…
23 Kasım 2020, Pazartesi Ankara, TÜRKİYE

Beceri Odağında Korumalı İşyerlerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı-1 Online Toplantısı Yapıldı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin birlikte yürüttüğü, Beceri Odağında Korumalı İşyerlerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı 19.11.2020  tarihinde online toplantı olarak gerçekleştirildi.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin birlikte yürüttüğü Çalıştay, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM, Sosyal ve Ekonomik Hayata Katılım Dairesi Başkanı Hulusi Armağan YILDIRIM, EYHGM yöneticileri ve personeli, Türkiye İş Kurumu, Manisa Valiliği, Bakanlığımızın Manisa İl Müdürlüğü, Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kadir Murat ÇAM, MOSB Bölge Müdürü Funda KARABORAN, MOSB Bölge çalışanları, MOSB’da faaliyet gösteren Korumalı İşyerleri İnsan Kaynakları Yöneticileri, Korumalı İşyerleri Yöneticileri, Hacı Bayram Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Akademisyenler, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu temsilcileri, engellilik alanında çalışan STK temsilcilerinin katılımıyla  düzenlendi.

Toplantıda konuşma yapan Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM; Bakanlığımızın engelli bireylerin üretken bireyler olarak sosyal hayata katılımın temel hedeflerimizden olduğunu belirterek, engelli istihdamına yönelik önemli çalışmaların hayata geçirildiğini söyledi. EKPSS ile kamuda engelli istihdamının 2002 yılından itibaren 10 kat arttığını, girişimcilik desteği, destekli istihdam modeli ile özel sektörde önemli gelişmeler sağlandığını, korumalı işyerlerine getirilen teşvikler ile zihinsel engelli bireylerin istihdamının arttığını vurgulayarak engelli istihdamını arttırmaya yönelik çalışmalara devam edildiğini ifade etti. Ayrıca Beceri Odağında Korumalı İşyerlerinin Değerlendirilmesi Çalıştayında katılımcıların sunacakları önerilerin, korumalı işyerlerine ilişkin çıkarılacak yönetmelik için oldukça faydalı olacağını vurguladı.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kadir Murat ÇAM, MOSB ve MOSB Bölge Müdürü Funda KARABORAN, bu bölgede kurulan korumalı işyerleri hakkında, Zihinsel Engellileri Korumalı İşyeri (Z.E.K.İ) Yaşam Projesinin hayata geçirilmesi, uygulanması ve korumalı işyerinde çalışan engelli bireylerin eğitim ve uyum süreçleri ile desteklenerek fabrika ortamında istihdamının sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek Z.E.K.İ + Projesi hakkında sunum yaptılar.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Atan ve Doç. Dr. Mehmet M. ÖZAYDIN,  MOSB da yer alan korumalı işyerleri ve diğer işyerlerinde gerçekleştirdikleri Beceri Odağında Korumalı İşyerlerinin Değerlendirilmesi temalı araştırma sonuçlarını görsel dokümanla birlikte sundular.

Sosyal ve Ekonomik Hayata Katılım Dairesi Başkanı Hulusi Armağan YILDIRIM, Korumalı İşyerleri Yönetmeliği revizyon çalışmalarının devam ettiğini, bu kapsamda sektör temsilcileri, STK temsilcileri ve akademisyenlerin taslak yönetmelikle ilgili görüş ve önerilerini iletmelerinin önemli olduğunu kaydetti.  Ayrıca, MOSB bünyesinde istihdama kazandırılan engelli bireylerin ve ailelerinin,  istihdam edildikten sonra hayatlarında gerçekleşen psikososyal değişikliklerin incelendiği bir akademik araştırmanın Üniversite bünyesinde yapılmasını çok önemsediklerini söyleyerek,  bu araştırma sonuçlarının engelli istihdamının artırılmasını teşvik edici unsurları içereceğini vurguladı.

Çalıştaya katılan akademisyenler, STK temsilcileri; zihinsel engellilere verilen beceri eğitiminin öneminde değinerek,  uygun şartlarda verilen beceri eğitimleri ile olumsuz önyargıların aksine zihinsel engelli bireylerin istihdam sürecine katılabileceklerini, beceri eğitimi ile korumalı işyeri modelinden açık işgücü piyasasına geçisin sağlanabileceğini ifade ettiler. MOSB temsilcileri ve korumalı işyeri yöneticileri  ise korumalı işyerleri sayısının arttırılması ve korumalı işyerinden aktif işgücü piyasasına geçişi sağlamaya yönelik mevzuat değişikliklerinin yapılması gerektiğini bildirdiler.