…
23 Ekim 2019, Çarşamba Ankara, TÜRKİYE

Ankara Resmi ve Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerinde Görevli Sağlık Personeline Hizmetiçi Eğitim Programı Düzenlendi


Ankara Resmi ve Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerinde çalışan sağlık personeline yönelik Seyranbağları Huzurevinde Hizmetiçi Eğitim Programı gerçekleştirildi.
22 Ekim 2019 tarihinde gerçekleşen programa üniversitelerin ilgili bölümlerinde davet edilen akademisyenlerle beraber Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ ve bazı bürokratlar katıldı.
Programın açılışını Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ yaptı. Uzm. Dr. KOÇ konuşmasında; engelli ve yaşlı hizmetlerinde evde bakımın önemine vurgu yaptı ve “kuruluşlarımızda çalışan sağlık personelimizin bu tecrübeyi edinmesi gerekiyor” dedi.


Uzm. Dr. Orhan KOÇ: Engelli ve Yaşlılar için Gündüz Misafirhaneleri Açılıyor
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Dünyada yaşlı nüfusun 35 yılda yaklaşık 2 kat arttığını, Türkiye genelinde 74 Yaşlı Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi’nin hizmet verdiğini, 6974 Bakım Ve Rehabilitasyon Yaşlısının bu hizmetten yararlandığını belirtti. 36 Yaşlı Yaşam Evi’nin bulunduğunu, Yaşlı Yaşam Evinde Bakım Hizmeti Alan Yaşlı sayısının 142 olduğunu söyledi.

Yaşlı Destek Programı (YADES) ile 65 yaş üstü yaşlıların korunması ve desteklenmesi ile biyo-psiko sosyal bakıma ihtiyacı olanların yaşadıkları mekânlarda gerekli olan bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılmasının amaçlandığını ifade eden Uzm. Dr. Orhan KOÇ, 65 yaş üstü 7.163.354 yaşlımızdan 1.243.186’sı (%17,35’i) yalnız yaşadığının altını çizdi. Halen 19 Yaşlı Aktif Yaşam Merkezi’nin hizmet sunduğunu, yıl sonunda planlanan merkez sayısının 44 olacağını belirtti.

Konuşmasında engelli ve yaşlılar için Gündüz Misafirhanelerin açılacağını ve ihtiyaç sahiplerinin buralarda en fazla 45 güne kadar misafir edilebileceğine değinen Uzm. Dr. KOÇ, gündüz hizmetleri ile yaşlıların toplumsal hayata aktif katılımı, psiko-sosyal açıdan sağlıklı olmaları, kurumsal bakıma olan ihtiyacı azaltılması, ailelerin istihdama katılımlarını arttırılması ve geleneksel aile yapısının güçlendirilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin çoğaltılmasının önemine bir kez daha dikkat çekti.

Hizmetiçi Eğitim Programı çerçevesinde aşağıdaki konularda uzmanlar katılımcıları bilgilendirdiler:

  • Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi İçhastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof.Dr. İlker Taşcı, ‘Beslenme Durum Saptaması, Beslenme Problemleri’,
  • Seyranbağları Huzurevi Diyetisyeni Eda Şirnevai, ‘Optimal Beslenme Nasıl Olmalıdır? ( Oral, ONS, EN, TPN ),
  • Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı, Türk Gastroenteroloji Derneği Pankreas Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Dilek Oğuz, ‘Yaşlanan Pankreas’,
  • Ufuk Üniverisitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uzm. Diyetisteni Banu Süzen, ‘Besin İlaç Etkileşimi’,
  • Ankara Bilkent Şehir Hastaneleri Doç.Dr. Ezgi Yenigün, ‘Böbrek Yetmezliğinin Engellenmesi, Tespiti Ve Diyaliz Uygulamaları’,
  • Ankara Bilkent Şehir Hastaneleri Prof.Dr. Çınar Yaslı, ‘ Kronik Yara Bakımı’.