…
17 Mayıs 2015, Pazar

Bakan İslam “Ailemle Huzurluyum 81 İl 81 Aile” Etkinliğinde Ailelerle Buluştu


 


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından engelli ve yaşlı yakınlarına evde bakım hizmeti sunan ailelere yönelik olarak düzenlenen ve 81 ilden ailelerin katıldığı “Ailemle Huzurluyum 81 İl 81 Aile” Onur Belgesi Dağıtım Töreni, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam’ın katılımlarıyla 18 Mayıs 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
 
Marriot Otel’de düzenlenen “Ailemle Huzurluyum 81 İl 81 Aile Buluşması” programına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve çok sayıda davetli ile 81 ilden gelen ve ailesindeki bakıma muhtaç olan engelli ya da yaşlısına evde bakım sunan 81 aile ve fertleri katıldı.
 “Engelliler, Yaşlılar ve Çocukların Önce Aile Ortamında Yaşamalarını Arzu Ediyoruz”
 
Programda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, hem yaşlılar için hem engelliler için hem de çocuklar için en iyi ortamın aile ortamı olduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı: “Onun için de çocuklarımızın engellilerimizin mümkün olduğu kadar çok aileleriyle birlikte yaşamalarını arzu ediyoruz, sosyal politikalarımızı buna göre dizayn ediyoruz. Öncelikle aile yanı diyoruz. Aile yanında yaşlı ve engellilere bakabilmek kendi sosyal çevrelerinde onlarla birlikte yaşlanma imkânı sağlayabilmek için işte bu evde bakım imkanlarını oluşturduk. Şu anda son rakam 460 bin kusur engellimizi yaşlımıza ailemizin yanında bakabilmek için maddeten destekliyoruz”
 
80 bin çocuğun da ailesinin yanında bakılması için desteklendiğini vurgulayan İslam, şu açıklamalarda bulundu: “Çocuklarımızın ailesi bakamıyorsa veya vefat etmişse ya da başka bir problem varsa kendi bakım kuruluşlarımıza almadan önce koruyucu ailede acaba evde ortamında yaşatabilir miyiz diye çaba sarf ediyoruz. O da olmazsa bakım kuruluşlarımızı ev ortamına dönüştürerek, çocuklarımızı kendi uhdemize aldığımızda yine sıradan aile ortamında da yaşatmaya çalışıyoruz. Engellilerimiz ve yaşlılarımız için de bu tür modeller denemeye başladık. Eğer onların kendi aileleri içinde bakamıyorsa maddi konular hariç, kendi gücü yetmiyorsa ancak o zaman kendi kurumlarımıza alıyoruz”
 “Engelli Aylıklarını Kesmek Gibi Bir şey Aklımızın Ucundan Bile Geçmedi”
 
Bakan İslam konuşmasında ayrıca son 2 aydır basında sıklıkla yer alan 'engellilerin aylıklarının kesileceği' yönündeki haberlere de değindi. Bakan İslam , ‘Engelli aylıkları kesilecek, engelli bakım aylıkları kesilecek, hazırlanıyorlar, 1 milyon kişinin maaşını kesecekler’ şeklinde basına yansıyan iddialara cevap vererek: “Böyle bir planımız yok. Böyle bir tasavvurumuz yok, böyle bir hayalimiz yok. Böyle bir şey aklımızın ucundan bile geçmedi. Başkalarının böyle bir planı varsa onlar da hiçbir zaman iktidar olamayacaklar ve bunu gerçekleştiremeyecekler” dedi.
 
Bakan İslam, Bakanlık olarak bambaşka hayalleri olduğunu vurgulayarak  “Biz, engelli, yaşlı ve çocukların bakım ihtiyacı söz konusu olduğunda çaresiz kalmadıkları bir ülke hayal ediyoruz. Ailelerin tüm bu ihtiyaçlar söz konusu olduğunda mümkün olan en üst düzeyde desteklendiği bir ülke hayal ediyoruz. Bu hayaller peşinde de hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, evde bakım hizmetini fedakârca veren ailelerimizin hepsine emeklerinden dolayı huzurlarınızda içtenlikle teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.“Birçok Rehabilitasyon Merkezimiz, Yaşlı Ve Engelli Bakım Evimiz Yatılı Kurumlarımız Gündüzlü Hizmetleri de Vermeye Başladılar”
 
