…
22 Eylül 2020, Salı Ankara, TÜRKİYE

Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım Çalıştayında Erişilebilirlikte Dijital Dönüşümün Etkileri Sorunları ve Çözüm Önerileri Değerlendirildi


“BİLTEVT 2020: Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım Çalıştayı” Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Celal Bayar Üniversitesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu işbirliğinde 17-19 Eylül 2020 tarihlerinde düzenlendi.

Bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında erişilebilirliğin arttırılması ve bu kapsamda engelliler için hayatın her alanındaki bilişim teknolojilerinin ulaşılabilir ve kullanılabilirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalara katkı sunmak amacıyla Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Celal Bayar Üniversitesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu işbirliğinde "Biltevt 2020: Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım Çalıştayı" çevrimiçi olarak 17-19 Eylül 2020 tarihlerinde gerçekleştirildi.

17 Eylül 2020 Perşembe günü  Engelli Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Orhan KOÇ, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet ATAÇ ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından Selman SOLHAN’ın konuşmaları ile Çalıştay başladı.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından Selman SOLHAN konuşmasında, 2020 Haziran ayında yayımlanan Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in kamudaki tüm yazışmaların elektronik ortama aktarılmasını kapsadığını belirterek Yönetmelik ile ilgili hazırlanan eğitim videolarının işaret diline çevirisinin yapıldığına değindi. İşitme engelli personelin kamuya ilk adım attığında fırsat eşitliğinin sağlanmasının önemine vurgu yapan SOLHAN, talep halinde kamu kurumlarıyla bu eğitimlerin paylaşılabileceğini ifade etti.  

Engelli ve Yaşlı Hizmetlerinde Dijital Dönüşümün Gerçekleştirilmesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın Çok Büyük Katkıları Oldu

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  pandemi sürecinde bilgiye erişimin önemini anlattığı konuşmasında, erişilebilirlik konusunun Genel Müdürlük olarak öncelikli şekilde ele alındığını, Sayın Cumhurbaşkanımızın Erişilebilirlik Yılı olarak 2020 yılını ilan etmesiyle erişilebilirlik çalışmalarına hız verildiğini, engelli ve yaşlı hizmetlerinde dijital dönüşümün gerçekleşmesinde engelli ve yaşlıların basın yayın ve bilgiye erişiminde Sayın Cumhurbaşkanımızın çok büyük katkıları olduğunu, birçok özel ve kamu binalarında, ulaşım araçlarında ve açık alanlarda önemli gelişmelere imza atıldığını belirtti.

En az bunlar kadar önemli olan bilgiye erişim konusunda daha fazla yol alınmasının gerektiğini, erişilebilirlik konusunu ele alırken her alanda tasarım aşamasında erişilebilirliğin önemini vurguladı. Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  bilişim alanı ile mimari tasarımlarda erişilebilirliğin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayarak üretimde erişilebilirliği çok önemsediklerine, kamu ve özel sektörü teşvik ettiklerine dikkat çekti. Uzm. Dr. Orhan KOÇ ayrıca erişilebilirlik alanında çok eksiğimiz olduğunu düşünmediğini, birçok ülkeden önde ve rol model olduğumuzu söyleyebilirim dedi.

Son olarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Ahmet ATAÇ günümüzde bilgi ve teknolojinin hızla geliştiğini ve eğitim alanında gerçekleşen uygulamaların pandemi döneminde çok daha değerli olduğunu, küreselleşen dünyada eğitim almak isteyenin eğitimin ayağına kadar geldiği bir dönemde yaşandığını söyledi. Ardından bu alanda üniversite olarak engellilerin bilgiye erişme hızını tüm engelleri kaldırarak sunmakta olduklarını ve bu çalıştayın bu alandaki sorunların tespiti ve çözümüne yönelik bilgi sunmak amacıyla çok önemli olduğunu kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından, “Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım Paneli”ne geçildi. Panelde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve RTÜK tarafından yürütülen erişilebilirlik çalışmalarının yanı sıra uzaktan eğitim ve bilişim teknolojilerinde erişilebilirlik
konularında akademisyenlerce bilgilendirmeler yapıldı.  “Uzaktan Eğitimde Engelli Öğrenciler” konulu ikinci panelde ise akademisyenler ve STK temsilcileri ile uzaktan eğitim sürecinde erişilebilirliğin önemi ele alındı.

Çalıştayın ikinci gününde, 18 Eylül 2020 tarihinde beş farklı çalıştay grubunda “Dijital Dönüşüm ve Erişilebilirlik”,  “Web Erişilebilirliği”, “Mobil Yazılım Erişilebilirliği”,  “Uzaktan Eğitim– Eğitim Teknolojileri ve Ders Materyal Erişilebilirliği” ve “Medya Erişilebilirliği” konularında mevcut durum, yaşanan sorunlar, bunlara ilişkin kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunuldu. Sahasında uzman moderatörler tarafından yönetilen çalıştay gruplarında, katılımcılarca yapılan değerlendirmeler gün sonunda raporlaştırıldı.  19 Eylül 2020 tarihinde çalıştay gruplarınca yürütülen çalışma sonucu oluşturulan raporların sunulduğu kapanış oturumu gerçekleştirildi. Çalıştay süresince İşaret Dili çevirisi yapıldı. Açılış ve kapanış oturumları Youtube üzerinden canlı olarak yayınlandı.