…
22 Şubat 2021, Pazartesi Ankara, TÜRKİYE

Belediyeler İçin “ERİŞİLEBİLİRLİK ATÖLYELERİ: Kaldırımlar”


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı, Belediyeler için  “ERİŞİLEBİLİRLİK ATÖLYELERİ: Kaldırımlar”  konulu atölye çalışmasını başlattı.

Erişilebilirlik engelli ve yaşlıların kamuya sunulan hizmetlere ulaşması ve bunlardan faydalanması, yani toplumsal yaşama katılması için birinci önceliktir. Evinden çıkabilmek, kaldırımlar, yaya geçitleri, parklar gibi açık alanları, tüm binaları ve toplu taşıma alt yapısı ile araçlarını kullanabilmek, bilgi ve iletişim teknolojilerine erişmek için tüm bu hizmetlerin “erişilebilir” olması gerekmektedir. Erişilebilirlik “herkesin, istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesi” olarak tanımlanmaktadır.

Ülkemizde erişilebilir uygulamaların nasıl olması gerektiğini belirleyen, başta 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun olmak üzere pek çok mevzuat düzenlemesi ile erişilebilirliğin teknik kurallarını belirleyen TSE tarafından yayımlanmış standartlar bulunmaktadır.

7/7/2005 tarihinde yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un geçici 2 nci maddesi ile kamu kullanımına açık binalar ve açık alanların, geçici 3 üncü maddesi ile toplu taşıma araç ve hizmetlerinin erişilebilir hale getirilmesi zorunlu tutulmuştur. Kanunda erişilebilirliğin izlenmesi ve denetlenmesi de düzenlenmiş, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği 20/7/2013 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve valilikler bünyesinde komisyonlar kurulmuştur. Komisyonlarca denetlemede kullanılan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formlarının son versiyonu 2016/7 sayılı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları Genelgesi eki olarak yürürlüğe girmiştir.

Kaldırımlar, tüm binaları ve açık alan kullanımlarını birbirine bağladığı için yaya dolaşımındaki ve ulaşımındaki temel yapılı çevre bileşenlerinden ve erişilebilirlik zincirinin olmazsa olmaz halkasıdır. Herkesin kentsel yaşam alanlarındaki tüm hizmetlere ulaşmasında erişilebilir kaldırımların projelendirilmesi ve uygulanması büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede; kentlerdeki yapılı çevreyi şekillendiren Belediyelerimizin mevzuatla kendilerine yükümlülük olarak verilen erişilebilirlik teknik gerekliliklerini dikkatle uygulamalarına destek olmak; birlikte çalışabileceğimiz, sahada yaşanan sorunlara çözüm bulabileceğimiz ve yeni projeler şekillendirebileceğimiz ERİŞİLEBİLİRLİK ATÖLYELERİ çalışmamıza başlıyoruz.

İl bazlı planlanacak olan Erişilebilirlik Atölyelerinde, belediyelerin ilgili birimlerinden teknik personele yönelik erişilebilir kaldırımın özellikleri ve standartları ile ilgili bilgilendirme yapılacak, ayrıca örnek projeler üzerinde birlikte değerlendirmelerde bulunulacaktır. Atölyelerin amacı, yeni kaldırım inşa edecek veya tadilat yapacak olan belediyelerin ihale, projelendirme, inşaat ve kontrolörlük süreçlerinde erişilebilir kaldırımları hayata geçirmelerini sağlamaktır. Atölye takvimi Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından belediyelere yazılı olarak da bildirilecektir.

Atölye takvimi kapsamında yer alan illerde hizmet veren büyükşehir ve büyükşehir ilçe belediyelerinde kaldırım yapım ve onarım işlerinde çalışan mimar, mühendis veya tekniker en az 3’er teknik personelin katılımı beklenmektedir. Katılımcılar atolye.erisilebilirlik@ailevecalisma.gov.tr e-posta adresine katılım için isim ve iletişim bilgilerini iletebilirler.

 

Erişilebilirlik Atölyeleri Takvimi

23 Şubat 2021 Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri

25 Şubat 2021 Mersin Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri

2 Mart 2021 Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri

4 Mart 2021 Adana Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri

9 Mart 2021 Antalya Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri