…
…
01 Ekim 2021, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Avrupa Parlamentosu Koordinesindeki “İnovatif Sağlık Girişimi” Toplantısı Gerçekleştirildi


Avrupa Parlamentosu Koordinesinde çevrim içi olarak gerçekleştirilen Alzheimer ve Demans hastalığına yönelik farklı yaklaşımların masaya yatırıldığı “İnovatif Sağlık Girişimi” toplantısına Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak katılım sağlandı.  

Avrupa Parlamentosu “Alzheimer Spektrumu: Alzheimer Hastalığı ve Demansa Yönelik Anlayışımızı Değiştirme Çalıştayı” kapsamında Alzheimer Avrupa ile iş birliği içerisinde, yaşlanan Avrupa nüfusunun temel sağlık problemlerinden Alzheimer ve Demans alanında kamu sektörü (ulusal sağlık bakanlıkları), akademi, ilaç şirketleri ve sivil toplum kuruluşları (ulusal Alzheimer dernekleri temsilcileri) gibi paydaşların temsilcilerini ağırlamakta ve farklı alanlardan paydaşların sunumlarıyla Alzheimer ve Demansta mevcut durum ile ileriye yönelik planlamaları ele almaktadır.

Alzheimer Alanında Yenilikçi İlaç Girişimi Ele Alındı.

28 Eylül 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirilen İnovatif Sağlık Girişimi Üzerine Alzheimer Avrupa Parlamentosu Çalıştay’ında ilk ele alınan başlık ‘Yenilikçi İlaç Girişiminin Başarısından Faydalanmak’ konusu oldu.

Avrupa Birliğinin sağlık alanında partneri olarak belirtilen “İnovatif Sağlık İnisiyatifi”nin  amacı, bilimsel bilginin somut yeniliklere dönüştürülmesini kolaylaştıran, AB çapında bir sağlık araştırma ve yenilik ekosistemi oluşturmaya yardımcı olmak olarak tanımlanmıştır. Bu yeniliklerin güvenli, etkili, insan merkezli ve uygun maliyetli olması ve önleme, teşhis, tedavi ve hastalık yönetimini kapsaması gerekliliğiyle harekete geçen İnovatif Sağlık İnisiyatifi, başta Avrupa'nın “Kanseri Yenme Eylem Planı”, “Avrupa için Yeni Endüstriyel Strateji” ve Avrupa için Farmasötik Strateji” olmak üzere bir dizi Avrupa politikasına katkıda bulunmaktadır. Bu kapsamda İnovatif Sağlık İnisiyatifi, 1 Ekim haftasında Alzheimer hastalığını ele alarak ilgili tıbbi gelişmeler ve stratejilere yönelik sunum gerçekleştirdi. Yaşlanmanın küresel bir “mega-trend” olarak ele alındığı sunumda Alzheimer’ın Demansın en yaygın türü olduğu gerçeğinden yola çıkılarak, Alzheimer’a yönelik daha spesifik politikaların geliştirilmesi gerekliliği; çoğu ülkede henüz tek başına Alzheimer ve Demansa yönelik ulusal eylem planının olmadığı gibi alt başlıklar öne çıktı.

Alzheimer İnovasyona Hazırlık Endeksi Tanıtıldı.

Daha önce demansa yönelik daha genel bir başlık altında hazırlanan inovasyon endekslerinden farklı olarak geliştirilen Alzheimer İnovasyona Hazırlık Endeksinin ön tanıtımı yapıldı. Söz konusu endeksin, değerlendirilen ülkelerde Alzheimer alanında geleceğe yönelik ilerlemeyi saptamada yardımcı olması, ülke bağlamında Demansa yönelik belirgin ve aciliyeti olan durumların değiştirilmesine yönelik tetikleyici bir etkisi olması, ülke ve bölge seviyelerinde Alzheimer ve Demans alanındaki en iyi uygulama örneklerinin toparlandığı bir kaynak oluşturması ve bu alan özelinde bölgesel iş birliğine öncü olması beklenmektedir.