…
05 Nisan 2014, Cumartesi

Bolu İli Evde Sağlık ve Bakım İşbirliği Protokolü Düzenlenen Törenle İmzalandı


 

Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Bolu İli Evde Sağlık ve Bakım İşbirliği Protokolü, Bolu Valiliği Abant Toplantı Salonu'nda düzenlenen törenle imzalandı. Törene Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Kızılay Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka ve Evde Sağlık Hizmeti Derneği (EVSAD) Başkanı Orhan Koç katıldı.
 “Evde Bakım ve Evde Sağlık Hizmetini Birlikte Sunacak Bir Model”
 
Protokol İmza Töreninde ilk olarak Vali Ahmet Zahteroğulları bir konuşma yaptı. Vali Ahmet Zahteroğulları, yaptığı konuşmada, uygulama için Bolu’nun seçilmesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Ben bugün aslında çok mutlu oldum. Hem hayırlı bir işe başlıyor olmaktan, hem de 1,5 ay önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarıydım. Orada çok değerli çalışma arkadaşlarımız, Sayın Genel Müdürümüz, Genel Müdür Yardımcılarımızı Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının çok değerli yöneticileri ile yeniden bir çalışmaya imza atmaktan mutlu oldum. Ankara’da bazı politikaların kurgulanması belli bir taşra tecrübesi, uygulama tecrübesi gerektiriyor. Şimdi kurguladığımız politikaların alanda uygulamasını yapmak da bizlere nasip olacak inşallah. Bu vesile ile Sağlık Bakanlığı’nın öteden beri iyi bir şekilde yürütmekte olduğu Evde Sağlık Hizmeti ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak kurguladığımız evde bakım hizmetlerini birlikte yürütelim diye bakanlıklar arası çalışmalarımız vardı. Bu çalışmalar artık belli bir noktaya geldi. Bunu bugün Bolu’da somutlaştırıyoruz. Belediyemiz de, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı, Sağlık İl Müdürlüğü ile birlikte hizmeti insanımızın ayağına götürecek. Evde bakım ve evde sağlık hizmetini birlikte sunacak bir model oluşturacağız. Bolu bunun pilot uygulaması olacak. Ben Bolu’yu seçtikleri için arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Sayın Belediye Başkanımıza, kurumlarımıza verdikleri ve verecekleri destekten dolayı, projede yer alacakları için gerçekten teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 “Bolu’da Çok Güçlü Bir Ekiple Çalışmayı Başlatıyoruz”
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi de evde sağlık hizmetinin pilot uygulamasının Bolu ile artık başlatıldığını vurguladı. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi protokol kapsamındaki çalışmalarda yerel kaynakların kullanılmasına dikkati çekerek; “Biz bugün EVSAD başkanımız, Sağlık Bakanlığımız, Kızılay, Belediye Başkanlığımız ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak çok güçlü bir çalışma ile inşallah huzurlarınızdayız. Sayın Valimizle kendisi Bakanlığımızda Müsteşarımızken planladığımız ve bu yıl 2014 yılında hedefe koyduğumuz evde sağlık hizmetinin ilk uygulamasını Bolu’da, çok güçlü bir ekiple başlıyoruz. Bu çerçevede Bolu’nun bütün kaynaklarını her boyutu ile kullanarak bu hizmeti geliştirmiş olacağız. Biz çok heyecan duyuyoruz bundan” dedi.
 “Amacımız Problemi Kaynağında Çözebilmek”
 
Çiftçi konuşmasında çalışmanın nasıl ortaya çıktığından bahsederek “Bakanlık olarak evde bakım aylığı uygulamamamız bulunmakta. Bu yıllardır devam eden bir uygulama ve bakım veren kişiye ücret ödeme şeklinde devam ediyor. Fakat öyle aileler var ki siz ücret ödemeyle bu işi çözemiyorsunuz. Hizmeti doğrudan eve götürmeniz gerekiyor. Bizim esas niyetimiz problemi kaynağında çözebilmek. Kişiyi kuruluş bakımına aldığımızda da çoğu zaman memnuniyetsizlik görüyoruz. Şartlarımız çok iyi olmasına rağmen, konfor anlamında dört dörtlük şartlar olmasına rağmen hakikaten büyük sıkıntılar görüyoruz. O nedenle bu sıkıntıları yerinde çözerek, yerinde destek hizmeti sunarsak büyük çapta sıkıntıları çözeceğimizi düşünerek, bu hizmeti kurguladık. Kurgularken acaba yerel kaynakları nasıl değerlendirebiliriz sorusu ön plana çıktı. Bolu’da bir baktık Sağlık Bakanlığımızın, evde Sağlık Derneği’nin sistem olarak kurduğu müthiş bir altyapı var. Biz hazıra konduk burada biraz. Hatta gelemden önce Sayın Bakanımızla, Müsteşarımıza konuyu anlatırken bakanlığımıza ne düşecek Bolu’da. Dedik ki biz sadece koordinasyon yapacağız. Belki bu şekilde görev düşecek ama bütün boşlukları doldurmak üzere görevdeyiz. Sayın Belediye Başkanımıza bir tek telefonla; ‘Başkanım bakım hizmetlerimizi desteklemek yönünde bir çalışmanız olabilir mi’ diye sorduk. Sayın Başkanımız dediler ki; biz bakımın her şeyini üstleniriz Bolu’da. Yani eve gidecek temizlik hizmeti, bakım hizmetti hatta yemek hizmeti dâhil hepsi başkanlığımızdan yürüyebilir dediler. Sosyal Yardımlaşma Vakfımız ayrı, Kızılay Başkanlığımız ayrı hakikaten çok örnek bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Bütün illerde aynı boyutta olabilir mi bunu da aslında denemek istiyoruz. İnanıyoruz ki bu hizmet Bolu’da bütün kaynakları ile Sayın Valimizin başkanlığında her halde büyün kaynakları ile dörtdörtlük uygulanabilecek. Sonrasında da Bolu’daki pilot çalışma diğer illere de yayılacak” dedi.
 “Alzheimer Hastaları İçin de Düşünüyoruz”
 