Bakan İslam, onur belgesi dağıtım töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Engelli ve yaşlılar için kreş modelli bakım merkezleriyle ilgili bilgi isteyen gazetecilere ise Bakan İslam, “Yaşlı bakım hizmetleriyle ilgili kreş benzeri bir uygulama,  proje var. Yeni bir programımız. Yaşlı ve engellilerimizin gündüz aileleri meşgulken bakılabilecekleri gündüzlü kuruluşlar oluşturuyoruz. Hem aileleri rahatlatacak hem de yaşlı ve engellileri rahatlatacak bir program olacak. Engellisiyle beraber, yaşlısıyla beraber yaşamak isteyen ama tüm gün boyunca çalışan ailelere de çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Kreş benzeri diyoruz ama bu sadece bir tarif. Tıpkı çocuğumuzu sabah işe giderken kreşe bıraktığımız gibi engellimizi ve yaşlımızı da bu gündüz bakım evlerine bırakabiliriz. Akşam dönüşte onları alabiliriz. Birlikte hayatımıza devam edebiliriz diye düşündüğümüz bir çözüm modeli. Yavaş yavaş kurmaya başladık. Birden bire bütün Türkiye'de demiyoruz. Şuanda yatılı bakım merkezlerimizin birçoğunda böyle üniteler açtık. Şimdilik oralarda yapıyoruz ama zaman içerisinde bu evleri çoğaltacağız. Birçok rehabilitasyon merkezimiz, yaşlı ve engelli bakım evimiz yatılı kurumlarımız gündüzlü hizmetleri de vermeye başladılar. Belediyelerde birlikte çalışacağız. Pek çok ilimiz var ayrıca kurduğumuz 5 tane de bu tür merkezimiz var. Trabzon'da olduğunu hatırlıyorum. Uygun olan bütün rehabilitasyon merkezlerimize bu hizmet başlatmaları talimatını verdik. Teker teker onları başlatıyorlar. Zaman içinde bu evleri çoğaltacağız” ifadelerini kullandı.
 “Buradaki 81 Ailemiz 500 Bine Yakın Aileyi Temsil Ediyor”
 
Törenin açılışını gerçekleştiren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi ise etkinlik kapsamında ailelerle bir araya gelmekten dolayı mutluluğunu ifade ederek, Genel Müdürlüğün engelli ve yaşlılara sunduğu hizmetleri aktardı. Evde bakım desteğinin büyük faydalar sağladığını belirten Çiftçi, etkinliğe katılan 81 ailenin 500 bine yakın aileyi temsil ettiğini vurgulayarak “Bizler sizlerle büyük Türkiye ailesinin birer ferdiyiz. Bizlere katılımınız bizleri çok mutlu etti” şeklinde konuştu.
 “Devletimizin Varlığını Evimizin İçinde, Yanı başımızda Hissediyoruz”
 
Törende ayrıca etkinliğe katılan ve örnek olan 81 aile adına Konya’dan Sayın Ahmet Muratoğlu da bir konuşma yaptı. Muratoğlu konuşmasında “Burada sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok heyecanlıyım. Emeklerinizden ötürü ailelerimiz adına çok teşekkür ediyorum. Eğitimden rehabilitasyona, bakımdan evimizin en içine kadar devletimizin varlığını bizlere yanı başımızda hissettirdiğiniz için başta Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımız olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyorum, hepinizden Allah razı olsun” şeklinde konuştu.
 
Konuşma sonrasında 81 ilden gelen davetlilere tek tek Onur Belgeleri, aileleri adına dikilmniş fidan sertifikaları ile çeşitli hediyeler takdim edildi. Etkinlik sonunda Bakan Ayşenur İslam, 81 ilden gelen ailelerle büyük bir Aile Fotoğrafı çektirerek, tek tek ailelerle görüştü.
 “Ailemle Huzurluyum 81 İl 81 Aile” Etkinliği
 
 “Uluslararası Aile Günü” ve “Aile Haftası” ile Engelliler Haftası vesilesiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen “Ailemle Huzurluyum 81 İl 81 Aile” Etkinliği,  hem engelli hem de aile çalışmalarını kapsayan “engelli evde bakım” hizmetleriyle ilgili çalışmalara dikkat çekmek ve bu hizmeti fedakârca veren ailelerimizin emeklerini kamuoyuyla paylaşmak üzere düzenlendi. “Nesiller Arası Dayanışmaya” güzel bir örnek olmak üzere evde bakım ücretinden yararlanan ailelere yönelik olarak düzenlenen etkinlikle, engelli ve yaşlısına evinde bakarak aynı zamanda toplumsal bir hizmet sunan ve 81 ilden gelen örnek ailelere Onur Belgesi takdim edildi. Bakanlık etkinlikle toplumuma örnek teşkil eden ailelerle birlikte, aile bağlarının güçlendirilmesini hedefliyor. 
 

$(document).ready(function() { $("a[rel=5559da08369dc54a54878356]").fancybox({ openEffect : 'none', closeEffect : 'none' }); });