…
01 Ekim 2014, Çarşamba

Bakan İslam 1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününde yaşlılarla buluştu



Yaşlıların, aileleriyle olmalarında büyük faydalar sağlayan "evde bakım aylığı" uygulamasına devam ettiklerini hatırlatan Bakan İslam, 150 binin üzerinde bakıma ihtiyaç duyan yaşlıya ailelerinin sıcak ortamında bakım hizmeti sunulduğunu ifade etti.
Bakan İslam: İhtisaslaşmış bakım merkezlerine geçmeye başladık
Bakan İslam, "2002 yılında 63 huzurevi ve yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerimizde 4 bin 952 yaşlıya hizmet verilirken, bugün bakanlığımıza bağlı toplam 12 bin 446 kapasiteli 121 huzurevinde 11 bin 511 yaşlımız hizmet alıyor. Türkiye genelinde belediyelerimizin ve özel sektörün hizmet verdiği huzurevleri hesaba katıldığında 26 bin 21 kapasiteli 329 huzurevinde toplam 21 bin 204 yaşlımıza hizmet sunulmaktadır. Huzurevlerimize ekonomik yoksunluğu olan yaşlılar hizmetlerimizden ücretsiz yararlanabilmektedir. Çeşitli nedenlerle aileleri ile birlikte olamayan bakıma muhtaç tüm yaşlılarımız sıra gözetilmeksizin derhal uygun huzurevine alınmaktadır.  Huzurevlerindeki yaşlıların günlük sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmakta, memnuniyetleri de sürekli bir şekilde takip edilmektedir" dedi.
Huzurevlerinde gündüzlü bakım hizmeti de sunulduğunu, ayrıca yaşlılara sosyal, psikolojik, hukuki destek hizmeti de verildiğini anımsatan Bakan İslam, kuruluşlarda bulunan yaşlılar arasında alzheimer gibi daha özel ve hassas bakım gerektiren rahatsızlıklara sahip yaşlılar için ihtisaslaşmış bakım merkezlerine geçmeye başladıklarını söyledi.
Bakan Ayşenur İslam, bu tip rahatsızlıklarda bu konuda yetkin personel yetiştirilmesi ile yaşlıların özel bina ve mekanlarda bakılmalarının da bir ihtiyaç olduğunu düşündüklerini belirtti.
Bakan İslam: Hedefimiz, Yaşlı Yaşam Evlerinin yaygınlaştırılması
Yerinde destek kapsamında evde destek hizmetinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü dile getiren Bakan İslam, aile yakınlarının yanında yaşayan yaşlılara aile bireyleri gün içinde çalışma hayatında olduklarında hizmet veren Yaşlı Hizmet Merkezlerinin de yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarının da bulunduğunu kaydetti.
Yaşlıların kendi ailesiyle birlikte desteklenmesinin mümkün olamadığı durumlarda, evlerine en yakın olan ev ortamında, ihtiyaç duydukları bakımın sağlanması için yeni bir imkan sunduklarını hatırlatan Bakan İslam, "2012 yılında pilot uygulama olarak başlattığımız Yaşlı Yaşam Evleri uygulamasının Türkiye genelindeki sayısı şu anda 28'e, bakılan yaşlı sayısı ise 100'e ulaştı. Yakın gelecekteki hedefimiz, Yaşlı Yaşam Evlerinin ülkemiz genelinde daha da yaygınlaştırılmasıdır" diye konuştu.
Bakan Ayşenur İslam, sokakların, kurumların ulaşılabilir olması için çalışma başlattıklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile yaşlılar için ulaşımın ücretsiz hale getirildiğini hatırlattı.
Bakanlıkça yürütülen çalışmaların, yaşlıların sorunlarının çözümü ve toplumda hak ettikleri yeri almaları konusunda tek başına yeterli olmadığına işaret eden Bakan İslam, toplumda bu bilincin yerleşmesini ve yaşlılara daha iyi yaşama koşullarını ancak yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlar ve vatandaşların da katkıları ile sağlayabileceklerini kaydetti.
Yaşlıların talep ve isteklerini dinleyen ve hatıra fotoğrafı da çektiren Bakan İslam, yaşlılar günü olması dolayısıyla huzurevi sakinlerine karanfil dağıttı.


 





Sonraki Sayfa: Bakan İslam, İstanbul 2014 Uluslararası Progeria Çocuklar Buluşması'na katıldı
Önceki Sayfa : Engelli Bireylerin Siyasal Yaşama Katılımı Çalıştayı



Tweet
!function (d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (!d.getElementById(id)) { js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://platform.twitter.com/widgets.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); } }(document, "script", "twitter-wjs");