…
…
…
…
…
…
19 Kasım 2019, Salı Bursa, TÜRKİYE

Bursa’da “Yaşlı Refahı Bölge Semineri” Gerçekleştirildi


2019 yılının ‘Yaşlı Yılı’ ilan edilmesi üzerine, Cumhurbaşkanlığı 180 Günlük İcraat Programı kapsamında,  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Bursa’da “Yaşlı Refahı Bölge Semineri” 14 Kasım 2019 Perşembe günü gerçekleştirildi.

Bursa  “Yaşlı Refahı Bölge Semineri” 14 Kasım 2019 Perşembe günü gerçekleştirildi. Seminere, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Avni ÖZKAYA, Vali Yardımcısı Yalçın BULUT, Bursa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan YILMAZ, Yalova İl Müdürü Faruk UYSAL, Kütahya İl Müdürü Ömer TURAN, İl Müdür Yardımcıları, Bilecik, Kütahya, Yalova illerinden görevli meslek elemanları yaşlılık alanlarında çalışan resmi ve özel kuruluş temsilcilerinden 200 kişi katıldı.

Yaşlılarımıza yönelik koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici sosyal hizmet faaliyetlerinin iyileştirilerek sürdürülmesi yönünde hazırlanan seminerin açılış konuşmalarını Bursa İl Müdürü Hasan YILMAZ ile Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Avni ÖZKAYA gerçekleştirdi.

İl Müdürü Hasan YILMAZ; “Yaşlanmanın kaçınılmaz olduğu bilinciyle, toplumun tüm kesimlerinin her yaşta sağlıklı yaşam alışkanlıklarını edinmesi, hem yerel hem ulusal düzeyde, sosyal, ruhsal, ekonomik yönden pek çok kazanç sağlayacaktır. Bu doğrultuda, bugün buradan çıkacak görüş ve uygulamaların ilimiz ve ülkemiz için yararlı olması dileğimle, hepinizi saygıyla selamlıyorum. ”dedi.

Seri Düzenlenen Yaşlı Refahı Seminerleri İle Katılımcıların Yaşlılık Alanında Duyarlılığı Ve Kişisel Gelişimi Sağlanıyor

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Avni ÖZKAYA konuşmasında; Dünyada ve Türkiye’de artan yaşlanma hızının bizlere uyarı niteliği taşıdığını, amaçlarının seri düzenlenen Yaşlı Refahı Seminerleri ile katılımcıların yaşlılık alanında duyarlılığını ve kişisel gelişimini sağlamak, farklı illerin uygulamaları ve güncel gelişmeler hakkında görüş ve önerilerini almak, personelin moral ve motivasyonlarını yükseltmek ve aynı zamanda yerel düzeyde farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünde görevli Uzman İpek KELBAŞ “Yaşlılık, Yaşam Kalitesi ve Yaşlı Hakları”, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünde görevli Uzman Hulusi GÖLPINAR “Yaşlı Refahı, Yoksulluk ve Sosyal Yardım Hizmetleri” konulu sunum gerçekleştirdi. Uzman Rümeysa CEYLAN “Gündüz Hizmet Modeli”, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Araştırma ve Politika Geliştirme Daire Başkan Vekili Dr. Yasemin ESEN ise “Yaşlılıkta Ailenin Rolü” başlığı altında aile yapılarındaki farklılıklara göre yaşlı bakımında rol alan aile bireylerine ilişkin verileri sundu.

Programın öğleden sonraki oturumunda, Doçent Dr. Meliha KASAPOĞLU, “Kırılgan Yaşlıda Düşme Korkusu, Fiziksel Egzersiz” konusunda, Dr. Sinay ÖNEN “Yaşlı Ruh Sağlığı” konusunda ve Dr. Betül Fatma AKAÇ “Evde Bakımda Sağlık Hizmetleri” ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler.

Yaşlanmanın kaçınılmaz olduğu, yaşlanma ile ortaya çıkan fizyolojik değişimlerin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, sağlıklı bir yaşam süreci ile ileri yaşlarda bağımsız günlük yaşam aktivitelerinin sürdürülebilmesi konularının ve istatistiki verilerin kapsamlı bir biçimde ele alındığı “Yaşlı Refahı Bölgesel Semineri”, sahada çalışan uzmanlar, STK temsilcileri ve özel sektör temsilcileri tarafından ilgiyle takip edildi. Konuşmacılara, katılımları ve katkıları için, kendileri adına  Bursa İl Müdürlüğü tarafından bağışlanan fidanların sertifikaları takdim edildi.

 Örnek Proje: “Tarım İle Engelleri Aşıyoruz”

Yaşlı Refahı Semineri sonrasında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Avni ÖZKAYA ve beraberindekiler,  Hürriyet Lisesi Tarım Lisesi bahçesinde yer alan ÖZEL BAKIM Merkezilerinde kalan engellilerin tarım ile rehabilitasyonunu sağlamak üzere “Tarım İle Engelleri Aşıyoruz” Projesi kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü ile birlikte oluşturulan Sera ziyareti gerçekleştirildi. Sera ziyaretinin ardından, 7.898 m2’lik alan üzerinde kurulu Celal Sönmez Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi ile 6.234 m2’lik alan üzerinde kurulu Hasan Öztimur Huzurevi Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezi ziyaret edildi. Kuruluş Müdürlerinin katılımı ile değerlendirme toplantısı yapıldı.