…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
05 Nisan 2023, Çarşamba Kayseri, ANKARA

Bakanımız Derya Yanık Kayseri’de Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nin Açılışını Yaptı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, “Son dönemde sağlıktan eğitime, istihdamdan siyasete kadar, adalete erişimden engelli bireylerin bağımsız yaşamlarını destekleyecek temelli hizmetlerin geliştirilmesine birçok çalışmaya imza attık. Engelli bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata aktif katılmalarına yönelik önemli gelişmeler kaydettik” dedi.

Çeşitli programlara katılmak için Kayseri'de bulunan Bakan Yanık, ilk olarak AK Parti İl Başkanlığı'nda İl Başkanı Şaban Çopuroğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile bir araya geldi.

Bakan Yanık burada yaptığı konuşmada, AK Parti'nin bütün siyaset alışkanlığını, siyaset etme biçimini ortak akla dayandıran bir siyasi kültür olduğunu söyledi.

Mazlum ve mağdur nerede olursa olsun Türk milletinin tarihten bu yana elini onlara uzatmayı kendisine vazife addettiğini belirten Bakan Yanık, şöyle devam etti:

"Bugün de Kayseri'de gerek depremzede vatandaşlarımıza gerek sığınmacı vatandaşlarımıza elimizi uzatarak bunu gösteriyoruz. 6 Şubat maalesef büyük bir hüzün sayfası olarak ülkemizin tarihinde yerini aldı. 50 binin üzerinde vatandaşımızı kaybettik, hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Yüz binlerce vatandaşımız yaralı, Allah'tan şifalar diliyorum. Ama bu millet necip millet, bu millet büyük bir millettir. Çok hızlıca hemen herkes adeta seferberlik duygusuyla deprem bölgesine akın ederek bir ucundan tutmaya başladı. Kayseri'miz de hem büyükşehir belediyemiz hem diğer hayırsever vatandaşlarımızın yardımlarıyla en önde koşan illerimizden biri. Dolayısıyla Allah nasip ederse çok hızlıca depremzede vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya elbirliği ile koşacağız, koşmaya başladık."

Bakan Yanık, vatandaşa kapı kapı ulaşarak ihtiyaçlarını tespit etmenin, siyaset mecrasını vatandaşa hizmete dönüştürmenin AK Parti’nin Türk siyasi tarihine getirdiği en önemli değişikliklerden olduğunu ifade etti.

Teşkilatlar olarak vatandaşın güvenini tahkim edip sürdürmek gerektiğini vurgulayan Bakan Yanık, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki süreçte büyük bir samimiyetle, çalışkanlıkla ve özveriyle çalışmalarımıza devam edip milletimize ne yaptığımızı, siyasetteki AK Parti'nin varlık sebebini, nereden alıp nereye taşıdığını doğru ve açık bir biçimde anlatarak önümüzdeki süreci inşallah güzel bir şekilde tamamlayacağız. 14 Mayıs önemli bir süreç. Türk siyasetinde her seçim önemlidir ama bu seçim özellikle önem arz ediyor. Bizim açımızdan da ülkemiz açısında da Türkiye’nin 20 yılda edindiği kazanımların devam etmesi ve tahkimi bakımından da aslında bir irade ortaya konulacak. Bu anlamda AK Parti olarak milletimize bir gelecek vizyonu çizmeye devam ediyoruz. Geliştirmek, yapmak ve çoğaltmak üzerinden devam eden bir vizyonu var AK Parti’nin. Bunu sürdürmeye azimliyiz, kararlıyız ve milletimize de bunun sözünü vermek üzere gittiğimiz yerlerde dilimiz döndüğünce anlatıyoruz."

Bakan Yanık, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile MHP İl Başkanı Adnan İncetoprak'ı da ziyaret etti.

Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi'ni gezen Bakan Bakan Yanık, yetkililerden merkez hakkında bilgi aldı. Bakan Yanık, çocuklarla sohbet etti, oyun oynadı ve merkezin bahçesindeki seraya çilek fidesi dikti.

“Engelli bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata aktif katılmalarına yönelik önemli gelişmeler kaydettik”

Ardından Kayseri'nin Develi ilçesinde Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nin açılış törenine katılan Bakan Yanık, burada yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde "önce insan" ilkesi doğrultusunda politikalar geliştirildiğini söyledi.

Bakan Yanık, geliştirdikleri hak temelli politikalarla engelli vatandaşların toplumsal hayatın her alanında, diğer bireylerle eşit şekilde yer almalarını sağladıklarını belirtti.

Engellilerin hakları konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Yanık, "Son dönemde sağlıktan eğitime, istihdamdan siyasete kadar, adalete erişimden engelli bireylerin bağımsız yaşamlarını destekleyecek temelli hizmetlerin geliştirilmesine birçok çalışmaya imza attık. Engelli bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata aktif katılmalarına yönelik önemli gelişmeler kaydettik." ifadelerini kullandı.

