…
…
23 Mart 2021, Salı Ankara, TÜRKİYE

COVID-19 Nedeniyle Yaklaşık Bir Yıldır Kuruluş Dışına Çıkamayan Yaşlılar Normalleşme ile Birlikte Ağaç Diktiler


Tüm insanların yaşamlarını tehdit eden yeni Koronavirüs (COVID-19) Pandemisinin kuruluşlarımızda yayılmasını engellemek için tedbirler alınmakta,  Sağlık Bakanlığının salgının seviyesi ve alınması gereken önlemler konusunda duyuruları ile tedbirlerimiz güncellenmektedir.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak sürecin her aşamasında kuruluşlarımız, yaşlılarımız ve görev yapan tüm personelimiz yakından takip edilmiştir. Bu kapsamda 12 Mart 2020 tarihi itibariyle de “Kuruluşlarımıza Yönelik Koronavirüs Normalleşme Rehberi” yayınlanmış,  gerek hizmet alanların ve gerekse personelin sağlığını korumak ve güvenliğini temin etmek için normalleşme sürecinde kuruluşlarımızın alması gereken önlemler ve prosedürler hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

Kuruluşlarımıza Yönelik Koronavirüs Normalleşme Rehberi kapsamda genel olarak resmi ve özel engelli bakım kuruluşları ile huzurevleri ve yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde sürdürülen 10-14 günlük vardiya düzenine, ikinci bir talimata kadar son verilmiş, olağan mesai sistemine geri dönülmüştür.

Ayrıca, tüm engelli ve bakım kuruluşları ile huzurevleri yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri, yalnızca sakinlerin aile bireyleri için kuruluşça uygun görülen şekilde, sürede, kontrollü olarak ziyarete açılarak maske, mesafe ve temizlik tedbirlerine devam kararı alınmıştır.

Pandeminin yaşlılarımız üzerindeki psikolojik etkileri, kendilerine veya sevdiklerine enfeksiyonun bulaşma kaygısı ile birlikte virüse bağlı yaşantılarındaki belirsizlikler, duygu olarak yıpranmalarını da beraberinde getirmektedir.

Genel Müdürlük olarak bakım ve korumamız altında bulunan engelli ve yaşlı bireylerin psikolojilerinin güçlendirilmesi ve iyilik halinin sürdürülebilmesi için Manevi Destek Programı v.b. bir dizi çalışmalar yapılmaktadır.

COVID-19 tedbirleriyle ilgili olarak normalleşmeye geçtiğimiz şu günlerde; gerekli tedbirler alınmak kaydıyla 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında sosyal etkinlikler düzenlenmekte,  21-26 Mart Orman Haftasında doğayla iç-içe,  öncelikli olarak kuruluş bahçelerimize meyve fidanı dikilmesi,  kuruluş bahçelerinin uygun olmaması halinde ise ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde 21-26 Orman Haftasına denk gelen günlerde hatıra ormanı oluşturulması etkinlikleri de başlatılmıştır.