…
02 Ekim 2016, Pazar

Bakan Kaya'nın 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü mesajı


“1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü ” münasebetiyle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi ortak çalışması ile düzenlenen ve nüfusun en kırılgan bölümünü oluşturan engelli yaşlıları konu alan “Engelli Yaşlının Uzun Süreli Bakımında Yatay ve Dikey Organizasyonu” başlıklı panel Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ayşe KARDAŞ ve Hacettepe Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı V. Prof. Dr. Ahmet PINAR’ın katılımlarıyla 30 Eylül 2016 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.İnsanlar sahip oldukları, yaşattıkları ve geleceğe miras olarak bıraktıkları değerleriyle anlam taşırlar. Bu mirasın en kıdemlisi olan yaşlılarımız, her zaman bilgi ve tecrübelerine başvurduğumuz bilgelerimizdir. Bizlere hayatı öğreten, topluma öncülük eden rehberimizdir onlar. Yaşamın her safhasında mutlu ve huzurlu bir şekilde hayat sürmek, insanın en tabii hakkıdır. Bizler de bu huzur ve mutluluğu ancak geçmişten geleceğe kurduğumuz köprülerle sağlarız.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak; yaşlılarımızın yaşamın her alanında var olmalarını desteklemek ve aile ortamında, huzurlu, mutlu, güvenli ve sağlıklı bir şekilde yaşam sürmelerini sağlamak en asli görevimizdir. İhtiyaçları halinde evlerinde, ailelerinin yanında ya da kurumlarımızda kaliteli bir bakım hizmeti sağlamaya devam ediyoruz.
 
Çünkü yaşlılık misafirliktir, onu en iyi şekilde ağırlamak gerekir. Onların sağlıklı yaşam sürmeleri ve kaliteli bir yaşlılık dönemi geçirmeleri için alınması gereken tedbirler bu süreçte önem kazanmaktadır. Yeni hizmet modelleriyle sevgiyi, merhameti, saygı ve dayanışmayı daha da güçlendirmek istiyoruz.
 
Yaşlılarımız, mümkün olduğunca ailesiyle veya kendi evlerinde kalmayı tercih etmektedir. Bakanlık olarak bizler de büyüklerimizin en çok ailelerinin yanlarında iken mutlu ve huzurlu olacaklarına inanıyoruz. Bu nedenle toplumumuzu rahatlatacak evde bakım hizmetini destekleyen çalışmalarımıza hız verdik. Bu kapsamda 160 bin kişiye evde bakım desteği veriyoruz. Ayrıca Büyükşehir Belediyeleri ile birlikte yaşlılara yönelik evde bakım, evde destek ve gündüzlü bakım hizmetlerini geliştirmek üzere 2016 yılında  "Yaşlı Destek Programı”nı (YADES) başlattık. Bu programla birlikte yaşlılarımızın desteğe ihtiyaç duyduklarında çaresiz kalmadığı, gereken standartlarda ve ihtiyaç duyduğu yerde hizmet alabildiği ve desteklendiği bir ülke olmayı hedefliyoruz.
 
Yaşlılarımızın aile yanında bakımı mümkün olamadığı durumlarda ise onlara daha kaliteli hizmet verebilmek için 2012 yılında “Yaşlı Yaşam Evleri” projesini hayata geçirdik. Bugün aile ortamını aratmayan 41 Yaşlı Yaşam Evi ile 160 yaşlımıza hizmet veriyor ve bu hizmetimizin yaygınlaşması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca 24 bin 90 yaşlımıza hem Bakanlığımızın kurumlarında hem de diğer kamu kurumları ve sivil girişimlerce hizmet sunuluyor. 
 
Kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan yaşlılarımızın toplumla bütünleşmesi, hayatın içinde aktif bireyler olarak yer almaları amacıyla yeni hizmet modelleri geliştiriyoruz. Yaşlılarımızı da kapsayan ücretsiz seyahat hakkı ve daha erişilebilir toplu taşıma araçları, bina-yol düzenlenmeleri gibi hizmetler başlatıldı. Yapılan tüm bu çalışmalar, bizleri yetiştiren ve ülkemizi karanlıktan aydınlığa getiren büyüklerimiz için bir görev olmakla beraber en içten gönül borcumuzdur.
 
Bütün çabamız, üzerimizde emekleri olan elleri öpülesi büyüklerimizin huzur içinde hayatlarını sürdürmelerini sağlamak ve ihtiyaç duydukları anda devletimizin sıcak yüzünü onlara göstermektir. Her daim onların tecrübesi ve öğütleri bize yol gösterici olacaktır.
 
Bu vesile ile tüm büyüklerimin 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nü gönülden kutluyor, hürmetle sevgi, saygı ve kalbi muhabbetlerimi sunuyorum.
 

Dr. Fatma Betül Sayan Kaya
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı






Sonraki Sayfa: Engelli Yaşlının Uzun Süreli Bakımında Yatay ve Dikey Organizasyonu Paneli
Önceki Sayfa : ''Geçmişini bilmeyen, geleceğini inşa edemez. Türkiye’nin geleceği sizlerin tecrübesiyle şekillenecek’’



Tweet
!function (d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (!d.getElementById(id)) { js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://platform.twitter.com/widgets.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); } }(document, "script", "twitter-wjs");