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise özellikle otistik çocuğu olan aileler ve Alzheimer hastaları için de bir çalışma düşüncesinde olduklarını dile getirerek; “Söylenecek pek fazla bir şey yok aslında. Sadece Alzheimer hastalarımızla ilgili de bir çalışmamız beraber yürüyor. Onlarında en azından ailelerinin misafirliğe ya da pikniğe gidebileceği ya da bir işini halletmeye gidebileceği zamanlarda bakımları ile ilgili de bir çalışma yürütmek durumundayız diye düşünüyoruz. Bir de otistik çocukları olan ailelerimiz çocukları ile beraber okula gidip geliyor ve onlar çocukları ile beraber kendi kendilerini psikolojik olarak rahatsız hissediyorlar. Onlarla bir proje yürütebilir miyiz?, Otistik çocuğu olan ailelerine de en azından haftada bir gün onları rahatlatabilecek bir çalışma yapılabilir mi?, bu konularla ilgili de her konuda da birlikte hareket etmek durumunda olduğumuzu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
 “Şehrimiz Oldukça Güzel Örnekler Göstermekte”
 
Kızılay Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka bu tür uygulamaların Bolu için uygunluğundan bahsederek şunları aktardı, “Bolumuzla ilgili yapılan bu değerlendirmenin çok uygun olduğu kanaatini taşıyorum. Bilindiği üzere genel anlamda uygulamaya geçecek birçok projenin pilot uygulamaları ilimizde yapılmakta. Hem Ankara’ya yakınlık itibari ile hem nüfus dağılımı itibari ile bu uygunluk şehrimizde oldukça güzel örnekler göstermekte. İnsanımız da bu pilot projelere uyumu genel anlamda Türkiye’deki uygulamalara geçişte yol gösterici olmakta. Biz bu uygulamaya Kızılay olarak başlarken bundan 3 yıl öncesinde özellikle Irak’tan, Libya’dan gelen, Ortadoğu’dan gelen mültecilerimizin Kızılay Şubemizden yoğun olarak yardım istemesi sonucunda böyle bir uygulamaya geçişin gerekliliğini hissettik. Çünkü birçok yardım örgütü sivil ya da kamuya ait yardım örgütlerimiz bu kişilere yardım etmekte ve mükerrer yardımlar sonrasında gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta kaynak sıkıntısı yaşamaktayız. Bu nedenle bir otomasyon geliştirme ihtiyacı duyduk ve bu otomasyon ile vukuatlı bir nüfus örneği çıkartarak aile fertlerinden herhangi birisine, herhangi bir yardım örgütünden aldığı yardımı görüntüler hale gelmesini sağladık. Aynı zamanda şu an uygulamaya geçeceğimiz projemizin en az 3 yıl öncesinden Bolu Belediyemizle, Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz ile birlikte evde sağlık gerektiren hastalarımızın ziyareti zaten başlamıştı. Bu sistemi de bu otomasyon içine entegre ettik” dedi
 “Verimliliği Ortaya Çıkaracak Bir Model”
 
Evde Sağlık Hizmeti Derneği (EVSAD) Başkanı Orhan Koç ise şunları kaydetti: “Bugün Bolu’da bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’ye has bir model var aslında. Yurtdışında gördüğümüz tecrübelerden farklı. Farklı farklı bakanlıkların ve yerdeki yönetim birimlerinin hizmet sunması ile birlikte ortaya çıkan bir model. Tabi evde sağlık hizmetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından verilmekte ve Türkiye’nin tüm coğrafyasında, tüm vatandaşlara erişimi sağlayacak bir sistem halinde yürütülmektedir. Evde bakım hizmetleri ve evde bakım aylığı gibi hizmetler Bakanlıklar tarafından verilmekte. Ancak yerel yönetimlerde birçok belediyemiz de kendi anlayışı ile kendi felsefesi ile bu hizmetleri vermekte. Sivil toplum kuruluşlarımız da bu konuda yer almak istemekte. Buradaki pilot uygulamamız aslında bu yapılan hizmetlerin finansal anlamda sürdürülebilirliğini de sağlayabilecek. Verimliliği ortaya çıkaracak bir model”.
 
Yapılan konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi proje ortaklarına düşen görevlerinde yer aldığı bir sunum yaptı. Çiftçi tarafından projenin tanıtım sunumunun yapılmasının ardından ilgililer tarafından protokol imzalandı.

$(document).ready(function() { $("a[rel=546cb38d369dc54fc0b74102]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });