…
…
…
…
…
28 Nisan 2023, Cuma İstanbul, TÜRKİYE

BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaşlanma Daimi Çalışma Grubu (SWGA) Bürosu’nun 15. Toplantısı, ülkemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi


2022 yılında yapılan seçimle ilk kez Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Elmas Esra CECELİ tarafından temsil edildiği Yaşlanma Daimi Çalışma Grubu Büro toplantısına Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE)’nin icra komitelerinden biri olarak 2008 yılında kurulan ve ülkemizin de üyesi olduğu Yaşlanma Daimi Çalışma Grubu (SWGA)’nun politika oluşturma organı olan Bürosu’nun 15. toplantısı, ülkemiz ev sahipliğinde 27-28 Nisan 2023 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Ülkemizin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra 8 Büro üyesi devlet temsilcileri, Yaşlanma Daimi Çalışma Grubu Sekretaryası, gözlemci olarak yaşlılık alanında faaliyet gösteren uluslararası sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile akademisyen katılım sağladı.

Bu yıl on beşincisi gerçekleştirilen Büro toplantısının ilk günü toplantı gündeminin kabul edilmesiyle başladı. İki gün süren toplantının gündeminin kabul edilmesinin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Elmas Esra CECELİ’nin ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaşlanma Daimi Çalışma Grubu Sekreteryası temsilcilsi ile Büro Başkanı’nın açılış konuşmalarıyla devam etti.

Açılış konuşmalarına toplantının ülkemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek başlayan Sayın CECELİ, ülkemizin de dünya ile benzer şekilde deneyimlediği nüfusun yaşlanması sürecinde, yaşlı bireylere yönelik hak temelli ve kapsayıcı politikaların hayata geçirilmesine ilişkin çabaların devam ettiğini ifade ederek son dönemlerde ülkemizde yaşlılık alanında kaydedilen gelişmeleri aktardı. Bu kapsamda; hem uluslararası hem de ulusal düzeydeki iş birliklerine özel önem verildiğinin altını çizen Sayın CECELİ, bu toplantının da tüm üye devletlerin yaşlılık alanındaki politika ve uygulamalarına katacağı değerin önemini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından Sayın CECELİ, ülkemizin yaşlılık alanındaki ‘Yaşlı bireylerin haklarını gerçekleştirebildikleri, kendi ihtiyaçlarına ve taleplerine uygun hizmetleri alabildikleri ve yaşam deneyimlerini gelecek nesillere aktarabildikleri her yaş için toplum inşa etmek’ vizyonunu ortaya koyan ve 29 Nisan 2023 tarihinde Sayın Bakanımız Derya YANIK tarafından kamuoyu ile paylaşılan Yaşlanma Vizyon Belgesi ve Vizyon’un uygulama aracı olan Yaşlı Hakları Ulusal Eylem Planı (2023-2025)’na ilişkin sunumlarını gerçekleştirdi.

Toplantı, Sayın CECELİ’nin sunumlarının ardından Sekretarya tarafından Yaşlanma Daimi Çalışma Grubu’nun 2022 Kasım ayında gerçekleştirilen yıllık toplantısından bu yana Çalışma Grubu ve Bürosu’nun katkı ve katılım sağladığı uluslararası çalışma ve faaliyetlerin aktarılmasıyla devam etti. Gerçekleştirilen faaliyetlerin yanı sıra hâlihazırda devam eden ya da gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlere ilişkin tartışmalar gerçekleştirilerek Büro tarafından karara bağlandı.

Toplantının ilk günü, Üye Devletlerin önümüzdeki beş yıl içinde yaşlılık alanında geliştireceği politika ve uygulamalara yön vermesi açısından önemli bir rolü olan Çalışma Grubu’nun 2023-2027 yıllarına ait Çalışma Programı’nın Büro üyelerinin görüş ve değerlendirmeleri neticesinde alınan kararla nihai hale getirilmesinin ardından son buldu.

2023 yılı Ekim ayında gerçekleştirilecek ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu bölgesindeki ülke temsilcilerinin katılım sağlaması planlanan ‘Nüfus ve Kalkınma’ başlıklı Konferans’ın hazırlık çalışmalarının paylaşılması ile başlayan toplantının ikinci günü, Çalışma Grubu’nun 2023 Kasım ayında gerçekleştirilecek 16. yıllık toplantısına ilişkin gündemin ve gündem çerçevesinde gerçekleştirilecek çalışmaların değerlendirilerek belirlenmesinin ardından kapanış konuşmaları ve aile fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.