Her alanda engelli bireylerin haklarını gözetmek, hayat standartlarını yükseltmek için çabaladıklarını vurgulayan Bakan Yanık, şöyle devam etti:

"2012'de kamuda engelli istihdamı alanında dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Merkezi sınav sistemi E-KPSS'yi başlattık. 2002 yılından bugüne kamuda çalışan engelli memur sayısı 12 kat artarak 65 bin 662'ye ulaştı. Engellilerimize evde bakım hizmetini ilk kez 2006 yılında başladık. Bugüne kadar ağır engellisine bakım veren yakınlarına 89 milyar liranın üzerinde evde bakım ödemesi gerçekleştirdik. Otizm spektrum bozukluğu, nöro gelişimsel bir bozukluk olup, dünyada ve Türkiye'de giderek artan yaygınlaşma oranları sebebiyle özel dikkat göstermemiz gereken bir alan olarak karşımızda duruyor. Bu gelişmeler sebebiyle hükümet politikamız gereği her engel grubunun sorunlarını özel olarak çalışma gayretiyle otizmli bireylerin ve ailelerinin ihtiyaçlarına yönelik tedbirler aldık, almaya devam ediyoruz. Birinci otizm eylem planıyla hayata geçirilen otizm tarama ve takip programıyla artık çocuklarımızın erken tanı almasını ve dolayısıyla erken eğitime erişebilmesini sağlamaya başladık. Otizmin bireylerin önündeki bir engel olmaktan çıkarmak ve hayatlarını kolaylaştıracak olanakları sağlamak devlet kurumları olarak bizim öncelikli görevlerimiz aslında yer alıyor. Ancak farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak görüp onları sosyal hayata kazandırmak ise hem devletin hem toplumdaki tüm bireylerin görevidir. Bakanlık olarak otizm konusunda eğitim ve farkındalık çalışmalarımıza hız verdik ve toplumun tüm kesimlerinde farkındalık oluşturulmasında çok önemli aşamalar kaydettik."

Bakan Yanık, otizm bozukluğu olan çocuklara, toplumsal yaşam becerileri kazandırmak ve ailelerine destek olmak amacıyla 81 il müdürlüğü bünyesinde eğitimlere hız kesmeden devam ettiklerini dile getirdi.

Otizmli bireylerin toplumla bütünleşmelerini sağlayan, üretken, bağımsız, kendine güvenen bireyler olmaları için çalışan, erişilebilir ve bireyin farklılığını gözeten gündüzlü hizmet merkezlerinin sayısını arttırmaya devam ettiklerini aktaran Bakan Yanık, şöyle konuştu:

"Bugün geldiğimiz noktada çalışmalarımızı bir adım daha ileriye taşıyarak 'Herkes için daha iyi bir hayat mümkün' anlayışıyla 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde Bakanlığımız koordinasyonunda hazırlanan Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik II. Ulusal Eylem Planı’nı ilan ettik. Planımızda, otizmli bireylerin kapsayıcılık anlayışı ile ayrımcılığa uğramadan erken tanı, erken müdahale, bakım, eğitim, sağlık, sosyal hizmet ve aile desteği gibi hizmetlerin sunumunda kapasite artırıcı etkili politikaları belli başlı amaçlar olarak belirledik. STK, akademi ile iş birliği içerisinde tüm tarafların taleplerinin alındığı şeffaf bir süreçte hazırladığımız eylem planımız, etkili koordinasyon ve iş birliği ile otizm alanındaki ortak amaçlarımızı ve bu amaçlara ulaşmak için ortaya koyduğumuz hedeflerimizi gerçekleştirmek için kilit bir öneme sahiptir. İnanıyorum ki otizm spektrum bozukluğu konusunda tüm tarafların katkılarıyla belirlediğimiz yeni yol haritamız ile otizmli bireylerin haklarının korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesine katkı sağlayacak 30 eylem alanına ilişkin 78 faaliyeti gerçekleştireceğiz."

Otizm alanında ihtisaslaşmış gerek gündüzlü gerekse yatılı hizmet verilen kuruluşların sayısını artıracaklarını anlatan Bakan Yanık, "Aydın, Antalya ve Mersin'den sonra Ankara’da açılışını yaptığımız Sincan Otizm Aktif Yaşam Merkezi’nin ardından bugün de 63 kapasite ile otizmli bireylere yatılı hizmet verecek olan Kayseri Develi Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi açılışını sizlerle birlikte yapmaktan mutluluk duyuyorum." dedi.

Bakan Yanık, engelli bireylerin hayat standardının yükseltilmesi bakımından dünyada örnek bir ülke konumuna gelindiğini de vurguladı. Bakan Yanık, konuşmasının ardından açılışı yapılan merkezde incelemede bulundu.

Bakan Yanık, ziyareti kapsamında gittiği Kayseri’de 74 yaşında vefat eden 22. Dönem AK Parti Milletvekili Mustafa Duru’nun cenaze törenine de katıldı. Bakan Yanık, Duru'nun ailesine başsağlığı diledi.

