneklerinin takip edilmesi gerektiğini belirtti. Bakım merkezlerinde mevcut odaların en az %20’sinin banyolu ve wc kapasiteli, ayrıca bahçelerinin geniş olmasının önemine dikkat çekti.

Her kuruluşta ivedilikle İzalasyon katları oluşturulmasının Covid-19 tedbirleri kapsamında yer aldığını vurguladı. Özel kuruluşların Erişebilirlik belgesi olması gerektiğini, Erişebilirlik belgesi olmayan kuruluşların en kısa zamanda bu belgeyi almaları için başvuruda bulunmalarını, aksi takdirde teşvik ödemelerinin kesinlikle kesileceğini ifade etti.  

Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü (ERDEM)  projesinin, mutlaka takıp edilmesi gerektiğini,  bu projenin erişilebilirlik konusunda farkındalığı arttırmayı, erişilebilirlik için gerekli düzenlemeleri kolayca tespit etmeyi ve ‘erişilebilirlik belgesi’ alınmasını teşvik etmeyi amaçladığını, Modülde, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formlarında bulunan temel erişilebilirlik sorularının yer aldığını, 10 bölümden oluşan modülde toplamda 281 sorunun bulunduğunu,  bu sorulara "Evet" veya "Hayır" şeklinde cevap verildiğini, kurumun bahçesinden ofisine kadar tüm alanlarla ilgili sorular cevaplandıktan sonra sistemin “Erişilebilirlik Raporu” oluşturduğunu kaydetti.

ERDEM’e https://erdem.ailevecalisma.gov.tr/ adresinden veya Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sayfasında (https://ailevecalisma.gov.tr/eyhgm) yer alan “Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü”ne tıklanarak erişilebildiğini söyledi.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, ayrıca Özel Engelli Bakım Merkezlerinde takılı güvenlik kameralarının il Müdürlükleri tarafından kolaylıkla izlenebilmeleri için aktarım yapılmasını sağlanması hususlarına değindi.