“Bizim siyasetteki varlık sebebimiz bu milletin gerçek iradesinin bu milleti yöneten iradeye dönüşmesidir”

AK Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "2023 AK Parti Kayseri Teşkilatı İftar Buluşması"na da katılan Bakan Yanık, AK Parti siyasetinin çaba ve çalışmak üzerine kurulu olduğunu söyledi.

AK Parti'nin vesayet odaklarına sırtını yaslamadığını anlatan Bakan Yanık, tam tersine onlarla mücadele etmek üzere gelen bir siyasi hareket olduklarına değindi.

Bakan Yanık, yaptıkları hizmetleri vatandaşlara anlatmaya devam edeceklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bizim çalışmaktan, üretmekten, milleti ikna etmekten, millete yaptığımızı anlatmaktan başka bir şansımız yok. Bizim bugüne kadar sonuç almamızın tek sebebi çalışmak, emek vermekti, gayret göstermekti. Bundan sonra da o olacak. Bizim siyasetteki varlık sebebimiz bu milletin gerçek iradesinin bu milleti yöneten iradeye dönüşmesidir. Siyaseti bunun için icra ediyoruz. Bakın ramazan ayındayız. Bu millet sandıkta eğer kendi iradesini, kendisi bir yönetime dönüştürmeseydi hala ezanları 'Tanrı uludur' diye duyuyor olacaktır. Bugün 'Allahuekber' nidası eğer yükseliyorsa camilerden, minarelerden bu, siyasetin sayesinde olmuştur. Bu milletin kendi iradesini sandıkla ortaya koyma becerisinin sonucunda olmuştur. Dolayısıyla siyaset bizim için bu anlamda milletin kendi karakterini, gerçek karakterini, özünü, maneviyatını ortaya koyma, bunu bir yönetim biçimine dönüştürme aracıdır."

"İnsan, her türlü hizmete, desteğe layıktır kabul ediyoruz"

İnsanı yaratılmışların en şereflisi olarak kabul ettiklerini vurgulayan Bakan Yanık, "O yüzden insan, her türlü hizmete, desteğe layıktır kabul ediyoruz. Buna yönelik olarak da hizmetlerimizi olabildiği kadar çeşitlendirerek, olabildiği kadar çoğaltarak yolumuza devam ediyoruz. İşte bu hizmetleri çoğaltırken bir taraftan da bu milletin kendi öz maneviyatının, aklının, fikrinin, değerlerinin, bu milleti yönetebilmesi için de siyasetin varlığını önemsiyoruz. Vesayet odaklarının, siyasetin üzerine bir gölge olarak düşmesini engellemek için de bugüne kadar 20 senedir AK Parti'nin bir taraftan vatandaşa hizmet üretirken bir taraftan da bu vesayet odaklarıyla mücadelesi devam etti. Cumhur İttifakı ülkenin geleceğini kurmak için idealleri ortaklaştırma hareketinin adıdır. Cumhur İttifakı bu ülkenin geleceğini beraber kurmak, bu ülkenin geleceğini tehditlerden arındırmak için uğraşanların ortaklığıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Düşmanımın düşmanı dostumdur anlayışına gelmiş bir takım muarızlarla karşı karşıyayız"

Kayseri'nin bu ortaklıkta güzide bir örnek olduğunu belirten Bakan Yanık, şunları kaydetti:

"Karşı karşıya kaldığımız dünya konjonktürüne baktığımızda birbirinden farklı, birbirinden çeşitli ve bir noktada düşmanımın düşmanı dostumdur anlayışına gelmiş bir takım muarızlarla karşı karşıyayız. Ülkenin bölünme tehdidinden ülkenin adeta yeniden bir vesayetin altına alınması, ülkenin kaynaklarının sömürülmesinden bir grup küçük mutlu azınlığın yeniden üretilmesine kadar 'eski Türkiye' dediğimiz o yapının içinden uzaklaşmak ve yok etmek için uğraştığımız ne varsa yeniden getirmeye, yeniden milletin önüne koymaya ant içmiş bir muhalefet var karşımızda. Bununla mücadele edeceğiz arkadaşlar. Bununla bu milletin geleceğini tekrar bizi 2000'lere, 90'lara ve 80'lere götürmeyi yeni bir siyasetmiş gibi vaat edenlere bırakamayız. Bu milletin geleceğini bu milletle beraber yine aydınlık bir biçimde, 21-22. yüzyıla, önümüzdeki zamana, geleceğe dönük olarak planlayacak, üretecek ve yürüteceğiz. Bunu biz yapacağız. Bunu bu milletin evlatları olarak yapacağız. Bu milletin bağrından kopmuş orada kendisine yer bulmuş insanlar olarak yapacağız. Milletle arasındaki mesafeyi hiç açmamış insanlar olarak, milletle göz temasını hiç bırakmamış insanlar olarak yapacağız. Milletle mesafesiz göz hizası olanlar, yukarıdan bakmayanlar olarak yapacağız."